Skulptūrą pastatė, o pinigų taip ir nesulaukė

Kokia yra Kultūros rėmimo fondo paskirtis? Ogi sėdėti šiltuose kabinetuose, žarstyti pažadus ir nedaryti nieko konkretaus. Tai gali paliudyti Balsių rajono bendruomenės vadovas Rimantas Micka.

Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė ("Sostinė")

Sep 2, 2012, 5:20 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:17 AM

Naujųjų mokslo metų proga šalia naujosios Balsių pagrindinės mokyklos bus atidengta skulptoriaus Arvydo Ališankos skulptūra „Laiškas Norbertui Vėliui”.

Tačiau skulptoriui už darbą atlygio dar teks palaukti, nes kūrinį jam užsakiusi Balsių bendruomenė neturi iš ko atsiskaityti.

Pasak R. Mickos, paraiškas skulptūrai sukurti Kultūros rėmimo fondui jis rašąs jau ketvirtus metus. Tačiau jis tiktai žada skirti pinigų, o realiai nieko nedaro.

„Prieš ketverius metus pradėjau rašinėti fondui paraiškas.

Man aiškino, kad teikčiau prašymus ir laukčiau atsakymo. Esą pinigų tikrai bus skirta.

Patikėjome, užsakėme skulptūrą, tačiau konkretaus atsakymo iš fondo taip ir nesulaukėme.

Gal ką nors ne taip parašiau arba ne taip užpildžiau kokius nors dokumentus?

To man taip pat niekas nepranešė”, – guodėsi R. Micka.

Netoli Balsių gyvenusiam žinomam etnologui N. Vėliui pagerbti Balsių bendruomenė užsakė darbą skulptoriui A. Ališankai. Jis iš karto ėmėsi darbo.

Skulptūra jau pastatyta, tačiau pinigų fondas taip ir neskyrė. Jos sukūrimas ir montavimo darbai atsiėjo beveik 25 tūkst. litų.

Kultūros rėmimo fondo Programų skyriaus vyriausioji specialistė Jolanta Meiduvienė teigė negalinti paaiškinti, kodėl Balsių bendruomenės prašymas skirti pinigų skulptūrai sukurti nebuvo patenkintas: „Mūsų teisės aktuose nurodyta, kad negalime teikti jokios informacijos apie projektų vertinimą.”

J. Meiduvienė patarė Balsių bendruomenei kreiptis į fondą dar kartą!

Paraiškas skirti paramą galima pateikti iki šių metų lapkričio mėnesio.

Parinko pavadinimus

Kryžiokų sodininkų bendrijoje gyvenęs N. Vėlius mirė prieš penkiolika metų.

Būdamas gyvas N. Vėlius daug rašė apie lietuvių etnologiją, padėjo Balsių gyventojams parinkti jų gyvenvietei gatvių pavadinimus.

Taip čia atsirado Alko, Aušrinės, Aitvarų, Austėjos, Ragės, Žilvino ir kitų lietuvių pagonybės laikais garbintų būtybių ir deivių vardais pavadintos gatvės.

Be „Laiško N. Vėliui”, šiemet Balsiuose dar buvo pastatytos Mariaus Zavadskio skulptūra „Bubilas”, Gintaro Mykolaičio skulptūra „Dausų stebėtojas” ir A. Ališankos darbas „Kryžiokas”.

Anksčiau Balsius papuošė skulptoriaus iš Latvijos Karlio Ilės darbas „Austėja”, Stasio Juraškos skulptūra „Banga”, Ryto Belevičiaus skulptūra „Riterio šalmas” ir kitos.

Iš viso šiuo metu Balsių bendruomenės pastangomis gyvenvietę puošia 22 akmeninės ir medinės skulptūros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.