Greitosios medicinos pagalbos žaidynių dalyviai gelbėjo sužeistus užsieniečius

Trečiadienio popietę Kauno centrą sudrebino sirenų kauksmas – miesto gatvėmis link Rotušės aikštės riedėjo kelių dešimčių greitosios medicinos pagalbos automobilių kolona. Taip Kaune prasidėjo dvi dienas truksiančios Lietuvos greitosios medicinos pagalbos medikų žaidynės.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Sep 5, 2012, 10:27 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:34 PM

Nukentėjusiuosius vaidino Kaune studijuojantys būsimieji medikai, nemažą dalį statistų sudarė iš užsienio atvykę studentai.

Renginys, kai iš visos šalies atvykę geriausi greitosios pagalbos medikai varžosi demonstruodami savo profesinius sugebėjimus šalyje vyksta jau šeštąjį kartą.

Vakare veiksmas vyko senojoje Kauno prieplaukoje, šalia Vytauto Didžiojo bažnyčios. Pagal žaidynių legendą, ant Aleksoto tilto įvyko kraupus eismo įvykis – susidūrė keleivinis autobusas, lengvasis automobilis ir mikroautobusas. Po avarijos kai kurios transporto priemonės įkrito į Nemuną. 

Nelaimės metu buvo sužalota 50 žmonių, dalis jų liko gulėti važiuojamojoje tilto dalyje, dalis įkrito į Nemuną. Sužeistieji pasiekė šalia esančią nedidelę salę, kur laukė pagalbos. 

Pirmieji į nelaimės vietą atskubėjo policijos pareigūnai, po jų – ugniagesiai gelbėtojai ir greitosios pagalbos medikai.

Komandos teko sunki užduotis, pagal sužeidimų pavojingumą žmonių gyvybėms „rūšiuoti“ nukentėjusiuosius, teikti jiems pirmąją pagalbą ir ruošti gabenimui į gydymo įstaigas. Užduotis apsunkino tai, jog nemaža dalis sužeistųjų užsieniečiai, kurie lietuviškai nesugebėjo paaiškinti kokias traumas jie patyrė. Medikams teko patiems vertinti sužeidimų pavojingumą žmonių gyvybėms ir priimti sprendimus. 

Dėl nugalėtojų vardo šį kartą rungsis 28 Lietuvos ir užsienio greitosios pagalbos medikų komandos. Parodyti ką sugeba bei pasisemti patirties į Kauną atvyko medikų ekipažai iš Ukrainos, Latvijos, Estijos bei Kazachstano.

Žaidynes organizuoja Krizių tyrimo centras, Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacija, Lietuvos skubiosios pagalbos draugija.

Žaidynių dalyvių užduočių atlikimą vertins teisėjų komanda, sudaryta iš sertifikuotų Krizių tyrimo centro instruktorių. Anksčiau vykusių žaidynių laimėtojais yra tapusios komandos iš Trakų, Šiaulių, Kėdainių, Kauno ir Klaipėdos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas