Po R. Meilutytės triumfo Rūtos vardą gavo penkios naujagimės

„Gimė sūnus, pavadinsiu Rūta", - kažkoks šmaikštuolis paleido šią frazę į socialinius tinklus, o visi kiti mielai ja pasidalijo. Tauta šventė fantastišką 15-metės Rūtos Meilutytės pergalę olimpinėse žaidynėse, o Rūtos vardas buvo minimas tūkstančius kartų tūkstančiuose vietų.

Plaukikė R. Meilutytė lietuvių meilės vardui Rūta kol kas neatgaivino.<br>J. Stacevičius
Plaukikė R. Meilutytė lietuvių meilės vardui Rūta kol kas neatgaivino.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

2012-08-19 10:11, atnaujinta 2018-03-17 07:22

Po pergalingo plaukimo olimpiniame Londono baseine praėjo beveik trys savaitės. Kaip jos triumfas paveikė jaunų tėvų pasirinkimą ieškant savo atžalai tinkamiausio vardo?

Gyventojų registrų tarnyba po plaukikės pergalės užregistravo penkias čempionės bendravardes. Berniuko, vardu Rūtenis, per pastarųjų 20 dienų Lietuvoje neužregistruota nė vieno. Penkios Rūtos - daug, ar mažai? Palyginus su aštuoniais šių metų mėnesiais iki R. Meilutytės pergalės, per kuriuos užregistruotos 22 naujagimės tokiu vardu, pastarosios savaitės moteriškam vardui buvo sėkmingesnės. Vis dėlto, žaviosios plaukikės pergalė žaibiškai naujam gyvenimui neprikėlė seno lietuviško vardo.

Palyginus su 2011 metais, šio vardo populiarumas mažėjo. Iš viso pernai Lietuvoje Rūtomis pavadintos 63 naujagimės – vidurkis po 1,2 per savaitę. Šiemet iki plaukikės pergalės Rūtomis tapo 22 naujagimės, taigi pastarųjų trijų savaičių vidurkis – 1,6 per savaitę.

Vardas Rūta po 2000 metų nėra patekęs į populiariausiųjų dešimtuką. Pagal portalo vardai.org lankytojų užklausų skaičių, jis yra 41-oje geidžiamiausių vardų vietoje.

„Šio vardo populiarumas per pastarąjį dešimtmetį krito – per metus jį gauna mažiau nei 100 mergaičių. Truputį anksčiau, 9-10 dešimtmetyje vardas vaikams buvo duodamas dažniau. Nemažai Rūtų yra tarp 20-30 metų merginų. Ir R. Meilutytė dar patenka į tą laikotarpį.

Manau, vis mažiau tėvų vadina savo dukras Rūtomis, nes ieško įdomesnių vardų, įprasti, tradiciniai vardai traukiasi užmarštin. Tik dėl paprastumo ir suprantamumo šie vardai nenunyksta“, - kalbėjo Vilniaus universiteto Baltistikos katedros docentė Daiva Sinkevičiūtė.

Internete entuziazmą lieję lietuviai dar turi laiko savo atžalas pavadinti olimpietės vardu. Juolab, kad kartais tėvai registruoti naujagimių neskuba. Ypač, jei šie gimsta užsienyje.

Populiariausių vardų, kuriuos tėvai davė mergaitėms pirmą šių metų pusmetį, dešimtukas:

1. Emilija.

2. Austėja.

3. Gabija.

4. Ugnė.

5. Urtė.

6. Ieva.

7. Gabrielė.

8. Kamilė.

9. Goda.

10. Viltė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.