Sociologas V. Gaidys: „Referendumas parodys, kad žmonės planuojamos atominės elektrinės nenori“

Spalį referendumas dėl atominės elektrinės parodys, kad gyventojai jos nenori, mano sociologas ir „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys. Pasak jo, būtent tokį rezultatą žada ligšiolinės gyventojų apklausos, o vienintelis būdas valdantiesiems išvengi pažeminimo yra pateikti įrodymus, kad projektas bus naudingas ir nepraskolins šalies.

„Žmonės supranta atominės energetikos pavojus, kad gali ištikti rimta avarija. Bet šiuos pavojus lietuviams visada nusverdavo ekonominis naudingumo“, - svarsto sociologas V. Gaidys.<br>R. Danisevičius
„Žmonės supranta atominės energetikos pavojus, kad gali ištikti rimta avarija. Bet šiuos pavojus lietuviams visada nusverdavo ekonominis naudingumo“, - svarsto sociologas V. Gaidys.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Jul 17, 2012, 2:32 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:03 AM

Sociologo nuomone, žmonės Lietuvoje baiminasi ne atominės energetikos, o tik planuojamo dabartinio projekto.

„Lietuviai visada pasisakė už gamybą – ar tai būtų žemės ūkis, ar fabrikai, ar elektrinės. Toks sveikas protas – jei negaminsime, negyvensime. Lietuviams buvo labai skaudu, kai buvo pradėta grasinti, kad reikės uždaryti atominę elektrinę. Kaip tai? Čia juk mūsų, mes joje gaminame. Ir taip mažai ko nors gaminame.

Uždarius Ignalinos AE, pradėta kalba buvo apie naujos elektrinės statybą. Ten buvo truputį kitoks kontekstas nei dabar. Buvo kalbama, kad privatus kapitalas susidės ir kažką statys. Jei privatus kapitalas nori gaminti – tai gerai, mes už gamybą.

Bet dabartiniame laikotarpyje akcentai pasikeitę, galima suprasti, kad elektrinę statys valstybė. Statys iš tų mokesčių mokėtojų pinigų. Prasideda visiškai kiti vertinimai, kitas nerimas, kiti klausimai: ar tai apsimokės? gal bus nuostolinga? ar iš to kas nors išeis? Kokios bus paskolos?

Lietuviams „paskola“ yra vienas iš blogiausiai skambančių žodžių, dar iš agrarinių laikų. Iš tų laikų yra posakis „skola ne „rona“, neužgis“. Baiminamasi, kad Lietuva gali prasiskolinti. Paklausti žmonės sako: taip, energetinė nepriklausomybė yra labai svarbu. Bet neprasiskolinimas yra dar svarbesnis. 

Žmonės supranta atominės energetikos pavojus, kad gali ištikti rimta avarija. Bet šiuos pavojus lietuviams visada nusverdavo ekonominis naudingumo. Išvis, tyrimai rodo, kad atominės energetikos labiausiai bijo šalys, kurios jos neturi“, - svarsto V. Gaidys.

Pasak jo, norėdami laimėti referendumą valdantieji turi įrodyti, kad projektas bus sėkmingas ekonomiškai, kad nepraskolins šalies.

„Jei parodytų, kad šitas objektas Lietuvos žmonėms atneš akivaizdžią naudą, kad garantuotai sumažės elektros energijos kaina, jei tai ir gerbiami Lietuvos ekspertai - senoliai, turintys autoritetą – sakys, tada, manau, baigtis bus kiek kita“, - svarstė V. Gaidys.

Parlamentas pirmadienį apsisprendė spalį kartu su Seimo rinkimais rengti patariamąjį referendumą dėl atominės elektrinės. Jame bus prašoma atsakyti „taip“ arba „ne“ į teiginį: „Pritariu naujos atominės elektrinės statybai Lietuvos Respublikoje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.