Šnipinėti Lietuvai baltarusiai užverbuojami Vilniaus prekybos centre

Portalo lrytas.lt duomenimis iš patikimų šaltinių, informacija tokia provokuojančia antrašte šeštadienį turėjo pasirodyti tinklalapyje rusų kalba, bet paskutinę minutę buvo atšaukta. Sukūrę Lietuvai šnipinėjusių baltarusių legendą Rusijos ir Baltarusijos informacinio karo strategai suprato prašovę pro šalį: žinia, kad baltarusiai savanoriškai teikė slaptą informaciją NATO šaliai, kerta per kojas Aliaksandro Lukašenkos režimo ir viso Rytų bloko prestižui.

Paskleista žinia apie sulaikytus Lietuvai šnipinėjusius baltarusius galbūt liudija apie silpnėjančias A. Lukašenkos pozicijas.<br>AP
Paskleista žinia apie sulaikytus Lietuvai šnipinėjusius baltarusius galbūt liudija apie silpnėjančias A. Lukašenkos pozicijas.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2012-07-16 17:23, atnaujinta 2018-03-18 02:38

Už šalies saugumą atsakingos Lietuvos tarnybos bando išsiaiškinti, kokiais tikslais Baltarusijos saugumas (KGB) paskleidė žinias apie tariamai sulaikytus du Baltarusijos piliečius, neva šnipinėjusius Lietuvai.

Lrytas.lt sužinojo, kad atsakingo Krašto apsaugos ministerijos padalinio analitikai tai vertina kaip dalį informacinio karo, keliančio grėsmę mūsų šalies nacionaliniam saugumui ir NATO įvaizdžiui.

Vaizduojami kaip pikti ir silpni

Pagal Krašto apsaugos ministerijos (KAM) analitikų išvadas, šio karo tikslas yra dvejopas. Pirmasis – sumenkinti Lietuvos kariuomenę, jos gynybinę galią, bet kartu nuolat kartojant, kad lietuviai yra kerštingi nacionalistai, griežiantys dantį ant kai kurių kaimyninių šalių.

Būdami silpni ir nevykėliai jie slepiasi už NATO nugaros, kurstydami Vakarus prieš kaimynus. Panašiai, kaip kerštingas, bet fiziškai silpnas vaikas mokykloje kursto draugą iš vyresnės klasės primušti savo stipresnį bendraklasį.

Antrasis informacinio karo tikslas – įbauginti savo šalių piliečius „agresyvių lietuvių“ kėslais ir taip pateisinti militarizavimą, karinės galios stiprinimą.

Lietuvos specialiųjų tarnybų analitikai tiria, kaip Baltarusijos KGB kabinetuose galėjo išsiristi lietuvių šnipai. Viena versijų – mistiniai žvalgai yra Rusijos nepasitenkinimo šią vasarą Baltijos regione vykusių NATO pratybų pasekmė.

Politologai neatmeta galimybės, kad ne tik šnipų istorijai, bet ir visam įžūlėjančios dezinformacijos srautui iš Rytų įtakos turi artėjantys Lietuvos Seimo rinkimai.

Po manevrų - melo srautas

„Protų kare“ prieš Lietuvą ir Vakarus ypač pasižymi agentūra „Regnum“. Jos tinklalapis birželio 1 dieną komentavo Lietuvos Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Arvydo Anušausko kalbą, skirtą Lietuvos nacionalinio saugumo problemoms aptarti.

Rusų tinklalapyje Lietuvos parlamentaro kalba net neskelbiama, tik pateikiamas trumpas komentaras. Lietuva esą ragina JAV ir NATO didinti įtaką Europoje, ypač Baltijos jūros regione.

„Lietuvos vyriausybės požiūris paprastas: kuo daugiau NATO, tuo mažiau Rusijos“, – teigiama „Regnum“ tinklalapyje. Birželį Maskva ir Minskas tipiškai sureagavo į Lietuvoje vykusias karines pratybas, SABRE STRIKE, skirtas taikos misijoms pasirengti ir BALTOPS. Pastarosiose pratybose dalyvavo ne tik NATO kariuomenė, bet ir partnerystės taikos labui šalių atstovas, taip pat ir Rusijos.

Vėliau Baltarusijos žiniasklaidoje pasirodė gąsdinimai, esą iš Lietuvos teritorijos gali būti užpulta Baltarusija, nes vienų manevrų metu palei Baltijos pakrantę praskrido strateginis NATO bombonešis B-52.

Tenka atkreipti dėmesį, kad daugeliui rusų tinklalapių (taip pat ir „Regnum“) neleidžiama laisvai komentuoti, tai gali daryti tik užsiregistravę vartotojai. Tokiu būdu rusakalbiai interneto naršytojai „saugomi“ nuo Kremliaus ideologams neparankių komentarų.  

