Prie Australijos krantų - dar vienas laivo „Margiris“ susidūrimas su „Greenpeace“

Galingas

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2012-08-30 14:36, atnaujinta 2018-03-17 01:33

9,5 tūkst. t „Margiris“ išvengė „Greenpeace“ protestuotojų ir prisišvartavo Port Linkolne Pietų Australijoje, kad prieš plaukdamas žvejoti prie Tasmanijos krantų pakeistų vėliavą į Australijos vėliavą.

„Greenpeace“ atstovė Julie Macken sakė, kad „Margiris“ įplaukė į uostą nepaisydamas pakartotinių aktyvistų bandymų blokuoti jam kelią pripučiama valtimi.

„Greenpeace“ valtis jūroje prie laivo „Margiris“ priplaukė anksti ketvirtadienį. Aktyvistai bandė įlipti į tralerį, bet jų virvės buvo nupjautos, o valtį nuo tralerio nuvijo iš uosto atplaukęs locmano laivas.

Tada aktyvistai grandinėmis prirakino savo valtį prie prieplaukos, kad „Margiris“ negalėtų prisišvartuoti, bet, kaip sakė J. Macken, jis nieko nepaisydamas dideliu greičiu plaukė į priekį.

„Jam plaukiant prisišvartuoti, viena mūsų pripučiama valtis įsiterpė tarp laivo ir prieplaukos, bet tas (manevras) buvo nesėkmingas“, - žurnalistams iš Port Linkolno sakė J. Macken.

„Buvo išties nepaprasta, kaip agresyviai „Margiris“ buvo nukreiptas į poziciją, kai mūsų aktyvistai tebebuvo jo kelyje - buvau išties priblokšta“, - sakė J. Macken.

Ji pridūrė vos spėjusi atsirakinti ir pasitraukti iš kelio, kai su Lietuvos vėliava plaukiojantis „Margiris“ „slinko artyn“.

143 metrų ilgio „Margiris“ išprovokavo aplinkosaugos organizacijų ir vietos žvejų protestus, kai anksčiau šiemet buvo paskelbta, jog jis atplauks žvejoti prie Tasmanijos krantų.

„Greenpeace“ aktyvistai vadovavo demonstracijoms prieš šį supertralerį, prisirakindami grandinėmis prie jo sraigtų ir pasikabindami ant laivo, kai jis birželį ruošėsi išplaukti į Australiją iš Nyderlandų.

Dabar, kai „Margiris“ prisišvartavo, J. Macken pareiškė, kad tolesni sprendimai yra Australijos bendruomenės ir vyriausybės rankose.

Kanbera dar nėra davusi „Margiriui“ galutinio leidimo žvejoti Australijos vandenyse, o aplinkos apsaugos ministras Tony Burke'as konsultuojasi su teisės ekspertais, ar jis gali įsikišti, kilus susirūpinimui, kad į žvejų tinklus gali įsipainioti delfinų ir kitų gyvūnų.

„Jis paprašė patarimo šiuo klausimo, ir mes laukiame patarimo“, - sakė T. Burke'o atstovė.

Tuo tarpu Australijos žuvų išteklių valdyba atmetė nuogąstavimus dėl per intensyvios žvejybos, pareiškusi, kad traleriui bus leista sugauti tik 10 proc. pasiekiamų žuvų ir kad tai padarys mažą įtaką platesnei ekosistemai.

Kaip praneša vietos žiniasklaida, „Margiris“ tikriausiai stovės Port Linkolne penkias dienas, kol bus atlikta Lietuvos vėliavos pakeitimo į australiškąją procedūra, taip pat bus atliktas remontas ir vyriausybės paskirti patikrinimai.

Organizacijos „Greenpeace Oceans“ aktyvistas Nathanielis Pelle'as sakė, kad traleriai, tokie kaip „Margiris“, „tiesiogine prasme susiurbia ištisus žuvų guotus“, nors šiuo metu didėja susirūpinimas dėl per didelio pietinių žuvų išteklių eikvojimo ir padarinių jūriniams paukščiams, ruoniams bei delfinams.

„Per jo tinklo žiotis galėtumėt praskristi reaktyviniu laineriu, ir dar liktų vietos, - sakoma N. Pelle'o pranešime. - Jie išsekino žuvų išteklius Europos vandenyse, sužlugdė žvejybą Ramiajame vandenyne ir nuniokojo žvejų bendruomenes Vakarų Afrikoje. Paprasčiausiai negalime leisti, kad tas pats nutiktų Australijoje.“

Lietuvos saugios laivybos administracijos Laivybos kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotojas Povilas Juozapavičius BNS ketvirtadienį sakė, kad ši institucija duomenų apie laivo incidentus su „Greenpeace“ bei planuojamą vėliavos keitimą neturi, ir pasiūlė kreiptis į laivo savininkus - bendrovę „Atlantic High Sea Fishing“. Su šios bendrovės direktoriumi Bernardu Krištanavičiumi BNS susisiekti kol kas nepavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.