Su kuo draugauja ir pykstasi Seimo nariai tinkle „Facebook“

„Populiariausias“ – Petras Auštrevičius, jo draugų skaičius per metus šoktelėjo neženkliai, tačiau jis savo lyderio pozicijų niekam neužleidžia: nuo 4997 iki 5154. Tiesa, jo anketa prieinama tik registruotiems draugams.

Neužtenka tik turėti anketą ir „kolekcionuoti“ draugus. Labai svarbu, kokia anketoje pateikta informacija ir ką savo „sienoje“ rašo politikai.<br>123rf
Neužtenka tik turėti anketą ir „kolekcionuoti“ draugus. Labai svarbu, kokia anketoje pateikta informacija ir ką savo „sienoje“ rašo politikai.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Aurelija Savickienė

Sep 4, 2012, 2:06 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:24 PM

„Populiariausias“ – Petras Auštrevičius, jo draugų skaičius per metus šoktelėjo neženkliai, tačiau jis savo lyderio pozicijų niekam neužleidžia: nuo 4997 iki 5154. Tiesa, jo anketa prieinama tik registruotiems draugams.

Jei darytume prielaidą, kad per šiuos Seimo rinkimus daugiausia balsų turėtų gauti populiariausią anketą turintis parlamentaras, tuomet realūs kandidatai: Petras Auštrevičius, Agnė Zuokienė, Saulius Stoma, Eligijus Masiulis. Tačiau neužtenka tik turėti anketą ir „kolekcionuoti“ draugus. Labai svarbu, kokia anketoje pateikta informacija ir ką savo „sienoje“ rašo politikai.

A. Zuokienės anketa iš viešos tapo slapta

Dar visai neseniai tūkstančius „draugų“ socialiniame tinkle „Facebook“ turinti Agnė Zuokienė nuo visuomenės neslėpė jokios informacijos. Dabar jos profilio informacijoje negalima rasti draugų skaičiaus.

Prieš pusę metų buvo galima laisvai perskaityti apie parlamentarės biografiją, pomėgius. Tuomet Agnė Zuokienė skelbė, jog ji turi Vilniaus universiteto išsilavinimą, mėgsta Jurgos Šeduikytės muziką, jos veikla yra organizacija „Netylėk“, „Nacionalinis aktyvių mamų sambūris“, Seimo narė mėgsta Artūrą Zuoką, Laimą Andrikienę, kelis Vilniaus rajonus ir drabužių prekybos tinklą „United Colors Of Benetton“ .

Klausimų skyrelyje Agnė Zuokienė pasiskelbė: „Esu išklausiusi šimtų nukentėjusių nuo smurto moterų istorijų ir tikrai žinau, ko jos nori. Visgi, šiandien per vieną diskusiją buvau sukritikuota, jog neteisingai manau (tiesą pasakius, aš išsakiau visai ne savo asmeninę nuomonę, o tai, ką žinau iš kenčiančių moterų).

Noriu paklausti Jūsų, kaip manote, ko labiausiai nori vyro smurtą patyrusi moteris? (tai ne teoriniai atsakymai, o variantai iš galiojančių teisės aktų)“. Atsakymų nėra arba jie nesimato nesantiems Seimo narės draugų sąraše. Tačiau šie sakiniai leidžia spręsti, kad A. Zuokienė bando užmegzti ryšį, pokalbius, išgirsti kitų nuomonę

Nuotraukų albumuose Vilniaus mero žmona viešina ne tik oficialių renginių kadrus, bet ir asmenines kelionių ar šeimos įvykių akimirkas. Taip pat įkeltos nuotraukos, kuriose juntami politiniai aspektai. Pavyzdžiui, fotografijos su maisto produktais, po kuriomis toks prierašas: „Gaunu labai daug laiškų - su pagrįstais nepasitikėjimais mūsų maisto pramone. Labai sudėtinga viską sudėti... Įkeliu vos kelis pavyzdžius...“

Dvigubai išaugęs A. Butkevičiaus draugų skaičius

Prieš metus vos daugiau kaip 2000, o dabar jau beveik 4000 draugų turintis socialdemokratas Algirdas Butkevičius informacijoje apie save pirmu punktu nurodo, jog jis yra tikintis, katalikas. Politiko labiausiai mėgstamos citatos – A. Lincolno mintis: „Galima kvailinti dalį liaudies visą laiką, galima kvailinti visą liaudį tam tikrą laiką, tačiau negalima kvailinti visą laiką visos liaudies“. Bei A. Čechovo: „Didžiausias džiaugsmas – jausti, kad esi reikalingas ir artimas žmonėms“.

