Eksperimentas: ar politikams reikia savanorės studentės pagalbos?

Konservatoriai politologijos studentę talkinti jiems Seimo rinkimų kampanijoje priimtų nenoriai. O štai Saulius Stoma už pagalbą galbūt netgi sumokėtų. Arimantas Dumčius tik pavaišintų pietumis.

„Galime susitikti kitą savaitę Kaune ir pabendrauti. Aišku, kad man svarbu ir konfidencialumas“, – padėti kampanijos metu panorusiai studentei atsakė S. Stoma.<br>J. Stacevičius
„Galime susitikti kitą savaitę Kaune ir pabendrauti. Aišku, kad man svarbu ir konfidencialumas“, – padėti kampanijos metu panorusiai studentei atsakė S. Stoma.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė

Aug 19, 2012, 5:22 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:14 AM

Ar partijos ir atskiri kandidatai noriai priimtų savanorę, šiuo metu Kaune studijuojančią politologijos mokslus? O pinigų už tokią pagalbą – ar galima tikėtis?

Žurnalistinis eksperimentas atskleidė, kad paskui vienus politikus bindzinėti tektų tik už dyką, kitiems labiau rūpi pagalbininkės politinės pažiūros, tretiems – naujas žmogus pašonėje atrodytų labai jau įtartinas.

Studentei gali net sumokėti

Dainavos rinkimų apygardoje kandidatuosiantis „Drąsos kelio“ narys S. Stoma apsidžiaugė išgirdęs tariamos studentės norą padėti jam politinės kampanijos metu. Seimo nariui prisistačiau kaip Vytauto Didžiojo universiteto politologijos studentė.

„Noriu pasisemti patirties, galbūt įgytas žinias panaudosiu rašydama bakalauro darbą“, – pasakojau S. Stomai. Nors ir negalėjau suformuluoti, kuo konkrečiai galėčiau padėti, Seimo koridoriuose jau pabuvojęs politikas nesutriko.

„Reikės žmonių, su kuriais galėčiau vaikščioti pas rinkėjus, kalbėti apie save, pristatyti savo pažiūras“, – mano praktikos esmę apibūdino S. Stoma. Net ir neklausiamas jis svarstė, jog galbūt už savanoriavimą pavyktų ir keletą litų sumokėti.

„Žiūrėsim, kaip pildosi specialiai kampanijai atidaryta sąskaita. Kol kas nieko žadėti negaliu“, – pasiteisino parlamentaras.

Politikas viešumo nenori

Pokalbio pabaigoje jis užsiminė ir apie panašių politinių pažiūrų būtinybę.

„Galime susitikti kitą savaitę Kaune ir pabendrauti. Aišku, kad man svarbu ir konfidencialumas“, – pridūrė S. Stoma.

Jam Seimo rinkimuose teks susigrumti su rimtais politikos mohikanais: dabartiniu Seimo pirmininkės pavaduotoju, Liberalų sąjūdžio nariu Eriku Tamašausku, socialdemokratų kandidate Violeta Boreikiene, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatu Kazimieru Kuzminsku.

Pagalbininkus pamaitins

Kalniečių apygardoje ietis surems net trijų šio rajono bendruomenių pirmininkai ir paskutiniuose Seimo rinkimuose laurus nuskynęs politikos senbuvis konservatorius Arimantas Dumčius, kaskart savo kampanijoje metantis Čečėnijos aikštės rekonstrukcijos bei ugdymo ir gydymo įstaigų atnaujinimo kortą.

Šią kortą jis metė ir studente apsimetusiai žurnalistei.

„Čečėnijos aikštėje, kurią mes rekonstravome, po rugsėjo 1-osios pastatysime namelį ant ratų. Jame veiks mano rinkimų štabas. Galėsite ten pabudėti“, – siūlė darbą politikos vilkas.

Apie galimą atlygį jis nesileido net į kalbas, tačiau už darbą pažadėjo vaišinti pietumis.

„Mes savanoriams atvežame pietus. Budint tame namelyje tektų bendrauti su rinkėjais, papasakoti jiems apie nuveiktus ir planuojamus darbus“, – aiškino A. Dumčius.

Vicemeras paslapčių neturi?

Toje pačioje Kalniečių apygardoje rinkėjų palankumo lauks ir dabartinis Kauno mero pavaduotojas Stanislovas Buškevičius.

Ekscentriškais pareiškimais, sveiku gyvenimo būdu pasižymintis jaunalietuvis iškart apramino: pinigų už pagalbą tikėtis neverta.

„Dabar mus gali remti tik fiziniai asmenys, įmonėms uždraudė, tai tikėtis atlygio už darbą nereikia. Patarčiau kreiptis į partijų štabus, jie gal ir pamokės. Padirbėti su manimi galite tik iš idėjos“, – kalbėjo Kauno vicemeras.

Jam rūpėjo, kuriame universitete studijuoju, kur gyvenu ir kokios mano politinės pažiūros. Išgirdęs, kad man nepriimtinas alkoholio vartojimas, kandidatas į Seimą nusijuokė ir pasiūlė kitą savaitę susitikti.

„Mes neturime ką slėpti“, – atsakė S.Buškevičius, paklaustas, ar iš manęs bus reikalaujama konfidencialumo.

Patekti „iš gatvės“ – sunku

Paskambinusi TS-LKD Kauno skyrių sueigos sekretoriui išgirdau ir kelis konkrečius klausimus: koks mano požiūris į atominės elektrinės statybą, dujų terminalą?

„Jeigu jūs manote priešingai nei partija, tuomet mums ne pakeliui“, – paaiškino sekretorius.

Po kelių minučių pokalbio supratau: už darbą piniginio atlygio tikėtis neturėčiau.

Iš visų, kuriems skambinau, būtent konservatoriai pasirodė sunkiausiai prieinami: norint kartu su kandidatu dirbti rinkimų kampanijoje, reikėtų tapti šios partijos nariu.

Žmonės „iš gatvės“ čia nelabai pageidaujami.

Ministrės patarė netrukdyti

Gavau ir dar vieną patarimą – išsirinkti vieną iš aštuonių konservatorių kandidatų Kaune ir su juo dirbti.

Na, gerai, norėčiau pažiūrėti, kaip į Seimą ruošiasi patekti dabartinė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

„Pačiai ministrei tikrai neprisiskambinsite, tačiau galite bendrauti su manimi“, – pasiūlė Kauno skyrių sueigos sekretorius.

Koks darbas manęs lauktų? „Iš pradžių skambiname žmonėms, kitu etapu – einam į namus. Turime dalijamos medžiagos, galime gyventojams pasakoti apie strateginius projektus“, – aiškino partijos atstovas.

Praretės miesto taryba

Vienmandatėse Seimo rinkimų apygardose dalyvaus šie Kauno tarybos nariai: Liberalų ir centro sąjungos narys Artūras Tepelys, Liberalų sąjūdžio lyderis Kaune Rimantas Mikaitis, darbiečiai Anželika Banevičienė ir Rytis Šatkauskas, socialdemokratė, vicemerė Orinta Leiputė, vicemeras jaunalietuvis S.Buškevičius.

Seimo rinkimai vyks spalio 14 dieną. Aktyvi politinė kampanija turėtų prasidėti po rugsėjo 1-osios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.