Aplinkos ministras G. Kazlauskas: „Sraigtasparniai reikalingi, bet ne renovacijos sąskaita“

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas teigia, jog nauji sraigtasparniai, skirti aplinkosauginiams, avarijų likvidavimo bei gelbėjimo tikslams, Lietuvai yra reikalingi, tačiau jų pirkimui nevalia naudoti lėšų, skirtų daugiabučių namų modernizavimui.

G. Kazlausko teigimu, toks Vyriausybės sprendimas neabejotinai vėl stabdytų namų atnaujinimo procesus, kurie šiuo metu įgauna vis didesnį pagreitį.<br>R. Neverbickas
G. Kazlausko teigimu, toks Vyriausybės sprendimas neabejotinai vėl stabdytų namų atnaujinimo procesus, kurie šiuo metu įgauna vis didesnį pagreitį.<br>R. Neverbickas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 28, 2012, 2:45 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:41 AM

„Principinis Vyriausybės sprendimas dėl sraigtasparnių įsigijimo yra priimtas, aš jį palaikau. Tačiau norėčiau aiškiai pasakyti, jog neketinu pritarti siūlymui tam naudoti renovacijos pinigus. Tai būtų klaida“, - sako G. Kazlauskas.

Ministro teigimu, toks Vyriausybės sprendimas neabejotinai vėl stabdytų namų atnaujinimo procesus, kurie šiuo metu įgauna vis didesnį pagreitį. Tai lėmė tiek suaktyvėję Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros darbuotojų veiksmai, tiek pagaliau prasidėjusi aktyvi viešinimo kampanija, tiek artėjantis šildymo sezonas.

„Jau dabar, paskelbus apie Vyriausybės svarstomą variantą, žmones apėmė nerimas ir netikrumas dėl renovacijos perspektyvų. Negalime sau to leisti, privalome toliau kryptingai siekti vieno iš pagrindinių strateginių valstybės tikslų, o būtent - energijos sąnaudų mažinimo. Sraigtasparnių įsigijimui, esu tikras, galima nesunkiai rasti lėšų kitose programose. Ir tikrai nebūtinai tose, kurias kuruoja Aplinkos ministerija“, - pabrėžia G. Kazlauskas.

A. Anušauskas:  „Sraigtasparnių įsigijimo planai apaugo dezinformacija

Paskelbus, kad Lietuva iki 2016 metų rengiasi pakeisti dabar naudojamus ir pasenusius rusiškus sraigtasparnius „Mi-8“ naujais vidutinės klasės sraigtasparniais, sukeltas triukšmas greitai apaugo dezinformacija, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas.

Jo teigimu, vargu ar kas prieštaraus, kad daugiabučių namų renovacijos procesas nėra taip sklandžiai įgyvendinamas kaip planuota. „Vyriausybei (sprendimas priimtas visais posėdyje dalyvavusių Vyriausybės narių balsais) pakako išminties išgelbėti dalį nepanaudotų ir ateityje nenaudojamų pinigų (laiku pagal paskirtį nepanaudotos lėšos Lietuvai būtų prarastos) bei skirti iš Europos Sąjungos lėšų 40 mln. eurų gelbėjimo ir paieškos darbams pritaikytų sraigtasparnių įsigijimui 2013-2016 metais. Vyriausybės nuomone, būtent šioms funkcijoms atlikti Lietuva turi nepakankamus pajėgumus. Tokia buvo ir Seimo NSGK nuomonė teikiant rekomendacijas dėl būtinybės įsigyti sraigtasparnius“, - sako A. Anušauskas.

Pasak NSGK pirmininko A. Anušausko, 2011 metais Karinės oro pajėgos gabeno transplantacijai reikalingus audinius ir organus, vieną kartą - replantacijai reikalingus pacientus, keturis kartus padėjo ieškoti dingusių asmenų, tris kartus evakavo sužeistuosius, taip pat buvo nuolat pasirengę padėti valstybės ir savivaldybių institucijoms stichinių ir pramoninių nelaimių atvejais. Jo duomenimis, pagal gautus iškvietimus buvo suorganizuotos paieškos ir gelbėjimo operacijos, kurių metu išgelbėti 103 asmenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.