Pažymą apie vaiko sveikatą tėvai vadina formalumu, gydytojai - būtinybe

Skaičiuodami paskutines iki Rugsėjo 1-osios likusias dienas mokyklinukų tėvai skuba apsirūpinti ne tik būtinomis kanceliarinėmis prekėmis ir gėlėmis į klases sugrįžtančioms mokytojoms.

Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

Aug 30, 2012, 12:05 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:40 AM

Medikai ragina kuo greičiau pasitikrinti švietimo įstaigas netrukus lankyti pradėsiančių atžalų sveikatą. Pažymos apie tai, kad vaikas sveikas, reikės vos mokslo metams prasidėjus.

Daugelis tėvų šią pareigą atlieka paskutinę minutę, todėl eilės poliklinikose – neišvengiamos, nors daugelis visuomenės sveikatos įstaigų įspėja, kad norint išvengti nepatogumų pas gydytoją reikėtų apsilankyti kuo anksčiau. Tarkim, vasaros viduryje.

Vis dėlto praktika rodo, kad dauguma tėvų pažymos atlekia lyg vėluodami į skrydį.

Iki rugsėjo 15 dienos

Mokiniai turi kasmet iki rugsėjo 15 d. mokyklai pateikti informaciją apie profilaktinio sveikatos patikrinimo rezultatus. Profilaktiniai vaikų sveikatos patikrinimai turi būti atliekami kasmet ir yra nemokami.

Šeimos gydytojo kabinete vertinami ūgis, svoris, kraujo spaudimas, rega, klausa, kraujotakos, kvėpavimo, stuburo ir kitų organų bei jų sistemų funkcinė būklė. Dantų būklę turi įvertinti gydytojas odontologas.

Vilniaus visuomenės sveikatos biuras išplatintame pranešime raminama, kad pažymos nebūtina žūtbūt gauti iki rugsėjo 15 d. - kur kas svarbiau, kad tai būtų atlikta gerai.

Laukė keletą savaičių

Bokšto gatvėje su šeima gyvenanti vilnietė Aistė savo keturmetį sūnų pas gydytoją nusivedė vakar. Pažymą, kad vaikas sveikas, moteris gavo. Tiesa, po dviejų savaičių laukimo.

Ji atskleidė, kad norėdama išvengti laukimo į sveikatos priežiūros įstaigą apžiūrai užsirašė rugpjūčio viduryje, tačiau jau tada jai buvo pareikšta, kad teks luktelėti.

Moteris gana skeptiškai vertina privalomą medicininę apžiūrą. Paklausta, ar eitų tikrintis sveikatos, jeigu tai nebūtų privaloma, ji atsakė  neigiamai: „Vaiko sveikata rūpinuosi nuolat. Juolab, jokia atsakinga mama sergančio vaiko į darželį arba mokyklą neleistų. Mano akimis, sveikatos pažyma tėra paprasčiausias formalumas. Ir tikrai ne pirmojo būtinumo.“

Vilnietės manymu, į tėvų atneštas pažymas akį užmeta tik mokyklos medicinos slaugė ir tiek. Realia šio popieriaus nauda ji abejojanti – jei iškyla grėsmė vaiko sveikatai, tėvai bet kuriuo atveju veda jį pas šeimos gydytoją.

Moteris pasakoja, kad kai kurie jos pažįstami tėvai negailėjo kritikos ir patiems gydytojams – pažymas apie sveikatos būklę jie štampuoja iš būtinumo. O tikroji sveikatos būklė taip ir lieka neįvertinta.

Pažyma – metams

Antakalnio poliklinikos atstovas ryšiams su visuomene Ričardas Slapšys mano, kad tik atlikus visas procedūras galima tinkamai įvertinti vaiko sveikatos būklę.

Nors netyla kalbos, kad minėto popieriaus sutvarkytas ir tėvams, ir gydytojams yra tik formalumas, specialistas ragina į šį patikrinimą nežiūrėti atsainiai: „Net ūgio ir svorio santykio pokyčiai gali atskleisti tam tikros ligos užuomazgą. Be to, sunerimti verčia ir krypstantys vaikų stuburai, ir silpstančios jų akys.“

Besitikrinančių, anot jo, pagausėja rugpjūčio pabaigoje, tačiau nemažai tėvų šią pareigą stengiasi atlikti kuo anksčiau.

„Prieš trejus metus gydytojo pažyma daugelis susirūpindavo tik rugsėjo 1-ąją. O dabar tėvai su atžalomis į polikliniką ateina net vasaros pradžioje“, - tvirtino R. Slapšys ir pridūrė, kad Antakalnio sveikatos priežiūros įstaigoje registruoti 20 tūkst. vaikų.

Poliklinikos atstovas pabrėžė, kad gydytojo specialisto pažyma galioja vienerius metus. Tarkim, pas odontologą apsilankius sausį, pažyma galios iki kitų metų sausio mėnesio.

Sveikų vaikų nedaug

Anot R. Slapšio, visiškai sveikas vaikas yra tas, kuris neturi jokių sutrikimų ar nustatytos diagnozės.

Pagal 2011 metų mokinių sergamumo statistiką, pusei mokinių nustatyta regos, apie 20 proc. – stuburo, dešimtadaliui – kraujotakos sistemos sutrikimų.

Šiems sutrikimams įtakos turi sėslus gyvenimo būdas, prie kompiuterio leidžiamos valandos ir judėjimo trūkumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.