Nulaužtas pirštas ir gipsinė policijos ramybė

Tikrai nesitikėjau, kad kada nors vidury sostinės, Pilies gatvėje ir dar vidurdienį man nulauš pirštą bei atims pinigus.

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Paukštys

Aug 20, 2012, 10:53 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:05 AM

Iš esmės situacija – tragikomiška. Pažįstamas menininkas, kuris prieš kokį dešimtmetį garsėjo savo menais, o pastaraisiais metais - muštynėmis ir suvartojamo alkoholio kiekiais, kaip tik siautėjo Pilies gatvės skvere gąsdindamas lenkų turistus ir suvenyrų pardavėjus. Savo nelaimei priėjau prie jo pasisveikinti, buvau apstumdytas, truputėli apiplėštas. Ir traumuotas.

Kai pirštas ėmė tinti ir nepaliovė skaudėjęs, nuvykau į traumatologijos skyrių, kur gavau gipsinę rankovę mėnesiui. Tada užpykau ne juokais - nuėjau i policijos komisariatą prie Halės turgaus ir parašiau pareiškimą. Pirmą kartą tai dariau, tad viskas buvo nauja. Ir stumdymasis koridoriuje su girtuokliais, ir visos kitos procedūros.

Tyrėjo apklausa ir dokumentų pildymas užtruko daugiau nei valandą - kartais pasijusdavau gerokai kaltas, kad trukdau policijai, bet galiausiai procedūros baigėsi ir paglostęs savo vargšą pirštą paguodžiau, kad už jį bus atkeršyta.

Tikrai neabejojau, kad mane traumavęs chuliganas tuoj bus sulaikytas, bent jau nubaustas bauda ar kažkaip kitaip. Juolab, kad nurodžiau policijai skriaudiko vardą, o policija savo kompiuteryje surado jo duomenis.

Praėjo kelios savaitės , ir draugai papasakojo, kad tas chuliganas sukėlė muštynes parodos atidaryme, dar po kelių dienų perskaičiau laikraštyje, kad jis buvo nubaustas už tai, kad savo balkone iškėlė sovietinę vėliavą. Visai suglumęs paskambinau tyrėjui ir išgirdau kad tyrimas vyksta ir kad „kokių dar problemų aš turiu?“.

O kitą dieną ir pats sutikau tą veikėją, visai girtą. Jis rėkė per visą gatvę kad duos man, nes aš jį paskundžiau policijai.

Tai nežinau: ar džiaugtis, ar liūdėti dėl mūsų policijos darbo. Gal čia policijos žmogiškumo ženklas, gal jie analitiškai įvertino chuligano charakterį ir nusprendė, kad jis nekelia pavojaus aplinkiniams ir kad iš jo sklinda daugiau triukšmo nei agresyvių veiksmų?

Bet kažkaip ir neramu - o jei policijos analitikai ims ir suklys ir koks nors ramybėje paliktas chuliganas ar smurtautojas kartą ims ir dar labiau įsisiautės, neduok Dieve, suluošins ką nors ar prisigėręs imsis kokių psichopatinių akcijų a la Breivikas?

Ir prisiminiau nutikimą Niujorke, kai laukdamas autobuso mačiau kaip susistumdė būrys puertorikiečių. Per dvi minutes sulėkė keturi policijos automobiliai, o dar po minutės visi mušeikos gulėjo ant žemės surakintomis rankomis.

Galima turbūt kaltinti nepakankamą finansavimą, nelanksčių įstatymų straipsnius, personalo trūkumą ar dar kažką, bet man kaip nukentėjusiam ir kaip piliečiui vis tik įdomu ką tas chuliganas turi dar padaryti, kad sulauktų realaus policijos dėmesio? Ar tiesiog aš perlenkiau lazdą, kreipdamasis į policiją ir kažko čia per daug norėdamas?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: VRK pirmininkė ir R. Požėla apie rinkimų eigą