Lietus paskandino ne tik javus, bet ir viltį

Javus auginantys ūkininkai raunasi plaukus ne tik dėl stojusių lietingų orų. Supirkėjų elevatoriai jau užsikimšo, todėl žemdirbiai nebeturi kur dėti grūdų. Vieni žemdirbiai jau nukūlė maždaug pusę javų, kiti, ypač Rytų Lietuvoje, rugiapjūtę dar tik pradeda. Tačiau visiems pastaruoju metu neramu – ar bus kur dėti grūdus?

Grūdus veža ten, kur mažiau moka.<br>V. Ščiavinskas
Grūdus veža ten, kur mažiau moka.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė SRĖBALIENĖ

Aug 14, 2012, 8:00 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:33 AM

Kėdainių rajone, netoli Šėtos, javus kertantis Andrius Danyla prastos žinios iš supirkimo įmonės „Tiskūnų Agro” sulaukė užvakar. Ji ūkininką informavo, kad priims tik sausus grūdus. O kur tokių rasti, kai technika ir taip skęsta lietaus įmerktose dirvose?

Iš grūdus superkančios bendrovės „Linas Agro” padalinių ūkininkai tokios pat žinios sulaukė dar savaitės pradžioje.

Bendrovės „Linas Agro” filialas Kėdainiuose ir „Tiskūnų Agro” už grūdus mokėjo brangiausiai. Dabar abi jų nepriima. Žemdirbiams aiškinama, kad negauna vagonų grūdams išgabenti.

„Todėl esu priverstas vežti grūdus ten, kur mažiau moka”, – skundėsi A.Danyla.

Kupiškio rajone esančios bendrovės „Agrojavai” rugių saugyklos jau perpildytos, kvietrugių – taip pat. Iki šiol bendrovė dar pirko kviečius, bet jų elevatorius taip pat baigia užsikimšti.

Pasak „Agrojavų” direktoriaus Jono Matulionio, jau šiandien įmonė ketina sustabdyti grūdų supirkimą.

„Kuriam laikui – nežinia. Iš ūkininkų grūdus superkame ir parduodame devyniems eksportuotojams. Juos atakuojame, kad verkiant reikia ištuštinti saugyklas”, – sakė J.Matulionis.

Pasak įmonės „Litagros” grūdų centro direktoriaus Dariaus Karpavičiaus, įmonė grūdus superka septyniuose miestuose ir visuose elevatoriai baigiami užpildyti.

„Kol kas nesugebame iki Klaipėdos uosto nugabenti to derliaus, kurį supirkome iš žemdirbių. Jei „Lietuvos geležinkeliai” neduos daugiau vagonų, prekyba įstrigs”, – aiškino D.Karpavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.