Kretingiškė namą pasistatė svetimoje žemėje

Pačiame Kretingos centre, šalia ligoninės, valstybei priklausančiame sklype jau kelerius metus stovi savavališkai pastatytas namas, tačiau jo nugriauti niekaip nepavyksta. Statinys priklauso žinomos Kretingos medikės ir buvusios politikės dukteriai.

Šis nelegalus namas pačiame Kretingos centre iškilo prieš šešerius metus.<br>A. Pilaitienė
Šis nelegalus namas pačiame Kretingos centre iškilo prieš šešerius metus.<br>A. Pilaitienė
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Jul 18, 2012, 10:23 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:32 AM

Dėl šios nelegalios statybos teisėsaugininkams teko įspėti rajono valdžią ir net pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo ir tarnybos pareigų neatlikimo.

Kovo pabaigoje Kretingos apylinkės teismas patenkino Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos ieškinį – 25 metų Ingrida Albužytė įpareigota per tris mėnesius panaikinti savavališkos statybos Parko gatvėje padarinius, parengti projektinius dokumentus ir gauti statybos leidimą.

Priešingu atveju nelegalus statinys turi būti nušluotas nuo žemės paviršiaus.

Mergina kreipėsi į teismą prašydama tokį sprendimą panaikinti ir atnaujinti bylos nagrinėjimą, bet pareiškimas buvo atmestas.

Savavališkas namas Parko gatvėje išdygo 2006 metais.

Kaimynai tikina, kad šis sklypas dabar gali kainuoti maždaug 100 tūkst. litų.

I. Albužytė aiškina tuomet tikėjusi, kad šis valstybinis sklypas pagal grąžintinų sklypų eilę bus atiduotas jos seneliui.

„Naiviai tikėdama, kad Parko gatvėje mano seneliui nuosavybės teise bus perduotas lygiavertis žemės sklypas, 2006 metais savavališkai pastačiau nesudėtingą 138 kvadratinių metrų ploto ūkinį pastatą”, – pareiškime Kretingos savivaldybės administracijos direktoriui prieš dvejus metus rašė I.Albužytė.

Jos motina Alma Albužienė Kretingoje vadovauja privačiai šeimos klinikai, o 2003–2007 metais buvo rajono savivaldybės tarybos narė.

Apie nelegalias statybas prieš keletą metų pranešta buvusiai Klaipėdos apskrities viršininko administracijai.

Statybų inspektoriai užfiksavo nelegalų statinį, tačiau bergždžiai ieškojo jo šeimininko. Apskrities teisininkai per kelerius metus nesugebėjo paskelbti statinio bešeimininkiu.

Pagaliau į Kretingos savivaldybę I. Albužytė prisistatė pati.

Kaip nuosavybės teisių paveldėtoja ji kreipėsi į teismą norėdama įteisinti savavališką statybą.

Tačiau paaiškėjo, kad pirmumo teisės atkurti nuosavybę į konkretų žemės sklypą Parko gatvėje ji neturi, nelaukė, kada bus suformuota šio žemės sklypo kadastro byla, ir vis vien pradėjo statybas.

Savavališkai iškilęs namas bado akis jau daug metų, bet Kretingos valdžia nesiaiškina, kaip taip atsitiko.

Buvęs meras Valerijonas Kubilius sako nieko nežinojęs, dabartinis rajono vadovas Juozas Mažeika teigia, kad už nelegalias statybas atsako ne savivaldybė. Pasak administracijos direktorės Jolitos Vaickienės, ji negalinti prisiimti kaltės už buvusius vadovus.

Kaltųjų paieškoms – nedaug laiko

* Į šią istoriją teko įsikišti teisėsaugai. Klaipėdos apygardos prokuratūra įspėjo administracijos direktorę, kad ji nedarytų teisės aktų pažeidimų.

* Taip pat nurodyta užtikrinti, kad būtų kuo skubiau suformuota kadastro byla ir su patvirtintu žemės planu perduota Nacionalinei žemės tarnybai.

* Nutarimas priimtas gavus Klaipėdos apygardos teismo atskirąją nutartį, kurioje nurodomi galimai neteisėti Kretingos savivaldybės administracijos veiksmai bei galimas piktnaudžiavimas tarnyba siekiant proteguoti asmenis atkuriant nuosavybės teises į konkretų žemės sklypą.

* „Akivaizdu, kad savavališkos statybos faktas turėjo būti žinomas detaliojo plano organizatoriui – Kretingos savivaldybės administratoriui, tačiau ši statyba užfiksuota tik po ketverių metų. Tik tuomet, kai prireikė įteisinti statybą”, – sakė Klaipėdos apygardos prokurorė Laura Paulikienė.

* Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras Giedrius Danėlius pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo ir tarnybos pareigų neatlikimo.

* Prieš kelias dienas prokuratūra gavo J. Vaickienės raštą, kuriame pranešama, kad žemės sklypo, dėl kurio kyla konfliktų, dokumentai perduoti Nacionalinei žemės tarnybai.

* Nelegalus namas vis dar stovi, o kaltų nėra. Jų paieškoms liko treji metai – tuomet įsigalios senatis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.