Nacių ir J. Stalino metodai

Įžūlaus melo viršūnė buvo žinutė tinklalapyje fognews.ru, esą šių metų birželio 28 dieną virš Kaliningrado srities buvo numuštas NATO taktinis naikintuvas „F-15C Eagle”, pažeidęs Rusijos oro erdvę.

Tokio įvykio nebuvo. Lietuvos nacionaliniu saugumu ir gynyba besirūpinančių struktūrų ekspertai nustatė, jog Rusijos informacinio karo specialistai naudoja dvi klasikines taktikas. Pirmoji – nacių Vokietijos propagandos ministro Josepho Goebelso suformuluotas principas: kuo įžūlesnis melas, tuo žmonės lengviau patikės.

Kitas būdas, plačiai taikytas „šaltojo karo“ laikais – trečdalis tiesos atmiešta dviem trečdaliu melo (arba atvirkščiai). Nuo sovietinių laikų Rusijos ir jos sąjungininkų karinė ir užsienio politikos propaganda veikia pagal panašią schemą.

„Blogi“ kaimynai, už kurių nugaros būtinai stovi Amerika, rezga kėslus, ginkluojasi prieš didžiąją šalį. Ir būtinai siunčia savo šnipus, kuriuos greitai pačiumpa sumanūs čekistai (ČK, SSRS slaptosios tarnybos KGB prototipas).

Kaip verbuojami ir gaudomi šnipai

Ir štai ketvirtadienį Baltarusijos valstybės saugumo komitetas (KGB) pranešė užkirtęs kelią Baltarusijos piliečių šnipinėjimo veiklai, vykdomai Lietuvos karinės žvalgybos naudai.

„Per agentūrinę akciją KGB darbuotojai sulaikė su įkalčiais Lietuvos karinės žvalgybos rezidentą pilietį „F“. Tuo pačiu laiku pagal slaptų žinių perdavimo užsienio specialiajai tarnybai faktą buvo sulaikyti asmenys, kurie palaikė su juo agentūrinius ryšius“, – pranešė Informacijos ir viešųjų ryšių centras.

Pasak pranešimo iš Minsko, atliekant operatyvinius veiksmus buvo paimta „elektroninių laikmenų, kitų daiktų ir medžiagos, demaskuojančios jų šnipinėjimo veiklą, kuria buvo siekiama gauti slaptos informacijos karinėje srityje, taip pat iš Sąjunginės valstybės bendrosios saugumo sistemos“.

Klaidintojai patys suklydo

Atrodo, šįkart šnipų kortą išmetusios nedraugiškos Lietuvai jėgos šovė pro šalį.

„Iš tokios žinios galima spręsti, kad Lietuva nėra nevykėlių šalis, jei sugebėjo užverbuoti Baltarusijos piliečius žvalgybai. Išeitų, kad baltarusiai savanoriškai sutiko pasitarnauti Lietuvos interesams. Iš to galima daryti išvadą, kad baltarusiai kažkuo labai nepatenkinti savo šalimi. Kitas dalykas, jei būtų pranešta apie sulaikytus šnipinėjusius Lietuvos piliečius. Dabar gi dezinformacijos kūrėjai prašovė pro šalį“, – lrytas.lt žurnalistui sakė informacijos šaltinis iš specialiųjų tarnybų.

Jie teigė nenustebsiantys, jei Baltarusijos ar Rusijos žiniasklaidoje pasirodys užuominų, neva žvalgai buvo užverbuoti Vilniaus „Akropolyje“, į kurį apsipirkti atvyksta būriai žmonių iš Baltarusijos, susidūrusios su dideliais ekonominiais nesklandumais.

Dar nuo Josifo Stalino laikų sovietinės erdvės valstybėse, ištikus vidaus krizei, padaugėdavo pranešimų apie užsienio žvalgus ir diversantus.

Signalas rinkėjams

Lietuvos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį pareiškė, kad Baltarusijos KGB oficialiame tinklapyje skelbiama informacija apie sulaikytus Lietuvai esą šnipinėjusius Baltarusijos piliečius neatitinka tikrovės.

Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (kontržvalgybos) prie Krašto apsaugos ministerijos vadovas Juozas Kačergius aiškina, kad karinė žvalgyba ir kontržvalgyba paprastai savo operacijų nekomentuoja.

Lietuvos Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas A. Anušauskas neatmetė galimybės, kad „šnipų byla“ susijusi su Lietuvos atsisakymu suteikti Baltarusijos prokuratūrai teisinę pagalbą – Lietuva būgštauja, kad tokiu būdu A. Lukašenkos režimas nori susidoroti su savo priešininkais.

Politikos apžvalgininkai mano, kad iš Baltarusijos KGB kabinetų paskleista žinia apie tariamus šnipus gali būti signalas mūsų šalies rinkėjams, siekiant prieš Seimo rinkimus pasėti nepasitikėjimą dabartiniais už Lietuvos gynybą ir nacionalinį saugumą atsakingų struktūrų vadovais, pastaraisiais keleriais metais skatinusiais aktyvesnį Lietuvos dalyvavimą NATO veikloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.