Panevėžio politikai santykius aiškinosi kumščiais

„Bobturgis“, „razborkės“, – taip apie apsistumdymu pasibaigusį įtakingiausios Panevėžyje partijos Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų skyriaus susirinkimą pasakojo patys jo dalyviai.

R. Pankevičius (kairėje) nenusiteikęs atsiprašyti apstumdyto V. Trofimovo ir neslepia, kad „tokiam parazitui“ nežinia ką galima padaryti.<br>A. Repšys.
R. Pankevičius (kairėje) nenusiteikęs atsiprašyti apstumdyto V. Trofimovo ir neslepia, kad „tokiam parazitui“ nežinia ką galima padaryti.<br>A. Repšys.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 17, 2012, 11:23 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:01 AM

Panevėžio Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų grietinėlė santykius aiškinasi pliekdamiesi jau ne tik liežuviais. Mero Vitalijaus Satkevičiaus išsišokimo Seimo rinkimuose konkuruoti su parlamentaru Vitu Matuzu susirinkusi svarstyti Panevėžio dešiniųjų grietinėlė išsiskirstė nieko nenutarusi, tačiau ne tik išsiplūdusi, bet ir pasimosavusi kumščiais, rašo „Sekundė“.

Susirinkimo „vinimi“ tapo dviejų miesto Tarybos narių – politinių kalinių ir tremtinių lyderio, kandidato į Seimo narius Raimundo Pankevičiaus ir konservatoriaus Viktoro Trofimovo nuo žodžių prie veiksmų peraugusi dvikova.

Ją mačiusieji pasakoja, esą V. Trofimovui kalbant R. Pankevičius pašoko iš vietos, demonstratyviai nusimetė švarką ir pripuolęs prie oratoriaus jį pastūmė.

Didesnio skandalo pavyko išvengti – partijos bendražygio apstumdytas V. Trofimovas sugebėjo susitvardyti ir nepaleisti į darbą kumščių. Vis dėlto po tokio akibrokšto ne vienas susirinkimo dalyvis nusivylęs nebevaldoma situacija skyriuje išėjo nesulaukęs pabaigos.

Susikirto dėl generolo

V. Trofimovas mano partijos kolegą įsiutinęs neleisdamas jam pasisavinti svetimų idėjų.

Esą R. Pankevičius susirinkime jį pradėjo kaltinti miesto Tarybos posėdyje nepalaikius dešiniųjų siūlymo Perkūno gatvelę pervadinti generolo P. Plechavičiaus vardu. V. Trofimovas teisinasi nedalyvavęs balsavime, nes gyventojai prašė palikti senąjį vardą, o konservatoriams tapus miesto valdančiaisiais pats pasiūlė mieste surasti vietą pagerbti P.Plechavičių. Taip tarp Klaipėdos ir Vilniaus gatvių atsirado generolo vardu pavadintas skverelis.

„R. Pankevičius viešai deklaruoja, kad tai buvo jo idėja, turbūt ant P.Plechavičiaus arkliuko tikisi išjoti į Seimą. Man gėda dėl tokio kolegos elgesio“, – teigė V. Trofimovas.

Jo nuomone, istorinė asmenybė tebuvo priedanga kolegos kėslams.

„Mane kaltino nebūtais dalykais ir taip bandė išgelbėti į Seimo narius V.Matuzą, J.Dautartą, P.Luomaną kojas nusišluosčiusį V. Satkevičių“, – pareiškė V. Trofimovas.

V. Trofimovą siūlo priešams

R.Pankevičius neneigia nesuvaldęs rankų, tačiau atgailauti nenusiteikęs.   „Buvau piktas. V.Trofimovas nachališkai meluoja. Ne jo idėja buvo įkurti generolo P.Plechavičiaus skverą. Nežinau, ką galima tokiam parazitui padaryti“, – tvirtina politikas.

Pasipiktinimo V. Trofimovu politinių kalinių frakcijos lyderis neslėpė net ir kitą dieną po skandalingojo susirinkimo.

