Valstybės kontrolė sukritikavo Aplinkos ministeriją dėl apskaitos klaidų

Aplinkos ministerija ir jai pavaldžios įstaigos reikšmingais atžvilgiais lėšas ir turtą valdė teisėtai, tačiau rasta trūkumų planuojant asignavimus, naudojant programoms vykdyti skirtas lėšas, tvarkant apskaitą, nustatė Valstybės kontrolė (VK), atlikusi ministerijos 2011 m. finansinį (teisėtumo) auditą.

Per auditą nustatyta, jog ministerija ir jai pavaldžios įstaigos dalį biudžeto asignavimų suplanavo, naudojo ir apskaitė pagal netinkamus ekonominės klasifikacijos straipsnius, todėl apie 60 proc. patirtų išlaidų neparodė tikros jų ekonominės paskirties.<br>V. Ščiavinskas
Per auditą nustatyta, jog ministerija ir jai pavaldžios įstaigos dalį biudžeto asignavimų suplanavo, naudojo ir apskaitė pagal netinkamus ekonominės klasifikacijos straipsnius, todėl apie 60 proc. patirtų išlaidų neparodė tikros jų ekonominės paskirties.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 13, 2012, 12:52 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:55 AM

Per auditą nustatyta, jog ministerija ir jai pavaldžios įstaigos dalį biudžeto asignavimų suplanavo, naudojo ir apskaitė pagal netinkamus ekonominės klasifikacijos straipsnius, todėl apie 60 proc. patirtų išlaidų neparodė tikros jų ekonominės paskirties. Taip pat buvo padaryta klaidų tvarkant ilgalaikio ir trumpalaikio turto, įsipareigojimų, pajamų ir sąnaudų apskaitą. Dauguma auditorių nurodytų klaidų jau buvo ištaisytos audito metu ir imtasi priemonių VK pateiktoms rekomendacijoms įgyvendinti.

„Aplinkos ministerijoje ir jai pavaldžiose įstaigose reikėtų stiprinti kontrolės procedūras siekiant užtikrinti tinkamą lėšų planavimą ir naudojimą, imtis priemonių, kad būtų išvengta sisteminių apskaitos trūkumų, ne pagal paskirtį panaudotų lėšų atvejų. Ministerija turėtų kritiškai įvertinti šiuos faktus, pasimokyti iš savo klaidų ir jų nekartoti“, - pirmadienį VK išplatintame pranešime cituojama valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė.

Anot pranešimo, šio, kaip ir 2010 metų finansinio audito, metu nustatyta, jog dalis (254,9 tūkst. litų) Aplinkos apsaugos rėmimo programos lėšų, skirtų aplinkai padarytai žalai mažinti, buvo panaudotos kitiems tikslams: priešgaisrinės įrangos įsigijimui dotuoti, daugiabučių namų modernizavimo ir parodos „EXPO 2012“ viešinimo paslaugoms apmokėti.

VK pažymi, jog 2011 m. buvo atliktas atskiras šios programos vykdymo auditas, per kurį VK taip pat nustatė, jog dalis aplinkosaugai skirtų lėšų buvo naudojamos priemonėms, tiesiogiai nesusijusioms su žalos gamtai mažinimu. Esą nurodydama priežastis, kodėl programos lėšos buvo naudojamos kitiems tikslams, Aplinkos ministerija teigė, jog taip atsitiko dėl nepakankamo kitų programų finansavimo.

Auditoriai taip pat nustatė, jog Aplinkos ministerija neužtikrino, kad 2003-2010 metais gautos ir aplinkos investiciniams projektams nepanaudotos Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondo, 2011 m. sausio 1 d. iš viešosios įstaigos pertvarkyto į biudžetinę, lėšos būtų grąžintos į biudžetą ir naudojamos laikantis nustatytos jų išdavimo tvarkos. Ministerijos vidaus audito tarnyba turės nustatyti, kokia dalis lėšų yra gauta iš valstybės biudžeto, ir remiantis audito rezultatais bus priimti sprendimai dėl lėšų grąžinimo į valstybės biudžetą, įspėja kontrolieriai

Be to, auditoriai konstatavo, kad kai kuriose ministerijai pavaldžiose įstaigose - Aplinkos apsaugos agentūroje ir Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai pavaldžioje įstaigoje Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijoje - taip pat rasta viešųjų pirkimų procedūrų pažeidimų: tiekėjo pasiūlytos darbų apimtys neatitiko pirkimo dokumentuose numatyto poreikio, buvo perkamos sutartyse nenumatytos prekės. Pažymėtina, jog kai kuriuos ministerijos ir pavaldžių įstaigų pirkimus jau buvo įvertinusi Viešųjų pirkimų tarnyba ir dėl nustatytų pažeidimų pateikusi pastabas ir rekomendacijas.

Aplinkos ministerija: „Klaidos jau ištaisytos arba taisomos šiuo metu“

Aplinkos ministerija informuoja, jog Valstybės kontrolės (VK) nustatyti trūkumai ir netikslumai dėl 2011 metų finansinės veiklos jau yra ištaisyti arba taisomi šiuo metu.

Pažymėtina, jog VK pareiškė pastabas tik dėl labai mažos dalies Aplinkos ministerijos bei jai pavaldžių įstaigų valdomų biudžeto asignavimų. Turint galvoje, jog šiuo atveju kalbama apie šešias dešimtis įstaigų, kai kurių iš jų veikloje pastebėti trūkumai turi būti vertinami kaip mažareikšmis nusižengimas.

Valstybės auditoriai teigia nustatę, jog 2003-2010 metais gautos ir aplinkos investiciniams projektams nepanaudotos Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondo lėšos nebuvo grąžintos į valstybės biudžetą. Tačiau auditoriai buvo informuoti, jog, remiantis aplinkos ministro pavedimu, ministerijos Vidaus audito tarnyba šiuo metu nustatinėja tikslų šių lėšų dydį, o tai padarius pinigai ir bus grąžinti į biudžetą. Paprastai tariant, priekaištaujama dėl esą neatlikto darbo, kuris šiuo metu kaip tik ir atliekamas. Beje, tai savo pranešime mini ir pati VK.

Į VK pastabas dėl Aplinkos apsaugos rėmimo programos lėšų naudojimo, kaip konstatuoja ir patys auditoriai, yra atsižvelgta – po VK pranešime minimo atskiro 2011 metų šios programos vykdymo audito. Taigi nei daugiabučių namų modernizavimo, nei pasaulinės parodos „EXPO 2012“ viešinimui šie pinigai nėra naudojami, lygiai taip pat kaip įrangos ar kitų prekių įsigijimui.

Kalbant apie ministerijai pavaldžias įstaigas, pažymėtina, jog tiek VK, tiek ir ministerijos auditoriai informavo jas apie pastabėtus pažeidimus. Įstaigoms pavesta ištaisyti trūkumus ir užtikrinti, jog lėšos būtų naudojamos vadovaujantis LR biudžeto sandaros įstatymu ir kitais teisės aktais, reglamentuojančiais šių lėšų naudojimo tvarką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.