Jeigu mokiniai muš mokytojus, šie galės gintis

Reikia tikėtis, kad smurtu pagrįstos ugdymo tradicijos nebegrįš, bet pagal naujausias Švietimo ir mokslo ministerijos rekomendacijas mokytojams siūloma leisti patikrinti mokinio daiktus ir imtis pagrįstų fizinių veiksmų. Ministerijos vadovai šias priemones pagrindžia kaip būdą užkirsti kelią tragedijoms, nutikusioms užsienio šalyse, kur mokyklose aidėjo šūviai, žuvo vaikai. Portalo lrytas.lt kalbinti pedagogai šias priemones vertino nevienareikšmiškai, kai kurie mokytojai būgštauja, kad silpnesnių nervų kolegos neklaužadoms ims sukioti ausis ir mušti liniuote per delną.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Aug 7, 2012, 9:35 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:16 PM

Švietimo ir mokslo ministerijos prašymu parengtame rekomendacijų mokykloms projekte numatyta, kad mokyklos darbuotojas, siekdamas užtikrinti bendruomenės narių ir aplinkinių saugumą, gali organizuoti mokinio daiktų patikrinimą ir panaudoti pagrįstus fizinius veiksmus.

„Pagrįsti fiziniai veiksmai gali įvairuoti nuo stovėjimo tarp mokinių gresiant potencialiam atviram jų konfliktui, stovėjimo prieš mokinį, siekiant užkirsti kelią pavojingam mokinio elgesiui (pavyzdžiui, siekiant atitverti kelią prie lango, jei mokinys grasina iššokti, ar panašiai), vedimo paėmus už rankos, iki mokinio sulaikymo, fiziškai apribojant mokinio veiksmus“, – rašoma rekomendacijų projekte.

Bus aišku, kada griebtis jėgos

Iš projekto turinio atrodo, kad iki šiol mokytojai tik išsižioję stovėdavo stebėdami, kaip vyresniųjų klasių mokiniai tvatina mažiukus ar gavusi blogą pažymį pirmūnė šoka iš ketvirto aukšto pro langą.

Švietimo ir mokslo ministro pavaduotojas Vaidas Bacys sakė, jog mokytojai ir iki šiol tramdydavo neklaužadas leistinomis priemonėmis – bet nėra apibrėžta, kokiais atvejais ir kokios fizinio poveikio priemonės leistinos, teisėtos. Už pakarpos nutvertas nederamai besielgiantis mokinys galėdavo skųstis, kad mokytojas prieš jį smurtauja.

„Iki šiol nebuvo aiškių taisyklių, kaip pedagogas turi elgtis kritinėse situacijose. Didžiausia problema yra ta, kad neįteisinta galimybė patikrinti mokinio daiktų įtarus, kad jis į mokyklą atsinešė kažką neleistino. Juk pasaulis tapo globalus, nesame apdrausti nuo tokių tragedijų kaip Suomijoje, JAV, kur mokiniai įsinešė ginklus ir ėmė šaudyti į savo bendraklasius, mokinius. Jau buvo atvejis Lietuvoje – užpraėjusių metų spalį Biržuose moksleivė į mokyklą atsinešė orinį šautuvą“, – kalbėjo V. Bacys.

Viceministras paaiškino, jog mokytojas galės patikrinti mokinio daiktus prieš jo valią tik tuo atveju, jei tam pritars tėvai, tokia nuostata bus įrašyta į mokyklos vidaus taisyklių sąrašą.

Mokytojams tenka gintis

Vilniaus S. Nėries gimnazijos direktoriaus pavaduotojas Sigitas Kavoliūnas sveikino ministerijos parengtas rekomendacijas, nustatančias, kokias fizinio poveikio priemones galima taikyti blogo elgesio mokiniams.

