Panevėžio mokyklas užplūdo po vasaros pailsėję moksleiviai

Šeštadienio rytą centrinėse Panevėžio gatvėse susidarė mašinų spūstys. Vairuotojams teko nuolat stoti prie perėjų ir praleisti būrius vaikų, nešinų gėlėmis.

Šventės nuotaikos Panevėžyje negadino lietaus debesys.<br>V. Petrauskienė
Šventės nuotaikos Panevėžyje negadino lietaus debesys.<br>V. Petrauskienė
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

2012-09-01 15:25, atnaujinta 2018-03-17 00:33

Šeštadienį visose miesto bendrojo lavinimo mokyklose įvyko iškilmingas mokslo metų pradžios paminėjimas. Į klases susirinko per 13 tūkstančių moksleivių. Iki pirmadienio klasės tuščios liko tik Panevėžio specialiojoje internatinėje, kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų pagrindinėje, suaugusiųjų ir pataisos namų mokyklose.

Panevėžyje po ilgų diskusijų nuspręsta rugsėjo pirmosios šventės nenukelti į pirmadienį. Nors kai kurių mokyklų kolektyvai buvo nutarę mokslo metų pradžią kilmingai pradėti rugsėjo 3 dieną , tačiau gavę Švietimo skyriaus rekomendacijas, joms pakluso ir švente paskelbė rugsėjo 1-ąją.

„Vienas iš motyvų šeštadienį pradėti mokslo metus buvo tas, kad vaikų tėvams savaitgalį yra išeiginės. Šeštadienis yra ta diena, kai vaikai su visa šeima gali laisvai pabūti kartu ir deramai, neskubėdami atšvęsti mokslo metų pradžią“, - sakė Panevėžio švietimo skyriaus vyriausiasis specialistas Eugenijus Kuchalskis.

Švietimo skyriaus specialistai prieš priimdami tokį sprendimą tarėsi su mokyklų direktoriais, pedagogų profsąjungų atstovais. Tie, kurie siūlė šventę nukelti į pirmadienį, turėjo savų svarių argumentų. Vienas iš jų – iš vaikų ir pedagogų atimamos dvi atostogų ir savaitgalio dienos.

Be to, kiekvieną litą skaičiuojančioms mokykloms prisideda papildoma našta. Už savaitgalio darbą mokytojams reikės mokėti dvigubai.

„Ne visos mokyklos galės apmokėti mokytojams šią dieną. Tačiau nuspręsta, kad už ją pedagogai gaus papildomą išeiginę arba dar vieną atostogų dieną“, - sakė E. Kuchalskis.

J. Balčikonio gimnazija bus viena iš nedaugelio miesto mokyklų, kurioje mokytojai už savaitgalio darbą gaus atlyginimą.

Į šventę Širvintų rajono Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijoje atvykusi prezidentė Dalia Grybauskaitė taip pat atkreipė dėmesį į datą. Šalies vadovė pabrėžė, kad „rugsėjo pirmosios nei pakeisi, nei atšauksi, nei pastumdysi“. Prezidentė sakė nepritarianti šventės kilnojimui, ir svarstė, kad taip galbūt kai kur nuspręsta dėl miesto šventės.

„Rugsėjo pirma yra man labai svarbi, ir, tikiuosi, mums visiems labai svarbi diena, tai pirmoji mokslo diena, pradedame tą didelį žygį į žinių pasaulį, kuris mus formuoja. Kaip ir Naujųjų metų ar Kalėdų, nemanau, kad galima paskelbti rugsėjo pirmąją kažkada kitą datą“, - kalbėjo prezidentė.

„Linkiu, net jeigu išvažiuosite, nepamirškite iš kur kilote, kas jus išmokė, kas suteikė žinių ir davė gyvybę. Tegu išlieka mūsų brangi Lietuva jums svarbiausia kelrodė žvaigždė visam gyvenimu, kad ir ką bedarytume, prisimintumėt iš kur kilote, kam dirbote ir kam esate skolingi. Taigi gaukite ir atiduokite“, - moksleiviams Širvintų rajone linkėjo D. Grybauskaitė.

Šeštadienį Panevėžyje kabinti įvairių klasių moksleiviai vienu balsu tvirtino norėję, kad pirmoji mokslo metų diena būtų pirmadienis. „Minties“ mokyklos antroko Lino mama, priešingai, džiaugėsi, kad sūnų į mokyklą galėjo palydėti šeštadienį, o ne darbo dieną. Moteriai pritarė ir daugiau tėvelių.

„Mokslo metus pradedame neuždarę nė vienos mokyklos. Šiais metais užfiksuotas lėtesnis mokinių skaičiaus mažėjimas. Pavyzdžiui, pernai rugsėjo pirmąją į klases susirinko 1032 vaikais mažiau, nei užpernai. Šiais metais „tik“ 600 vaikų mažiau, nei pernai mokysis miesto mokyklose“, - sakė E. Kuchalskis.

Specialisto teigimu, mieste laikomasi nuostatos, kad dėl sumažėjusio moksleivių skaičiaus mokyklose nebūtų atleidžiamas nė vienas darbingo amžiaus mokytojas. Pedagogams verčiau pasiūlomas mažesnis darbo krūvis.

Ypač darbo krūviai sumažėjo pagrindinėse mokyklose dirbantiems pedagogams. Dauguma miesto gimnazijų mokytojų dar gali džiaugtis 28–29 valandų krūviu.

Paradoksas, tačiau prieš prasidedant mokslo metams, kai kurios mokyklos skelbėsi ieškančios mokytojų. Tiesa, dažniausiai pedagogams buvo siūlomas laikinas pavadavimo darbas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.