Įtakingas JAV karininkas dėkojo Lietuvai už indėlį Afganistane

Lietuvoje viešintis NATO

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 18, 2012, 3:34 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:16 AM

JAV admirolas pabrėžė, kad Afganistane, kuriame saugumą vietos pajėgoms NATO tikisi perduoti iki 2014 metų pabaigos, šiandien matoma „tikra pažanga“.

„Aš prisimenu Lietuvos darbą provincijos atkūrimo komandoje Gore, specialių pajėgų operacijose, treniruojant Afganistano saugumo pajėgas. Visose šiose srityse matome tikrą pažangą, ir dėkoju jums už nuostabų darbą“, - žurnalistams Vilniuje sakė J. G. Stavridis.

Kiek anksčiau apsilankęs Vilniuje veikiančiame Energetinio saugumo centre, JAV admirolas sakė tikįs, kad ši įstaiga prisidės prie energetinio saugumo ir energetinio efektyvumo NATO.

„Tai puikus centras, kuris, tikiuosi, spręs kai kuriuos esminius šiandien nerimą keliančius klausimus dėl energetinio saugumo ir energetinio efektyvumo“, - kalbėjo JAV admirolas.

J. G. Stavridis taip pat teigiamai įvertino Baltijos šalių oro policijos misiją, kurią pavadino geru išmaniosios gynybos pavyzdžiu.

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė po susitikimo sakė patikinusi admirolą, kad Lietuva iš Afganistano trauksis kartu su visais sąjungininkais.

„Mano žinia admirolui buvo ta pati - kartu atėjome, kartu išeisime“, - žurnalistams sakė R. Juknevičienė.

Ministrė pranešė, kad už JAV admirolui skirtas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžius, nes jis asmeniškai daug prisidėjo prie to, kad „mūsų regione NATO narystė taptų praktine naryste, kad kartu su NATO planuotume savo gynybą labai konkrečiai, labai realistiškai, kad mūsų regione vyksta karinės pratybos su realistiniu scenarijumi“.

Vėliau antradienį ordiną admirolui įteikusi prezidentė Dalia Grybauskaitė atkreipė dėmesį į Karaliaučiuje didinamą Rusijos karinį pajėgumą, kuris, pasak šalies vadovės, „reikalauja užtikrinti patikimą ir lanksčią NATO pajėgų sąveiką Baltijos regione per bendras pratybas, mokymus, taip pat plėtojant išmaniosios gynybos iniciatyvas“.

„Šiemet įtvirtinome Lietuvos ir Baltijos regiono saugumui svarbias kolektyvinės gynybos garantijas - NATO gynybos planus, oro policijos misiją. Dabar turime užtikrinti, kad Aljanso pajėgos būtų pasirengusios praktiškai jas įgyvendinti“, - pranešime spaudai sakė prezidentė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.