„Padėtis partijoje tampa katastrofiška. Grupelė bandančių vadovauti partiečių save pastatė prieš visą partiją ir tai tęsiasi jau porą metų. Kitos išeities nėra kaip tik pašalinti V. Trofimovą iš partijos. Geriausia būtų V.Trofimovą infiltruoti į kitą partiją ir taip iš vidaus ją sunaikinti“, – pareiškė R.Pankevičius.

Anot jo, niekas TS-LKD nepadarė tiek žalos, kiek V.Trofimovo vieši pareiškimai prieš partijos kolegą Panevėžio merą.

Politinių kalinių ir tremtinių lyderis įsitikinęs, kad priešprieša tarp konservatoriaus ir V.Satkevičiaus atsirado tada, kai šis korupcija įtariamam V.Matuzo patikėtiniui V.Trofimovui užkirto kelią tapti „Panevėžio energijos“ stebėtojų tarybos nariu.

„Aišku, kokiu tikslu V. Trofimovas ten norėjo eiti, ir tai būtų buvusi dėmė mūsų partijai. Blogiausia, kad nesulaukiam, kada išlįs iš krūmų ir savo nuomonę pasakys Seimo nariai ir partijos vadovybė. Neabejoju, jei taip elgtųsi ne V. Trofimovas, o kitas partijos narys, sprendimas būtų priimtas nedelsiant“, – įsitikinęs R. Pankevičius.

Nors ir kritikuoja V. Matuzo iždininku Seimo rinkimuose pasirinktą V. Trofimovą, politinių kalinių ir tremtinių lyderis vengia pasakyti, ką jo vadovaujama frakcija palaikys rinkimuose, tačiau leidžia suprasti, kad neįsipareigoja balsuoti už Seimo narį.

„Čia yra laisvi demokratiniai rinkimai ir žmonės balsuos kaip norės“, – teigė R. Pankevičius.

Užsitikrino paramą

Paramą V. Satkevičiui rinkimuose pažadėjo jo palaikyti į triukšmingąjį susirinkimą atėjusi Krikščionių demokratų frakcija.

Iš skyriaus susirinkimo V. Satkevičius išėjo iškelta galva. Meras tvirtina sulaukęs daugiau palaikymo nei pasmerkimo.

„Susirinko pilna salė žmonių. Tik trys bandė ieškoti mano blogybių, bet didžioji dalis mane palaikė.

Kai laikinoji skyriaus pirmininkė Roma Šerplienė pradėjo sakyti, kad mane reikia mesti iš partijos, žmonės išėjo iš salės ir balsavimas neįvyko. Nėra ko slėpti, kad partiją sudaro konservatoriai, krikščionys demokratai, politiniai kaliniai ir tremtiniai bei ketvirtoji grupė – V. Matuzo aplinkos žmonės. Pastarieji mane ir puola“, – mano meras.

Kaltina sugriovus kvorumą

R. Šerplienė pateikė kitokią susirinkimo versiją. Anot jos, susirinkusiai skyriaus tarybai nepavyko priimti sprendimo dėl V.Satkevičiaus tik todėl, kad jis pats pasistengė sugriauti kvorumą.

Pasak R. Šerplienės, iš 60-ies skyriaus tarybos narių į susirinkimą buvo atvykę maždaug 35. Tiek būtų užtekę priimti sprendimui dėl V. Satkevičiaus narystės partijoje.

„Buvo pasiūlyta V. Satkevičiaus elgesį perduoti svarstyti partijos etikos ir procedūrų komisijai, tačiau jį išgirdę atsistojo ir išėjo apie 10 krikščionių demokratų, tarp jų ir V. Satkevičius. Nelikus kvorumo balsavimas nebegalėjo vykti“, – aiškino laikinoji skyriaus pirmininkė.

Jos nuomone, toks Panevėžio mero elgesys akivaizdžiai parodė, kad jis bijo partijos verdikto. Dėl V. Satkevičiaus narystės partijoje, pasak R. Šerplienės, turės spręsti vadovybė.

Laikinoji skyriaus pirmininkė žiniasklaidai yra teigusi, kad prieš V. Matuzą, visuotinio susirinkimo deleguotą į Vakarinę apygardą, rinkimuose kovosiančiam V. Satkevičiui TS-LKD gretose ne vieta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.