Premjeras: „Lenkų energetikos bendrovė žada grįžti į derybas dėl AE“

Lenkų energetikos bendrovė, prieš

Į derybas dėl naujos atominės elektrinės gali grįžti ir lenkai.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Į derybas dėl naujos atominės elektrinės gali grįžti ir lenkai.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 19, 2012, 12:55 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 12:41 AM

Anot jo, buvę bendrovės vadovai būtent dėl pasitraukimo iš VAE projekto turėjo atsistatydinti.

„Susidomėjimas tikrai yra. Be abejo, sprendžia kompanijos apie dalyvavimą. Kiek žinau, kaip tik Lenkijos energetikos kompanija, kuri anksčiau dalyvavo derybose, bet paskui pristabdė savo dalyvavimą, ir, kaip premjeras (Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas) sakė, dėl tokio veiksmo buvęs vadovas turėjo atsistatydinti, kaip tik štai šios kompanijos vadovai ruošiasi artimiausiu metu atvykti į Lietuvą“, - ketvirtadienį ryte „Žinių radijui“ sakė A. Kubilius.

Trečiadienį vykusį susitikimą su D. Tusku A. Kubilius apibūdino kaip „dalykišką, atvirą, ir racionalų“. Pasak jo, buvo aptarta daug bendrų reikalų - tautinių mažumų klausimai, elektros jungčių kūrimas, dujų vamzdynų sujungimas.

Pasak Premjero, pagrindinė priežastis, dėl kurios lenkai vis dar abejoja, ar jungtis prie projekto - komercinė projekto nauda.

„Kaip ir bet kuriam kitam regioniniam partneriui, kaip ir mums, labiausiai rūpi šio projekto ekonominė nauda, ir tie skaičiai, kurie yra dabar, jie yra tikrai patrauklūs. Bet ir toliau bus deramasi dėl visų šio projekto ekonominių ir techninių dalykų. Turėjau galimybę dar sykį pristatyti visą kalendorių, kad iki 2015 m. faktiškai vyks visi techniniai derinimai ir derybos, ir tik tada bus aiškūs visi galutiniai skaičiai, ir tik tuomet bus galima apsispręsti dėl esminių įsipareigojimų. Lenkams tas irgi yra svarbu (...) Jeigu Lenkijos kompanija matys ir čia naudą, jie tikrai turi visas galimybes grįžti“, - sakė Vyriausybės vadovas.

Dar vienas dalykas, kuris, pasak A. Kubiliaus, lenkams yra svarbus - garantija, kad jie gaus pakankamą elektros kiekį.

„Aš pasakiau, kad ir apie tai galima labai atvirai kalbėtis. Be abejo, jeigu visiems partneriams pasidalinus elektros energiją Lenkijai liktų labai nedidelis kiekis, tai ir jų interesas būtų ženkliai mažesnis“, - teigė Premjeras.

Apie referendumą dėl atominės elektrinės statybų, kuris kartu su Seimo rinkimais vyks Lietuvoje, su D. Tusku daug kalbama nebuvo, sakė A. Kubilius.

„Lenkai patys planuoja statytis atomines elektrines, šiek tiek vėliau. Jiems visa patirtis, ir tokių projektų plėtojimo, ir vystymo, ir informacijos pateikimo visuomenei, yra labai įdomi ir vertinga, ir tai gali būti dar viena priežastis, dėl ko jie galvotų dalyvauti tokiame projekte“, - pridūrė Premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.