„Meškiukų desanto“ į Baltarusiją neužfiksavo estai?

Švedų lėktuvui „meškiukų desantą“ į Baltarusiją Lietuvos valstybės sienos

„Viena nedidelė klaida nulemia daug", - sakė NSGK pirmininkas A. Anušauskas.<br>R. Neverbickas
„Viena nedidelė klaida nulemia daug", - sakė NSGK pirmininkas A. Anušauskas.<br>R. Neverbickas
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 18, 2012, 4:54 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:28 AM

„Viena nedidelė klaida nulemia daug. Manau, kad šiuo atveju atsiskleis, kur buvo padaryta klaida: orlaiviai radaruose matomi, jų greitis techniškai nustatomas. Kadangi nebuvo atpažinimo, radijo ryšio su švedų orlaiviu nebuvo, automatiškai uždėtos žymės: iš Pociūnų pakilo – „atpažintas“, į Lietuvos oro erdvę dingęs lėktuvas grįžo, reikėjo žymėti „neatpažintas“. Ir tada visa sistema pradeda suktis, veikti, skrenda iš Šiaulių naikintuvai. Bet jis buvo pažymėti „atpažintas“, - šeštadienį Žinių radijo laidai „Aš manau!“ sakė A. Anušauskas.

Paklaustas, kad už tą klaidą turėtų atsakyti NSGK pirmininkas teigė: „Ką aš galiu pasakyti? Budėjo estų pamaina (...) Karmėlavoje yra estai, lietuviai, latviai, tai buvo estų pamaina. Ką padarysi... Mes estų pareigūnams nieko nepadarysime.“

Jo teigimu, įvykio aplinkybės jau nustatytos, dabar reikia įvertinti Lietuvos institucijų veiksmus.

„Dabar matome visą vaizdą, pradėti tyrimai“, - teigė NSGK pirmininkas.

Jis tvirtino siūlysiąs komitetui priimti rekomendacijas, kaip institucijos turėtų elgtis kilus įtarimams, kad buvo sienos pažeidimas.

„Yra Vyriausybės nutarimas, kaip tokios procedūros vykdomos, kaip perduodama informacija esant oro erdvės pažeidimui, bet techninės priemonės ne visagalės. Taigi, be abejonės, pasiūlysime papildyti, kad, jeigu yra ir įtarimas dėl oro erdvės pažeidimo, institucijos turi turėti atsakomybę, pareigas, informacijos mainus ir, be abejo, pradėti tyrimus, jeigu yra ir įtarimas. Kol kas tokios procedūros nėra numatytos“, – kalbėjo A. Anušauskas.

Liepos 4 dieną iš Lietuvos, Pociūnų aerodromo, į Baltarusiją nedideliu lėktuvu įskridę švedų aktyvistai išmėtė tūkstantį meškiukų šalies teritorijoje. Jie teigė taip norėję atkreipti dėmesį į žodžio laisvės ribojimus.

Iš pradžių Baltarusijos oficialiosios tarnybos kategoriškai paneigė buvus tokį skrydį. Tačiau po incidento praėjus kiek mažiau nei mėnesiui, autoritariškai šalį valdantis prezidentas Aleksandras Lukašenka atleido oro pajėgų ir pasienio apsaugos vadus. Be to, Minskas po to kreipėsi į Lietuvą teisinės pagalbos prašymu padėti ištirti sienos kirtimo atvejį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?