Pagėgių merą kontrabandininku išvadinusi moteris savo žodžių neatsižada

Aistros dėl garsiosios Pagėgių mero Virginijaus Komskio tariamos kontrabandos istorijos nerimsta. Šią istoriją prieš kelerius metus žiniasklaidai paviešinusi Bitėnų kaimo gyventoja Birutė Minevičienė sako neišsižadanti savo įsitikinimo. „Aš jį ten mačiau“, – pirmadienį Tauragėje viešėjusiems Seimo Antikorupcijos komisijos nariams Ligitui Kernagiui ir Agnei Bilotaitei išrėžė bitėniškė.

Bitėnų kaimo gyventoja B. Minevičienė ir Pagėgių meras V. Komskis vėl gali susitikti teisme.<br>„Tauragės žinios“ archyvo nuotrauka
Bitėnų kaimo gyventoja B. Minevičienė ir Pagėgių meras V. Komskis vėl gali susitikti teisme.<br>„Tauragės žinios“ archyvo nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Ramunė Ramanauskienė („Tauragės žinios“)

Aug 6, 2012, 5:53 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:34 PM

„Kai prie Nemuno vyko kontrabanda, mačiau, kaip į tą vietą atvažiavo dabartinis Pagėgių meras Virginijus Komskis. Nors jis ir sako ten nebuvęs, bet aš jį mačiau“, – pirmadienį Žmogaus teisių gynimo asociacijos Tauragės skyriaus kvietimu Seimo Antikorupcijos komisijos nariams išrėžė Bitėnų gyventoja Birutė Minevičienė.

2010-ųjų balandį žurnalistus ir Seimo pirmininkę Ireną Degutienę ši moteris informavo, kad V. Komskis, jai matant „vykdė kontrabandą“.

B. Minevičienė nurodė, kad 2003 metų sausio 25 dieną, anksti ryte, netoli savo sodybos pastebėjo pievose nuo Nemuno kelio link važiavusį ir įklimpusį sunkvežimį.

Ji pasakojo, kad žmonės, kurie bandė padėti išvažiuoti užklimpusiam sunkvežimiui, net buvo atėję pas ją prašyti kastuvo, liepė prie sunkvežimio nesiartinti – neva ten sukrautos cigaretės.

Moteris taip pat tikino, kad sunkvežimis buvo pilnas dėžių ir važiavo vietoje, kur nėra kelių, anksti ryte, kai dar buvo tamsu. Pasak jos, sunkvežimį ištraukti mėgino traktorius, bet nesėkmingai, todėl krovinys buvo perkrautas į kitą mašiną.

B. Minevičienė tvirtino, kad į šią vietą automobiliu „Audi“ atvyko ir dabartinis Pagėgių savivaldybės meras V. Komskis, kurį ji iš matymo gerai pažįsta.

Už šiuos žodžius V. Komskis kreipėsi į teismą ir bylą laimėjo. Teismas patenkino Pagėgių mero ieškinį – pripažino, kad Bitėnų gyventoja jį apžmeižė. Be to, nagrinėjant bylą paaiškėjo, kad liudytojas, liudijęs B. Minevičienės naudai, buvo jos papirktas už 100 litų.

Bitėniškė buvo įpareigota savo teiginius paneigti. Piniginės ar kitokios bausmės V. Komskis neprašė.

Žodžių neatsižada

Moteris paneigė savo teiginius, kaip ją įpareigojo teismas. Tačiau pirmadienį moteris viešai išsakė visai kitokią poziciją. Esą savo žodžius, išsakytus Seimo pirmininkei, ji paneigė tik todėl, kad tą padaryti ją įpareigojo teismas. O liudytojas esą buvo prigąsdintas, todėl pakeitęs parodymus jos nenaudai.

„Aš nesugebėjau įrodyti, kad prie įstrigusio kontrabandos krovinio atvažiavo būtent V. Komskis. Bet kodėl aš tai turiu įrodinėti? Tegu jis įrodinėja, kad ten nebuvo. Jei ten buvo ne jis, tai tada buvo jo antrininkas ar iškamša, – konstatavo B. Minevičienė.

Kontrabandos mastai sumenko?

Pagėgių savivaldybės meras V. Komskis, išgirdęs apie Bitėnų gyventojos B. Minevičienės viešai šią savaitę išsakytus žodžius, buvo kategoriškas: „Tegu tik pasirodo šie žodžiai kuriame nors laikraštyje, iš karto kreipsiuosi į teismą. Man įrodinėti, kad nebuvau Minevičienės paminėtoje vietoje, kur, jos teigimu, buvo vykdoma kontrabanda, nereikia. Ji turi tai įrodyti.“

V. Komskis priminė, kad yra dirbęs aukštu pasienio pareigūnu, tačiau bitėniškės paminėtoje panemunės vietoje teigė niekada nesilankęs.

Meras įsitikinęs, kad B. Minevičienės žodžiai esąs politinis žaidimas.

Paklaustas, gal gali prisiminti, kur buvo B. Minevičienės paminėtu metu – 2003 m. sausio 25 d. ankstų rytą, Pagėgių meras atsakė: „Negaliu pasakyti, kur buvau prieš dešimt, penkiolika ar daugiau metų. Tik žinau, kad niekada nesu buvęs toje vietoje.“

V. Komskio akimis, kontrabandos mastai Pagėgių savivaldybėje pastaraisiais metais labai sumenko. Esą mokiniai, kurie pagelbėdavo kontrabandininkams, sugrįžo į mokyklas, o legalių cigarečių prekyba šios savivaldybės parduotuvėse išaugo tris kartus. „Pats turiu parduotuvių Pagėgiuose, todėl galiu tai tvirtinti“, – sakė V. Komskis.

Kreipsis į VRM

Tauragėje viešėjęs Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Ligitas Kernagis sako tikįs išgirstais Bitėnų gyventojos B. Minevičienės žodžiais.

„Man tos moteriškės nuoširdžiai gaila. Aš tikiu, kad ji tikrai nemeluoja. Tačiau taip jau susiklostė, kad sprendimą priima ne teismas, o teisėjas. Kiek sąžiningas teisėjas, čia jau kita kalba. Be to, Seimui neleista kištis į teismų darbą. Dabar yra taip, kad jei žmogus matė vykdant nusikaltimą, tačiau neturi jokių jį užfiksavusių įrodymų, jis nieko negalės padaryti“, – sakė L. Kernagis.

Pasak L. Kernagio, su kontrabanda susijusios Pagėgių, Tauragės krašto istorijos pasiekia ir Vilnių. Parlamentaras mano, kad šiuo kraštu labiau susidomėti privalo specialiosios Lietuvos tarnybos – Specialiųjų tyrimų tarnybą ir Valstybės saugumo departamentas.

„Tai, ką išgirdau, nepraeis be pėdsako. Antikorupcijos komisija nusprendė kreiptis į Vidaus reikalų ministeriją su raginimu atlikti vidinį auditą šio krašto pasienio tarnybose“, – sakė Seimo narys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?