Lietuva ketina išstoti iš Briugelio kompetencijos centro (papildyta)

Ministrai Vyriausybės pasitarime

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 18, 2012, 5:23 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:10 AM

Kaip BNS sakė Ūkio ministerijos Analizės ir strategijų skyriaus vedėjas Mindaugas Žilionis, ministrams pritarus šiam siūlymui, beliko apie tokį Lietuvos sprendimą informuoti centro vadovybę. Jo teigimu, siekiant išvengti „netikėtų finansinių srautų“ centrą apie ketinimą išstoti reikia informuoti vėliausiai likus trims mėnesiams iki metų pabaigos.

„Tokios yra išstojimo taisyklės, kad reikia įspėti trys mėnesiai prieš finansinių metų pabaigą“, - BNS sakė M. Žilionis.

Pasak Ūkio ministerijos, viena iš esminių priežasčių, dėl ko numatoma nutraukti narystę organizacijoje, - pasyvus dalyvavimas jos veikloje: tik kartais skaitomi centro parengti tyrimai, dar rečiau dalyvaujama posėdžiuose ir diskusijose dėl ekonominės politikos tobulinimo, rengiamuose mokymuose ar seminaruose.

„Pažymėtina ir tai, kad šiuo metu tebevykstanti euro zonos valstybių skolų ir valdymo krizė pakoregavo ir paties Briugelio ekonominių tyrimų darbotvarkę, palyginti su planuota. Organizacija telkia turimus išteklius pasiūlymams dėl euro zonos ir visos ES ekonominės politikos tobulinimo ieškant išeičių iš krizės. Dėl to yra mažai galimybių skirti pakankamai dėmesio tokioms šalims kaip Lietuva ir joms aktualių problemų sprendimui“, - dėsto narystę centre pasiūliusi nutraukti Ūkio ministerija.

Nurodoma, kad sustabdžius narystę Briugelio kompetencijų centre būtų sukaupta 113 tūkst. litų suma, kuri būtų skiriama šalies konkurencingumui didinti, ir tai leistų finansinius išteklius panaudoti efektyviau. Iš šios organizacijos numatoma išstoti nuo 2013-ųjų.

2005 metais Briuselyje įkurtas Briugelio kompetencijos centras veikia kaip tarptautinė ne pelno siekianti asociacija. Centras prisideda prie Europos ekonominės politikos formavimo, atlikdamas aktualius mokslinius tyrimus bei inicijuodamas diskusijas tarp ekonomistų ir politikų.

2012 metais centro narėmis, įskaitant Lietuvą, yra 19 Europos Sąjungos valstybių narių, Europos investicijų bankas, Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, šalių centriniai bankai, taip pat 16 stambių tarptautinių įmonių, turinčių korporatyvinę narystę.

Lietuva stojimo į šią organizaciją sutartį pasirašė 2009 metų rugsėjį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.