Kodėl Vilniuje atsivėrė duobė, taip ir liko neaišku

Tik šią savaitę M.K.Čiurlionio gatvės 7/1 namo gyventojai atsikvėpė lengviau – galų gale įspūdingo dydžio smegduobė jų kieme buvo sutvarkyta. Bet kodėl ji atsirado, niekas nepasivargino aiškintis.

Įspūdingo dydžio smegduobė buvo užlyginta šią savaitę. Tačiau niekas negarantavo, kad netrukus ji vėl neatsivers.<br>V. Ščiavinskas
Įspūdingo dydžio smegduobė buvo užlyginta šią savaitę. Tačiau niekas negarantavo, kad netrukus ji vėl neatsivers.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė ("Sostinė")

2012-09-01 11:14, atnaujinta 2018-03-17 00:38

Trijų metrų skersmens smegduobėje, atsivėrusioje M. K. Čiurlionio gatvės namo kieme, naktį į rugpjūčio 19 dieną įkrito du čia stovintys automobiliai.

Vaizdas nekoks. Tačiau gyventojai be reikalo tikėjosi, kad duobė taip greitai bus sutvarkyta.

„Paskambinau į bendrovę „Grinda”, eksploatuojančią lietaus nuotekų vamzdyną, po to į įmonę „Vilniaus vandenys”, kurios ūkiui priklauso vandentiekio vamzdynas. Išgirdau atsakymą, kad tai ne jų daržas.

Bendrovė „Naujamiesčio būstas”, administruojanti šį namą, taip pat neprisiėmė atsakomybės, o už eksploatavimą atsakinga įmonė „Mano valda” tikino, kad atsako už kiemo švarą, bet ne už avarijas”, – stebėjosi M.K.Čiurlionio gatvės 7/1 namą eksploatuojančios bendrovės „Mano būstas” darbų vadovas Kęstutis Venclovaitis.

Galų gale gyventojams pavyko prisibelsti į savivaldybę. Šią savaitę kiemas M. K. Čiurlionio gatvėje buvo sutvarkytas, paklota nauja asfalto danga.

Tačiau gyventojams vis tiek neramu – ar rudenį prasidėjus lietums savo automobilių jie vėl neras duobėje? Juk niekas taip ir neišsiaiškino, dėl ko atsirado įgriuva. Šioje vietoje esantis nuotekų vamzdynas įrengtas prieškariu. Jo plano nėra. Kur jį rasti, neaišku.

Apžiūrėdamas namo kiemą K. Venclovaitis aiškino, jog matyti, kad čia dėl kažkokių priežasčių ir buvo kasinėta, ir pjaustytas asfaltas: „Matyt, žmonės vedėsi dujas, o galbūt ir kitų priežasčių būta kokiems nors požeminiams darbams.

Tačiau akivaizdu, kad jeigu dar kartą užkluptų liūtis, įgriūtų ir didesnė kiemo dalis.”

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės Ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojo Antano Mikalausko, avarija M. K. Čiurlionio gatvėje atskleidė, ko gero, ne vien šio dar prieš karą statyto namo problemas.

„Jokiuose planuose ar kituose išlikusiuose dokumentuose nematyti, kad to namo kieme būta kokių nors komunikacijų. Gyventojai mums pasakojo, kad kažkada ten buvo vandentiekio ir kanalizacijos vamzdynai.

Greičiausiai juos kažkas sunaikino ir sujungė komunikacijas kitaip.

Ko gero, vanduo kažkaip vis tiek pratekėdavo, paplaudamas gruntą, todėl duobė ir atsirado, – svarstė A.Mikalauskas. – Lietaus nuotekų ūkis yra paslaptingiausias.

Jo trasas reikėtų tirti specialiomis kameromis.”

Senamiestyje – pavojaus ženklai

Su nerimu po savo kiemą dairosi ir Šv. Mikalojaus gatvės 11-ojo namo gyventojai.

Kieme jau ne vienus metus vis atsiranda maždaug trisdešimties centimetrų gili duobė.

„Nupjovę žolę sukišame ją į tą skylę, bet tos žolės niekada nepakanka – atrodo, galėtume kad ir toną į ją sugrūsti”, – pasakojo vienas namo gyventojas.

Šio namo senbuviai įtaria, kad duobė atsirado dėl netvarkos šalia esančiame, su Lydos gatve besiribojančiame sklype. Čia planuotos statybos dėl sunkmečio sustojo, o nesutvarkytą žemę nuolatos skalaujančios liūtys, ko gero, pažeidė komunikacijų vamzdyną.

Prestižinėje senamiesčio vietoje esančio namo gyventojai baiminasi, kad jų neištiktų kaimynystėje esančios Šiaulių gatvės namo likimas, kai 2007-ųjų sausį jo dalis, sprogus vandentiekio vamzdžiams, ėmė ir sugriuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.