„Iš tiesų, jeigu stipriau suspaudi mokiniui ranką, kurią jis kelia prieš bendraklasį, tai rizikuoji patekti į teismą. Parodys mėlynę ant rankos ir sakys, kad mokytojas sumušė. O patikrinti, ką vaikai atsineša į mokyklą, apskritai neįmanoma, jeigu jie patys neparodo. Gali įtarti, kad moksleivis atsinešė narkotikų, bet iškrėsti jo krepšį nevalia. Būna, kad net mobilius telefonus į brandos egzaminą atsineša“, – sakė S. Kavoliūnas.

Pavaradės prašiusi neskelbti vienos Kauno vidurinės mokyklos geografijos mokytoja tvirtino, kad net šių rekomendacijų neužtenka, laikas priimti įstatymą, ginantį pedagogus nuo nesutramdomų paauglių teroro.

„Būna pamokų, kai mane devintokai apšaudo iš laidynių, o jau nekalbu apie tikius epitetus kaip žertva ir dar iš k... raidės. Ir nieko jiems negali padaryti – direktoriaus jie nelabai bijo, tėvai dirba užsienyje. Na ir kas, jei prisakyti atsiveda močiutę arba tetą, jos tik skėsčioja rankomis“, – piktinosi garbaus amžiaus mokytoja.

Neklaužadų nebūtina mušti

Kauno S. Dariaus ir S. Girėno gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Giedrė Kuzmickienė mano kitaip – anot jos, neverta didinti įtampos ir įtvirtinti formalias taisykles, kuriose būtų kalbama apie fizinio poveikio priemones prieš mokinius.

„Bijau, kad kai kurie kolegos gali piktnaudžiauti tokiu įstatymu, pernelyg įsijausti į fizines priemones“, – būgštavo G. Kuzmickienė.

Jos nuomone, toks pedagogas, kuris nesugeba konfliktinės situacijos kitaip, tik užlauždamas mokiniui ranką ar nusukdamas ausį, dirba ne pagal pašaukimą.

„Aš daug metų dirbu pedagoginį darbą ir dar nebuvo atvejo, kad kritinę situaciją reikėtų spręsti fizine jėga. Teigiamas Švietimo ir mokslo ministerijos siūlomų rekomendacijų aspektas yra teisė patikrinti mokinio daiktus. Bet tai aktualu vidurinėms mokykloms, kur mokosi jaunesnio mokyklinio amžiaus vaikai. Mūsų gimnazijoje, pavyzdžiui, nebuvo tokio atvejo, kad reikėtų iškratyti mokinio kuprinę“, – tikino Kauno S. Dariaus ir S. Girėno gimnazijos direktoriaus pavaduotoja G. Kuzmickienė.

Fizinės bausmės – draudžiamos

Pagal rekomendacijų mokykloms projektą, mokinio sulaikymas galėtų būti naudojamas tik ekstremaliose situacijose, pavyzdžiui, kai siekiama nutraukti mokinių muštynes, jeigu nėra kitų galimybių jų išskirti nepanaudojant fizinės intervencijos, kai siekiama nutraukti mokinio save žalojantį elgesį, jį apglėbiant ir laikant, kol mokinys nurims.

Parengtame dokumente sakoma, kad pagrįstais fiziniais veiksmais būtų laikomi su fiziniu kontaktu susiję mokyklos darbuotojo veiksmai mokinio atžvilgiu, „kurių gali būti imamasi, siekiant nutraukti arba užkirsti kelią mokinio elgesiui, keliančiam realų pavojų jo paties ar aplinkinių gyvybei, sveikatai, psichologiniam ar fiziniam saugumui arba turtui“.

Fiziniai veiksmai būtų laikomi nepagrįstais, jeigu būtų naudojami kaip bausmė, siekiant sukelti vaikui skausmą, jeigu būtų naudojama didesnė nei būtina fizinė jėga.

Rekomendacijų projektas artimiausiu metu bus pateiktas svarstyti mokyklų bendruomenėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.