Naujasis KOP aviacijos bazės vadas į Afganistaną išlydėjo 8 Lietuvos karius

Pirmadienį Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose įvyko šios bazės vado keitimosi ir ketvirtosios Lietuvos vadovaujamos Oro pajėgų mokymo grupės, rengsiančios Afganistano sraigtasparnių pilotus ir sraigtasparnius aptarnaujantį personalą, išlydėjimo ceremonija.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Aug 13, 2012, 3:02 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:52 AM

Ilgus metus Aviacijos bazėje tarnavusį, o dvejus pastaruosius metus jai ir vadovavusį pulkininką leitenantą Virginijų Steponavičių pakeitė iki šiol Lietuvos Respublikos nuolatinės atstovybės prie NATO ir ES karinio atstovo pavaduotojo oro gynybai pareigas ėjęs pulkininkas leitenantas Vidmantas Raklevičius.

O į misiją Afganistane buvo išlydėti aštuoni Lietuvos ir vienas Latvijos karys. Afganistane prie Lietuvos vadovaujamos tarptautinės Oro pajėgų mokymo grupės (OPMG 4) dar prisijungs Belgijos ir Ukrainos kariai. Grupei vadovaus kapitonas Laimis Aleknavičius.

Kaip ir ankstesnės grupės OPMG-4 bus dislokuota Kandaharo oro uoste ir toliau tęs Afganistano nacionalinės armijos sraigtasparnių pilotų ir jų techninės priežiūros specialistų rengimą.

Vienam - laikrodis, kitam - medalis

Palydų ceremonijoje dalyvavęs Lietuvos Krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas pabrėžė, kad į Afganistaną išlydima jau ketvirtoji instruktorių grupė yra ne tik svarus Lietuvos indėlis į Afganistano karinių pajėgų paruošimą, bet ir į pačių pasiruošimą vykdyti humanitarines misijas.

Aviacijos bazės vado pareigas paliekančiam V. Steponavičiui viceministras padėkojo už tai, kad bazė yra puikiai paruošta dislokuoti oro policijos misiją Baltijos šalyse atliekančius NATO kontingentus, o naujajam bazės vadui palinkėjo ir toliau tinkamai šią bazę išlaikyti.

Sėkmingos tarnybos į misiją išvykstantiems kariams palinkėjo ir ceremonijoje dalyvavęs karinių oro pajėgų vadas generolas majoras Edvardas Mažeikis.

Aviacijos bazės vado postą paliekančiam V. Steponavičiui E. Mažeikis įteikė vardinę dovaną – laikrodį su karinių oro pajėgų simbolika, o naujajam bazės vadui V. Raklevičiui – medalį.

Paaiškinęs, kad medalis V. Raklevičiui įteikiamas už ankstesnius nuopelnus, Karinių oro pajėgų vadas pasiteisino siekęs, kad medaliu būtų apdovanotas ir V. Steponavičius, tačiau to padaryti, generolo žodžiais tariant, nepavykę dėl biurokratinių trukdžių.

Palinkėjo būti profesionalais

Į misiją išvykstantiems kariams, kurie buvo paruošti jam vadovaujant, V. Steponavičius palinkėjo būti profesionalais.

Viena moderniausių bazių Rytų Europos karinių bazių tapusioje Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje infrastruktūros plėtra buvo vykdoma kartu atliekant ir karines užduotis.

Pagrindinės Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės užduotys - transportuoti karius ir krovinius, vykdyti paieškos ir gelbėjimo operacijas, medicininę evakuaciją, užtikrinti nepertraukiamas Šiaulių karinio aerodromo operacijas, teikti priimančiosios šalies paramą NATO partneriams, dalyvaujantiems NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse. Aviacijos bazės kariai dalyvauja tarptautinėse operacijose, vyksta į tarptautines pratybas ir mokymus.

Kadencija truko trumpai

Paklaustas, kodėl V. Steponavičiaus tarnyba Aviacijos bazės vado poste tetruko vos dvejus metus, Lietuvos karinių oro pajėgų vadas E. Mažeikis atsakė, kad Lietuvos karinėse pajėgos yra nedidelės, todėl stengiamasi, kad per trumpą laiką daugiau karininkų galėtų įgyti patirties einat atsakingas pareigas.

Naujasis Aviacijos bazės vadas plk. ltn. V. Raklevičius Lietuvos karinėse oro pajėgose tarnauja nuo 1992 metų. Karininkas savarankiškai skraidė orlaiviais „Cessna-172“, „An-2“, „L-29“, „L-39“, „MiG-21“, „Su-22“. Jis yra baigęs Borisoglebsko (Rusija) aukštąją karo aviacijos lakūnų mokyklą, tobulinęsis JAV, Italijoje, Vokietijoje. V. Raklevičius jau yra tarnavęs Aviacijos bazėje, yra buvęs jos štabo viršininku.

Buvęs Aviacijos bazės vadas plk. ltn. V. Steponavičius tęs tarnybą Krašto apsaugos ministerijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.