Kauno savivaldybė atsibudo – griežtinama vaikų paėmimo iš darželių tvarka

Po trečiadienį įvykusio incidento, kai penkerių metukų mergaitė darželio auklėtojos buvo atiduota nepažįstamam, seneliu prisistačiusiam vyrui, pagaliau sukruto Kauno valdininkai. Pagaliau supratę, jog valstybiniuose vaikų darželiuose tvyro chaosas jie užsimojo sugriežtinti vaikų paėmimo tvarką.

Vaiko tėvai negalės telefonu ar elektroniniu laišku prašyti auklėtojos, kad ši išleistų vaiką su jį ateisiančiu pasiimti asmeniu, jeigu jo nebus tėvų sudarytame sąraše.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Vaiko tėvai negalės telefonu ar elektroniniu laišku prašyti auklėtojos, kad ši išleistų vaiką su jį ateisiančiu pasiimti asmeniu, jeigu jo nebus tėvų sudarytame sąraše.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Aug 10, 2012, 3:28 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:08 AM

Pasitarimas dėl vaikų darželiuose tvyrančio chaoso šį rytą Kauno savivaldybėje buvo sušauktas gavus laikinojo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko Dariaus Žukausko raštą, kuriame griežtai nurodoma, jog būtina keisti vaikų paėmimo tvarką.

„Privalo būti įvesta aiški tvarka, tėvai darželio vadovui raštu nurodo, kokie asmenys turi teisę pasiimti jų vaiką. O vaikus atiduoti darželio darbuotojos privalo tik žmogui pateikus dokumentą, jeigu asmuo yra minimas tėvų sudarytame sąraše. Jeigu ši tvarka būtų galiojusi, vakar nusikaltimas nebūtų įvykdytas“, - sakė Kauno policijos vadovas D. Žukauskas.

Pareigūnai baiminasi, jog vakar įvykdytą ir spaudoje ypač plačiai nušviestą nusikaltimą gali būti bandoma pakartoti - pasinaudojus betvarke darželiuose pagrobti svetimą vaiką. Analizuodami prieš dvi dienas galimai pagrobtos mergaitės istoriją, Kauno miesto savivaldybės vadovai, specialistai ir teisininkai aiškinosi, kokių priemonių reikėtų imtis, kad nepasikartotų panašūs įvykiai.

Penkerių metų mergaitę iš vaikų darželio „Židinėlis“ trečiadienio popietę išsivedė seneliu prisistatęs nepažįstamas vyras. Policijos pareigūnai prieš vidurnaktį gavo pranešimą ir nurodytu adresu rado penkiametę. Pasak Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros valdybos direktoriaus Virginijaus Mažeikos, šiuo metu ugdymo įstaigoje atliekamas tarnybinis patikrinimas, aiškinamasi, kodėl mergaitė buvo atiduota nepažįstamam asmeniui.

„Kaip ir kam gali būti atiduodamas darželį lankantis vaikas, yra nustatyta 2005 m. lapkričio 11 d. Švietimo ir mokslo ministro įsakymu patvirtintu pavyzdiniu auklėtojos pareigybės aprašymu, pagal kurį yra parengtas ikimokyklinio ugdymo įstaigų auklėtojų pareigybių aprašymas. Numatyta, kad vaiką darbuotoja į namus gali išleisti tik su jo tėvais, globėjais, įstatyminiais atstovais arba raštu jų nurodytiems pilnamečiams asmenims. Šios nuostatos įrašomos ir sutartyje, kurią pasirašo įstaiga bei vaiko tėvai ar globėjai vaikui pradedant lankyti darželį“, – Kauno savivaldybės pranešime cituojamas V. Mažeika.

Po pasitarimo Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros valdybos direktorius pasirašė įsakymą, kuriame ikimokyklinių ugdymo įstaigų vadovai įpareigoti vidaus tvarkos taisyklėse nustatyti, jog vaiką į įstaigą atveda ir išsiveda namo tik jo tėvai (ar globėjai, įstatyminiai atstovai) bei raštu įstaigos vadovui nurodyti nepilnamečiai asmenys.

Įstaigos vidaus tvarkos taisyklės galioja tiek darbuotojams, tiek vaiką į darželį atvedantiems tėvams ar globėjams. Todėl vaiko tėvai negalės telefonu ar elektroniniu laišku prašyti auklėtojos, kad ši išleistų vaiką su jį ateisiančiu pasiimti asmeniu.

Kadangi ne visais atvejais auklėtojos gali atpažinti tuos asmenis, jos turės teisę paprašyti vaiką norinčio pasiimti asmens tapatybę liudijančio dokumento – paso arba tapatybės kortelės. Siekiant užtikrinti vaikų saugumą, ugdymo įstaigų vadovai turės sudaryti ir patvirtinti šių asmenų sąrašą. Sąraše turės būti nurodytas asmens vardas, pavardė ir asmens kodas.

Šiandien iš Kauno policijos areštinės buvo išleistas praėjusį trečiadienį mergaitę pagrobęs 70-ies metų kaunietis. Prokurorai nusprendė nesikreipti į teismą ir neprašyti jo suimti, nes paaiškėjo, jog išgėręs kaunietis tiesiog supainiojo vaikus – vietoje sugyventinės anūkės Emilės iš darželio parsivedė Kamilę.

Policijos pareigūnai renka duomenis ir sieks, jog atsakomybėn būtų patraukta penkerių metukų mergaitę svetimam, seneliu prisistačiusiam, išgėrusiam žmogui atidavusi savaitinio darželio auklėtoja.

Gali būti, jog policija pareikš ieškinį ir sieks, kad aplaidžiai dirbę asmenys atlyginti vaiko paieškos išlaidas. Gavus pranešimą apie iš darželio pagrobtą mergaitę buvo sutelktos ypač gausios policijos pareigūnų pajėgos, jie tikrino Neries pakrantę, apleistus namus, rūsius, atokesnes vietas. Mergaitė landyne paverstame bute rasta po vidurnakčio, gavus ją atpažinusios kaunietės pranešimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.