Lobistas A. Romanovskis: „Ar labdara paramos fondui prilyginama kyšio davimui?“

A. Romanovskis stebisi, kad į viešumą pateko ikiteisminio tyrimo duomenys, nes dar sulaikytas prašė visuomenei išslaptinti jam pateiktus įtarimus, bet šis prašymas nebuvo patenkintas. 

Lobistas Andrius Romanovskis su dviem bendrininkais įtariamas Seimo nariui Vitui Matuzui davęs 55 tūkst. litų kyšį.<br>V. Ščiavinskas
Lobistas Andrius Romanovskis su dviem bendrininkais įtariamas Seimo nariui Vitui Matuzui davęs 55 tūkst. litų kyšį.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 14, 2012, 8:22 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:29 AM

"Šios informacijos negaliu komentuoti, todėl man kyla klausimas – kam gali būti naudinga, kad ta informacija, kurios negaliu komentuoti, yra paviešinama, – delfi.lt sakė A. Romanovskis. – Manau, kad tai naudinga tiems, kurie žlungančioje byloje bando išskalbti savo mundurą ir bando pateikti kaltinimus, į kuriuos negaliu atsakyti, nes negaliu jų komentuoti. Ir be abejonės, tai ne prokurorai, o tikriausiai tyrimą vykdantys asmenys".

"Mane stebina, kad mano kaltumą bandoma įrodyti ne teisinėmis priemonėmis, o viešųjų ryšių – toje informacijoje matyti, kad nei aš jokių kyšių daviau, tai susiję su paramos fondu, – sakė A. Romanovskis. – Todėl man kyla natūralus klausimas – ar bet kokia parama, labdara yra prilyginama kyšio davimui. Žinoma, nenustebčiau, kad po kurio laiko atsiras informacija, jog A. Romanovskis, kuris sukūrė korupcinio lobizmo sistemą, finansuoja visus teisės aktus". 

A. Romanovskis pažymėjo, kad praėjusią savaitę teismas patvirtino, jog jam ikiteisminio tyrimo teisėjas nepagrįstai buvo 8 paroms pratęsęs suėmimą.

Lobistas Andrius Romanovskis su dviem bendrininkais įtariamas Seimo nariui Vitui Matuzui davęs 55 tūkst. litų kyšį. Delfi.lt šaltiniai teigia, kad kyšis parlamentarui buvo duotas daugiau kaip 5 kartus už tai, kad V. Matuzas Seimui pateiktų su alkoholiu, akcizais ir pinigų plovimu susijusias įstatymo pataisas ir už jas balsuotų.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Panevėžio apygardos prokuratūros A. Romanovskiui pareikštuose įtarimuose nurodyta, kad lobistas pinigus perdavė veikdamas bendrininkų grupėje kartu su vienos asociacijos prezidentu ir vienos privačios bendrovės korporatyvinių reikalų vadovu.

Nusikalstamos veikos, kuriomis įtariamas A. Romanovskis, buvo padarytos nuo 2009-ųjų rugsėjo iki 2011-ųjų gruodžio 22-osios.

Delfi.lt žiniomis, ikiteisminį tyrimą atliekantys STT pareigūnai nustatė, kad Seimo nariui V. Matuzui kyšis buvo duotas netiesiogiai – kaip parama V. Matuzo kontroliuojamam labdaros ir paramos fondui.

Ikiteisminio tyrimo metu STT taip pat nustatė, kad kyšis V. Matuzui buvo skirtas už A. Romanovskiui ir jo bendrininkams pageidaujamų teisės aktų projektų pateikimus ir balsavimą Seimo Biudžeto ir finansų komitete bei Seimo plenarinės sesijos metu.

Patikrinę Seimo įrašus STT agentai nustatė, kad V. Matuzas balsavo už teisės aktų pakeitimus, kurie buvo naudingi kyšio davimu įtariamiems asmenims.

 A. Romanovskį STT sulaikė birželio 19 dieną, po to teismo sprendimu jis buvo suimtas. Po dviejų parų Seimo nario A. Matuzo papirkimu įtariamas lobistas buvo suimtas 15-ai parų.

A. Romanovskio gynėjas skundė ir šią nutartį dėl suėmimo paskyrimo, tačiau aukštesnysis teismas jį atmetė. Baigiantis 15-os parų suėmimo terminui, prokuratūra kreipėsi į teismą, prašydama dar kartą pratęsti suėmimą.

Tąkart teismas įtariamąjį suėmus leido laikyti tik aštuonias paras. Liepos 13 dieną prokurorai už 50 tūkst. litų užstatą nusprendė A. Romanvoskį paleisti į laisvę , taip pat skirti rašytinį pasižadėjimą neišvykti ir nebendrauti su tam tikrais asmenimis.

Lobistas yra įtariamasis tame pačiame tyrime, kuriame įtarimai sukčiavimu, piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimu pateikti Seimo nariui V. Matuzui.

STT Panevėžio skyriaus pareigūnų sulaikytas A. Romanovskis teigia patyręs spaudimą liudyti prieš Seimo narį V. Matuzą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.