Durys – ne kliūtis vokui su 5000 litų kyšiu?

Klaipėdos apylinkės teismas mėgino įminti mįslę, ar galima vokelį su pakyšiu už neteisėtas paslaugas įgrūsti pro valdininko kabineto durų plyšį.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis ("Lietuvos rytas")

Sep 6, 2012, 9:24 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:32 PM

Prieš teismą stojo klaipėdietės 32 metų Raminta Petkutė ir 41 metų Ilona Surgelienė. Viena teisiama dėl klastočių ir padėjimo kyšininkauti, o kita – dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

Pareigūnų sulaikyta buvusi statybų įmonės „Satrus” vadovė I. Surgelienė dar vykstant ikiteisminiam tyrimui pripažino savo kaltę. Kita teisiamoji – Jūrininkų ligoninės juristė R. Petkutė – tikina, kad nesijaučia kalta.

Prislėgė rūstūs kaltinimai

Ligoninės teisininkė ir viešųjų pirkimų komisijos narė R. Petkutė į teisėsaugos akiratį pateko po to, kai Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai gavo žinių, kad ji atskleidė neskelbtinus duomenis apie statybų, remonto, aplinkos tvarkymo darbų pirkimo sąlygas.

R. Petkutei pareikšti kaltinimai, kad duomenis apie viešųjų pirkimų konkursus ji nutenkindavusi I. Surgelienei tam, kad ši galėtų gauti pelningų užsakymų.

Darbų įkainius ir ligoninės finansines galimybes žinojusi verslininkė laimėjo konkursus dėl 400 tūkst. litų vertės užsakymų.

Savo kaltės neneigianti I. Surgelienė pareiškė, kad dalį už ligoninės užsakymus pelnytų pinigų atidavusi savo buvusiai draugei R. Petkutei.

Pasak jos, tai buvęs atlygis už suteiktą konfidencialią viešųjų pirkimų informaciją, rekomendacijas, kitas paslaugas.

Kyšį spraudė pro durų plyšį?

„R. Petkutė man pranešė, kad ligoninėje numatyti aplinkos tvarkymo darbai, o už galimybę juos atlikti reikės atsiskaityti. Kai pateikiau skaičiuotes, ji pasakė, jog reikalingos dar kelių įmonių sąmatos tam, kad „Satrus” komercinis siūlymas būtų pigiausias.

Buvo sutarta ir darbų kaina – 27 tūkst. litų. Tas sąmatas pati rengiau, išsiunčiau ligoninei skirtingais elektroninio pašto adresais.

R. Petkutė perspėjo, kad iki sutarties pasirašymo reikės sumokėti 6000 litų, tačiau aš surinkau mažiau”, – teisme pasakojo I. Surgelienė.

Pernai rugpjūčio 25-ąją klaipėdietės sutarė pasimatyti ligoninėje. Atvykusi verslininkė trypčiojo prie užrakintų R.Petkutės kabineto durų.

Susisiekusi su drauge moteris sužinojo, kad ji posėdžiauja.

„Tada ji man liepė pakišti voką su 5000 litų po kabineto durimis. Taip ir padariau”, – tvirtino I. Surgelienė.

Gavusi avansą padėkodavo

Kai Jūrininkų ligoninė ir „Satrus” pasirašė dar vieną aplinkos tvarkymo darbų rangos sutartį ir pervedė I. Surgelienės įmonei 80 tūkst. litų avansą, moteris tikino už tai vėl atsidėkojusi draugei.

„R. Petkutei savo automobilyje „Nissan” įteikiau 20 tūkst. litų. Ji vis kalbėjo, kad pinigus reikia atiduoti, kažkas pyksta. Vos tik pervesdavo avansus, iškart atsiskaitydavau”, – sakė I. Surgelienė.

Verslininkė tvirtino su R. Petkute aptardavusi darbus ir įkainius, tikrindavo sąmatas: „Pinigus jai esu perdavusi ir kabinete. Vieną kartą atsiskaičiau, kai susitikome Mokesčių inspekcijoje.”

I. Surgelienės parodymus tikrinęs teismas domėjosi R. Petkutės kabineto durimis – ar per plyšį galima įsprausti voką su 5000 litų kyšiu? Verslininkė sakė draugei sudėjusi šimtines ir stambesnes kupiūras.

Išleido motinystės atostogų

„Keista, kad neatlikta R. Petkutės kabineto durų ekspertizė”, – stebėjosi Jūrininkų ligoninės teisininkę ginantis advokatas.

„Jokių vokų nebuvo, pinigų už tariamą protegavimą iš jos niekada neprašiau ir negavau”, – buvusios draugės žodžius neigė R. Petkutė.

Viešųjų pirkimų komisijos narė R. Petkutė tvirtino konkursų supaprastinta tvarka arba apklausų būdu nerengusi.

Teisininkė gyrėsi nustačiusi procedūrų tvarką, bet negalėjo tiksliai apibūdinti savo pareigų.

„Konkursų sąlygas, jų rezultatus tvirtindavo ligoninės vadovai. Aš tik vykdžiau jų nurodymus”, – kalbėjo teisiamoji.

Ligoninėje tebedirbančios R. Petkutės atleisti iš darbo negalima – mažametį vaiką auginanti moteris pratęsė motinystės atostogas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.