Išrinkti kompensacijas Lietuvos žydams mokėsiančio fondo vadovai

Vilniuje į pirmą posėdį

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 19, 2012, 5:45 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 12:22 AM

„Valdybos posėdis dar tęsiasi, bet jau išrinkti du pirmininkai - tai F. Kukliansky ir A. Bakeris“, - BNS sakė fondo direktorius Simas Levinas.

Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą disponavimo fondo pirmininkai vadovaus per reguliarius posėdius. S. Levino kandidatūra į fondo direktoriaus pareigas bus svarstoma vėliau. Fondo direktorius vadovaus fondui tarp valdybos posėdžių.

Pasak S. Levino, ketvirtadienį vykstančiame susitikime rengiami dokumentai, kurie reikalingi, kad nuo totalitarinių režimų nukentėję žydai galėtų gauti kompensacijas - jie numato kriterijus, procedūras, informacijos kanalus. Į posėdį yra atvykęs ir ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis.

Tikimasi, jog Vyriausybės skirtos kompensacijos holokaustą išgyvenusius Lietuvos žydus turėtų pasiekti iki šių metų pabaigos.

Pasak Lietuvos žydų bendruomenės, kompensacijas galėtų gauti apie tūkstantis žydų tautybės asmenų, kurie Antrojo pasaulinio karo metais gyveno Lietuvoje ir nukentėjo nuo totalitarinių sovietų ir nacių režimų.

Pagal pernai priimtą Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą įstatymą, šiemet biudžete tam numatyti 3 milijonai litų, ir dalis šių lėšų jau pervesta specialiai paskirtam fondui.

Pernai Seimo priimtas ir prezidentės pasirašytas įstatymas numato 2013-2023 metais išmokėti 128 milijonus litų kompensaciją Lietuvos žydų religiniams, kultūros, sveikatos apsaugos, sporto, švietimo, mokslo tikslams Lietuvoje.

Iš šios sumos 3 milijonai numatyti šiais metais „Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvoje gyvenusiems ir nuo totalitarinių režimų okupacijų laikotarpiu nukentėjusiems žydų tautybės asmenims remti“.

Per nacistinės Vokietijos okupaciją nužudyta apie 195 tūkst. Lietuvos žydų, karo pabaigos sulaukė 5-10 proc. Lietuvos žydų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.