Partijas Kaune vilioja būsimi milijonai?

Politikų šėryklomis vadinamos savivaldybės įmonės siekia plėsti savo veiklą. Jaunalietuvių kontroliuojama bendrovė „Kauno gatvių apšvietimas“ nori perimti ir miesto šviesoforų priežiūrą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė ("Laikinoji sostinė")

2012-09-02 20:27, atnaujinta 2018-03-17 00:12

Aštuonerius metus Kauno šviesoforus prižiūrėjo bendrovė „Eismo juosta“.

Šiemet jais rūpintis pasisiūlė savivaldybės įmonė „Kauno gatvių apšvietimas“. Esą ji šviesoforus prižiūrėjo sovietmečiu, turi daug patirties ir patyrusių specialistų.

Šviesoforų priežiūros klausimą miesto taryba svarstys rugsėjo viduryje.

Žada dirbti pigiau ir geriau

„Kauno gatvių apšvietimas“ giriasi, kad giminingos įmonės kituose Lietuvos miestuose sėkmingai jau atlieka tokius darbus. „Mūsų įmonė taip pat yra dirbusi šioje srityje nuo 1978 metų“, – teigė bendrovės vadovas Kęstutis Žuromskas.

Jis įmonėje – nuo šių metų kovo. Prieš tai vadovavo Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) Kauno apskrities skyriui. Įmonės valdybos pirmininku buvo išrinktas jaunalietuvių deleguotas Šarūnas Mickevičius, kuris FNTT buvo K. Žuromsko pavaduotojas.

K. Žuromskas tikina, kad įmonė jau paskaičiavo, kiek kainuotų prižiūrėti šviesoforus. „Tikrai būtų pigiau“, – konkrečios sumos nenorėjo įvardyti vadovas.

„Eismo juostai“ pernai savivaldybė sumokėjo 420 tūkst. litų. Sutartis su šia bendrove baigiasi šių metų lapkritį.

Buvęs savivaldybės administracijos direktorius konservatorius Vygantas Gudėnas taip pat mano, kad „Kauno gatvių apšvietimas“ sugebėtų pasirūpinti šviesoforais.

„Pirmiausia taryba turėtų patvirtinti darbų įkainius. Mano žiniomis, „Kauno gatvių apšvietimas“ už tokią pat sumą, kokią gaudavo verslas, galėtų ne tik prižiūrėti šviesoforus, bet ir naujus statyti“, – aiškino politikas.

Jis prieš metus taip pat buvo apklausiamas piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi organizuojant šviesoforų sistemos diegimo konkursą byloje, tačiau įtariamuoju netapo.

Leido nerengti konkurso

Birželio 11-ąją centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje buvo paskelbtos šviesoforų įrangos sankryžose Kauno mieste techninės priežiūros ir gedimų likvidavimo paslaugų techninės specifikacijos. Jose buvo išdėstyti visi naujų šviesoforų įrengimo darbai.

„Tai rodė, kad šviesoforus eksploatuojanti įmonė statys naujus šviesoforus be atskiro konkurso“, – mano „Eismo juostos“ vadovė Laimutė Visockienė.

Netrukus savivaldybę pasiekė „Kauno gatvių apšvietimo“ raštas. Jame teigiama, kad įmonė nuolat ieško galimybių padidinti miestui atliekamų darbų ir paslaugų apimtis ir prašo perduoti jai šviesoforų įrangos priežiūros paslaugas.

Savivaldybės administracija jau gavo Viešųjų pirkimų tarnybos leidimą vienus metus neorganizuoti konkurso.

Gundo brangus projektas?

Ar gali būti, kad greitu laiku tarybai bus pateiktas ir dar vienas – milijoninės vertės eismo valdymo tobulinimo – projektas? Šviesoforus prižiūrinčiai įmonei tai būtų gardus kąsnis.

Apie naują eismo valdymo sistemą pradėta diskutuoti dar 2006 metais. Tuomet šio projekto vertė siekė net 72 milijonus litų. Tačiau keli valdininkai buvo įtarti galimu piktnaudžiavimu tarnyba, paskui užklupo ekonomikos sunkmetis.

Dabar panašėja, kad planai diegti modernią sistemą, kokią turi Vilnius, gali vėl atgimti.

„Paskaičiavome, kad šiai sistemai pakaktų ir 20 mln. litų, tačiau visi verslininkai žino: jei šiuos pinigus gaus savivaldybės įmonė, kainas ji sugalvos tokias, kokias tik norės“, – mano „Eismo juostos“ vadovė L. Visockienė.

Prireiks valdymo programų

„Kauno gatvių apšvietimo“ vadovai teigė turintys specialistų, kurie yra įgiję elektrotechninių įrenginių priežiūros kvalifikaciją.

„Su elektros įrenginiais jie dirbti gali, tačiau neturi jokios patirties su šviesoforų valdikliais“, – atremia L. Visockienė.

Šviesoforai valdomi per programas, kurias reikia įsigyti iš šviesoforų gamintojų. Kaune įrengti net penkių rūšių šviesoforai.

Nemažai mieste mirksinčių „triakių“ pagaminti Vengrijoje. Įmonė jau nebegamina tokių šviesoforų, kokie yra Kaune, todėl ir valdymo programos įsigyti nepavyks.

O savo lėšas ir laiką investavusi „Eismo juosta“ turimos įrangos atiduoti neketina.

„Be abejo, turėsime pirkti naujos įrangos, programų“, – pripažino „Kauno gatvių apšvietimo“ vadovas.

Skyriaus vedėjas aiškinasi teisme

Dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba rengiant viešuosius eismo valdymo sistemos pirkimus teisme aiškinasi ir savivaldybės Energetikos skyriaus vedėjas Algirdas Vaitiekūnas. Jo kabinete Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai kratą atliko 2010-ųjų balandį.

Šiemet Kauno apylinkės teismas pradėjo nagrinėti A. Vaitiekūno bylą. Jis teisiamas dėl kelių epizodų.

Teismas kol kas nenagrinėjo įtarimų, kad skyriaus vedėjas galimai maždaug penkerius metus nuolat teikė informaciją vienam privačiam juridiniam asmeniui apie savivaldybės rengiamą 72 mln. litų vertės konkursą eismo valdymo sistemai įdiegti.

A.Vaitiekūnas galėjo neteisėtai sudaryti sąlygas šiam juridiniam asmeniui pasirengti būsimam konkursui.

Klaipėdos pavyzdys nepamokė

Daugelį metų šviesoforus Klaipėdoje prižiūrėjo bendrovė „Sankryža“. Tačiau nuo šių metų gegužės ši funkcija buvo perduota savivaldybės valdomai bendrovei „Gatvių apšvietimas“.

Vos savivaldybės įmonė ėmė prižiūrėti šviesoforus, paaiškėjo, kad ji neturi reikiamos programinės įrangos.

„Sankryža“ savo turimos esą nenorėjo perduoti, tad gatvėse net kelis mėnesius tvyrojo chaosas: pagrindinėse sankryžose mirksėjo tik geltonas šviesoforo signalas.

Tąkart valdininkai pripažino, kad „Gatvių apšvietimui“ reikėjo atsakingiau pasirengti perimti naują paslaugą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.