Benamių pastoge virtusį istorinį laivą priglaudė remontininkai

Aštuonerius metus Klaipėdos Piliavietės teritorijoje be priežiūros palikti istoriniai laivai pagaliau rado užuovėją. Antradienį į remonto doką pirmiausiai išgabentas dar prieškariu statytas metalinis laivas „Haroldas“. Jį priglausti sutiko bendrovė „Klaipėdos laivų remontas“, turinti specialų įrenginį laivams iškelti ir transportuoti. Istorinis vilkikas bus saugomas tol, kol bus apsispręsta dėl jo tolimesnio likimo. Šią savaitę iš Piliavietės bus iškeltos ir trys po atviru dangumi bebaigiančios sunykti medinės jachtos.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jul 24, 2012, 7:58 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:23 PM

Gelbėti senuosius laivus paragino jūrinio paveldo išsaugojimu besirūpinantys klaipėdiečiai. Apie tai, kad šis miesto istorijai svarbus turtas baigia sunykti, pripažinta seniai, tačiau tik dabar pavyko rasti bent laikiną išeitį – laivus iškelti į saugesnę vietą po stogu, kur jų nebegalėtų niokoti piktavaliai ir žvarbūs pajūrio orai.

Medinės laivų konstrukcijos jau gerokai sutrūnijusios, metalinės dalys padengtos rūdžių. Šie laivai buvo tapę benamių prieglobsčiu, nors oficialiai turi šeimininkus – Lietuvos jūrinės istorijos ir kultūros klubą „Budys“. Klubas yra įsteigęs Jachtingo muziejų, veikiantį istorinių jachtų dirbtuvėse ir kviečiantį lankytojus susipažinti su senovinių laivų brėžiniais, tvarkomais korpusais, technologijomis. Priglausti dar keturis laivus muziejus nebeturi kur, lėšų juos iškelti ir išgabenti taip pat nėra.

„Matydami situaciją, nusprendėme padėti – priglausti laivą „Haroldas“ savo teritorijoje, kurioje, anot istorinių šaltinių, šis vilkikas pokariu buvo eksploatuojamas. Mes saugosime jį tol, kol bus apsispręsta, ką toliau daryti – galbūt jis bus atstatomas“, - sakė bendrovės „Klaipėdos laivų remontas“ generalinis direktorius Alvydas Butkus. Tačiau prieš imantis šios misijos turi būti išspręstas ir laivo nuosavybės klausimas.

Metalinis laivas „Haroldas“ išgabentas pernai bendrovės įsigytu laivų iškėlimo ir transportavimo įrenginiu, kuris gali iš vandens iškelti iki 50 tonų sveriančius laivus. Tokią nuotoliniu būdu valdomą įrangą, kainuojančią apie milijoną litų, bendrovė įsigijo Pilies uosto reikmėms.

Iškelti laivus iš Piliavietės suskubta iki artėjančios Jūros šventės ir Klaipėdos 760 metų jubiliejaus renginių, kurių dalis vyks būtent šioje istorinėje miesto vietoje. Baiminamasi, kad dėl gausaus svečių antplūdžio laivai nenukentėtų dar labiau, o tuo pačiu nesukeltų grėsmės žmonių saugumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.