A. Butkevičius bando pelnyti ir jaunų žmonių palankumą skelbdamas, kad jam patinka popgrupė „Braškės“, dainininkas Mindaugas Rojus ir vyresnės kartos muzika „Ratilai“. Seimo nario pomėgiai – sportas, o knygas skaito apie ekonomiką ir vadybą.

Nuotraukų albumuose per metus įvyko pasikeitimų. Prieš pusmetį buvo tik oficialių renginių akimirkos, asmeninio archyvo – nė kvapo. Tačiau artėjant rinkimams šioje anketoje atsirado ne vienas fragmentas iš poilsio prie jūros, šeimyniniai kadrai. Ar tai ne viešųjų ryšių specialistų patarimai? Juk ilgą laiką anketa buvo politinio pobūdžio, o dabar jau atsirado ir asmeniškumų.

Komentarai tarp 5000 E. Masiulio draugų

Praėjusį spalį truputį daugiau kaip 3000, o dabar jau beveik 5000 draugų turintis Lietuvos Respublikos Liberalų Sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis informaciją tinkle „Facebook“ visada pateikdavo kaip asmeninę, o ne skirtą politinėms peripetijoms. Tiesa, Seimo narys turi keturias anketas: vienoje - informacija iš Seimo puslapio, kitoje – iš „Vikipedijos“, trečia - politinė, kurią realu, kad administruoja padėjėjai.

Pagrindinėje savo anketoje E. Masiulio informacija prieinama visiems. Jis viešina savo pomėgius (Vytautas Kernagis, Saulius Sondeckis, Lietuva senose fotografijose, laida „Dar pažiūrėsim“, žvejyba ir sportas), nurodo baigtą Klaipėdos universitetą, o „sienoje“ rašo sveikinimus draugams su gimtadieniu bei dalijasi politinėmis naujienomis. Ir, žinoma, komentuoja olimpinius įvykius, sveikina ir drąsina Lietuvos sportininkus.

E. Masiulis publikuoja ne tik oficialių renginių nuotraukas, bet rodo savo šeimos bei laisvalaikio fotografijas, kurias draugai komentuoja. Į komentarus E. Masiulis atsakinėja, šmaikštauja ir rašo „šypsenėles“. Dalis komentarų leidžia daryti išvadą, kad komentuoja ne tik tariami, bet ir tikri draugai, pavyzdžiui, komentaras po viena šeimos nuotrauka: „Eligijus net gražesnis, kai savo šeimos rate.

Nesakau, gražus ir be šeimos, bet šeima priduoda kažko tai, gal stiprybės, priduoda kažkokio žavesio. Džiugu ir žavu! Norėčiau, kad šie metai atneštų jūsų šeimai kiek galima daugiau ramybės, žinoma, ir sveikatos... Laikykitės ir toliau taip, visi kartu! (2011 m. sausio 13 d.).“ 

Užuominos apie prezidento rinkimus

„Facebook“ skandalu pagarsėjęs Seimo narys Saulius Stoma taip pat turi keturias anketas. Dvi iš jų labai trumpos ir mažai informatyvios, tačiau kitos – aktyviai tinkle „Facebook“ dalyvaujančio žmogaus. Tik politiniams įvykiams skirtoje anketoje S. Stoma pateikia informaciją iš savo tinklaraščio, išsako nuomonę apie valdžios sprendimus, skelbia apie dalyvavimą oficialiuose renginiuose, kurių nuotraukas publikuoja. Informacijos laukelyje parašyta tik žodis „politikas“.

S. Stoma asmeninę informaciją pateikia ketvirtame profilyje, kuris unikalus tuo, jog per metus Seimo nario draugų skaičius beveik nekito: praėjusį spalį S. Stoma turėjo 4998, sausį – 4996 ir dabar – lygiai tiek pat – 4996. Ar niekas nebenori draugauti su S. Stoma? O gal pats parlamentaras pasimokė ir dabar atsargiai priima naujus draugus?

Pati anketa informatyvi, supažindinanti su Seimo nario pomėgiais ir mėgstamomis asmenybėmis: dainininke Alina Orlova, muzikos grupe „Skylė“, rašytoju Albertu Camus, BBC žiniomis, Dalia Grybauskaite, Dalai Lama. Yra ir tokie užrašai kaip, „Stop pedofilams“ bei „Gėda Austrijai“. Sienoje S. Stoma dalijasi pramoginėmis nuorodomis bei sveikina draugus su gimtadieniais. Nuotraukų albumas sudarytas ir iš oficialių renginių, ir iš asmeninio archyvo fotografijų. Pastarąsias Seimo narys pavadinęs „Iš princesių gyvenimo“, „Su anūkėmis“... Nuotraukose jo įvaizdis, kaip mielo ir anūkes mylinčio senelio.

Apie mergaites S. Stoma diskutuoja su komentatoriais: „Ir supranta viską. Po to eina ispanų, ir šiek tiek anglų. Man neramu, bet sako smegenys taip netgi geriau vystosi. (2010 m. lapkričio 30  d.).“ Kitas komentaras leidžia laiduoti, kad politikas galvoja apie būsimus prezidento rinkimus.

Po nuotrauka, kurioje S. Stoma su anūkėmis, jo draugų sąraše esantis Marius Kuprevičius komentuoja: „Šią nuotrauką panaudosim rinkiminėje kovoje per kitus prezidento rinkimus... Tik dar kartą sakau, ryžtingiau Sauliau, ryžtingiau reikia... (2010 m. rugpjūčio 23 d.). Saulius Stoma atsako: „Ar tu ne per daug ryžtingas?" (2010 m. rugpjūčio 23 d.)

A. Kubilius pradeda virtualią komunikaciją

Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius ilgą laiką turėjo tris, o dabar jau keturias anketas. Kaip ir Eligijaus Masiulio, vienoje pateikta informacija iš „Vikipedijos“, antroje yra angliškai su necenzūriniu žodžiu užrašyta neva A. Kubiliaus mintis. Neabejotina, kad anketą kažkas sukūrė kaip panieką ministrui pirmininkui. Trečioje - nėra draugų sąrašo tik tie, kam patinka ši asmenybė. Per metus šie skaičiai šoktelėjo nuo 280 iki 2335. Naujausia anketa pasiekiama tik draugams, tačiau visi mato, kad ministras pirmininkas turi vos 61 draugą.

Ar pats A. Kubilius turi laiko socialiniam tinklui „Facebook“ – abejotina. Tokią nuomonę formuoja iš visuomenei matomos anketos „sienos“. Čia skelbiama Vyriausybės veiklos informacija. Jokios kritikos, vertinimo, aptarimų, neigiamybių iškėlimo, jokio asmeniškumo, kas visuomenei visada yra įdomu. Informacijoje apie asmenybę paminėta, jog A. Kubilius turi ne vieną apdovanojimą, jam patinka klasikinė muzika, laikraštis „The Economist“, mėgsta savo kolegas Laimą Andrikienę, Ireną Degutienę, Rasą Juknevičienę.

Nuotraukų albumuose tik oficialių renginių akimirkos. Po nuotraukomis esantys prierašai apie premjero aplankytus renginius ir vietas neleidžia abejoti, kad šią anketą administruoja ne pats Vyriausybės vadovas, antraip būtų naudojamas asmeninis įvardis. Be to, tokiam gausiam nuotraukų skaičiui patalpinti reikia skirti nemažai laiko, abejotina, kad premjeras jo tiek daug turi.

I. Degutienės „Facebook“ nėra

Seimo pirmininkė I. Degutienė apskritai nėra užsiregistravusi tinkle „Facebook“. Jos atstovas spaudai Juozas Ruzgys yra pasakęs, kad jei pati I. Degutienė nuspręs naudotis socialiniais tinklai, tuomet ten ir atsiras jos anketa, dirbtinai jie nieko nenorintys daryti. Be to, tam trūksta ir laiko bei pagalbininkų.

Iš augančių draugų skaičiaus ir atsirandančių naujų anketų galima spręsti, kad politikai supranta, jog šiuo atveju konservatyvūs įsitikinimai ir internetinės erdvės nepripažinimas artimoje ateityje sulauks vis mažiau rinkėjų dėmesio.

Politikoje populiaresnis bus tas, kuris bus pasiekiamas ir išklausantis bandančiojo prie jo prieiti problemas. Tokiems asmenims piliečiai parodys daugiau lojalumo ir jiems atiduos savo balsus. Ar taip ir bus per šiuos rinkimus? Bus matyti jau prasidėjus kovoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.