N. Venckienė Panevėžio prokuratūroje nepasirodė aštuntą kartą

Ketvirtadienio rytą į Panevėžio apygardos prokuratūrą jau aštuntą kartą į apklausą neatvyko buvusi Kauno teisėja Neringa Venckienė. Kaip jau ne kartą iki šiol, ji vėl prokurorams atsiuntė faksu medicininę pažymą, kad dėl sveikatos būklės atvykti negali. Kokių imsis veiksmų, bandydami apklausti buvusią teisėją, Panevėžio prokurorai neatskleidžia, tačiau tikisi, kad išvengti susitikimo su jais garliaviškei nepadės ir po savaitės galbūt įsigaliosianti kandidato į Seimą teisinė neliečiamybė.

N. Venckienė ir vėl išvengė susitikimo su Panevėžio prokurorais.<br>J. Stacevičius
N. Venckienė ir vėl išvengė susitikimo su Panevėžio prokurorais.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Sep 6, 2012, 1:43 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:19 PM

N. Venckienė į apklausą Panevėžyje turėjo atvykti ketvirtadienio rytą. Tačiau tą patį rytą kaunietė faksu į prokuratūrą atsiuntė medicininę pažymą, kurioje nurodoma, kad dėl sveikatos būklės ji į apklausą atvykti negali.

Panevėžio apygardos prokurorai N. Venckienę apklausti ir pateikti jai įtarimus nesėkmingai bando jau daugiau nei du mėnesius. Pirmosios iš anksto paskirtos apklausos išvakarėse, liepos 2 dieną, ji atsigulė į ligoninę Ukmergėje, kur jai buvo atlikta kelio operacija, o po jos iki šiol N. Venckienei tebetęsiamas nedarbingumo pažymėjimas. Į Panevėžio apygardos prokuratūrą ji taip nė karto ir neatvyko, tik atsiųsdavo į prokuratūrą medikų išduotas pažymas.

Prokurorai ėmėsi žygių norėdami nustatyti, ar iš tiesų N. Venckienės sveikatos būklė neleidžia jai dalyvauti apklausose. Dėl to iš pirminės sveikatos priežiūros įstaigos Garliavoje neseniai buvo paimta ir specialistams perduota N. Venckienės ligos istorija bei kiti medicininiai dokumentai. Bus bandoma išsiaiškinti, ar pagrįstai buvusiai teisėjai išrašomos medicininės pažymos dėl negalėjimo dalyvauti apklausose.

N. Venckienei prokurorai ketina pareikšti įtarimus dėl trukdymo antstolio veiklai, pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui, nepagarbos teismui, teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo ir dėl piktnaudžiavimo tėvų, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis. Tačiau kol kas nei pareikšti įtarimų, nei jos apklausti pareigūnams nepavyko.

Jau beveik neabejojama, kad vis nepasveikstanti N. Venckienė sulauks rugsėjo 14-osios dienos, kai užsiregistravę kandidatai į Seimą įgis teisinę neliečiamybę. Tačiau ir tuomet galimybė ją apklausti, pareikšti įtarimus ir tęsti ikiteisminį tyrimą išlieka. Lietuvos Respublikos rinkimų įstatymas numato, kad ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai gali kreiptis į Vyriausiąją rinkimų komisiją dėl kandidato neliečiamybės panaikinimo.

Tuo tarpu N. Venckienės tetai Audronei Skučienei šią savaitę skirta 20 MGL dydžio (2 tūkst. 600 litų) bauda už neatvykimą į apklausą be pateisinamos priežasties.

Praėjusią savaitę Panevėžio apygardos prokuratūra gavo gydytojų išvadas, kad A. Skučienė dėl savo sveikatos būklės gali būti apklausta savo gyvenamojoje vietoje arba Kauno mieste. Tačiau praėjusį ketvirtadienį į jos namus Kauno rajone nuvykusiems policijos pareigūnams moteris pareiškė nesutinkanti būti apklausta, nes neturinti gynėjo.

Tuomet A. Skučienei buvo paskirtos trys dienos pasirinktinai, kada ji su gynėju gali atvykti į Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą apklausai – rugpjūčio 31, rugsėjo 3 ar 4 dieną. Vakar nurodytu laiku A. Skučienė į apklausą prokuratūroje neatvyko ir nepranešė, kokios priežastys tai jai sutrukdė padaryti.

Tą pačią dieną Panevėžio apygardos prokurorė Aurelija Gališanskytė priėmė nutarimą A. Skučienei už neatvykimą į apklausą be pateisinamos priežasties skirti 20 MGL dydžio (2 tūkst. 600 lt) dydžio baudą ir nurodė policijos pareigūnams 14 val. ją atvesdinti į apklausą Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate.

Tačiau praleidę maždaug valandą A. Skučienės namuose kauniečiai policijos pareigūnai išvyko į komisariatą be jos. A. Skučienė, pareiškusi, kad jai sušlubavo sveikata, išsikvietė greitosios pagalbos medikus. Šiems suleidus raminamųjų vaistų, į apklausą moteris nebebuvo išvežta.

Nors prokurorai vėl paskyrė kelias dienas, kuriomis A. Skučienė lauks atvykstant į apklausas, nežinia, ar ji atvyks. Pastarosios giminaičiai tvirtina, kad moteris prastai jaučiasi ir ketina gulti gydytis į ligoninę.

Kaunietė A. Skučienė įtariamąja tapo atliekant ikiteisminį tyrimą dėl neteisėtų veiksmų kovo 23 dieną Garliavoje, nesėkmingai bandant perduoti N. Venckienės globotą mažametę dukterėčią motinai Laimutei Stankūnaitei.

Tuomet Kedžiai ir A. Skučienė neleido paimti mergaitės. Kilus sąmyšiui ir suaugusiųjų plėšomai mergaitei ėmus rėkti bei klykti, teismo sprendimo vykdymas buvo nutrauktas. Motinai L. Stankūnaitei mergaitė buvo perduota tik gegužės 17 dieną.

Prokurorai A. Skučienei ketina pateikti įtarimus dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams ir trukdymo antstolės veiklai. Nutartis dėl šių įtarimų pareiškimo surašyta jau prieš mėnesį, tačiau A. Skučienė šių dokumentų iki šiol nepasirašė.

Liepos mėnesį į iš anksto paskirtą apklausą Panevėžio apygardos prokuratūroje A. Skučienė neatvyko, nes išvakarėse jai buvo atlikta kojos venų operacija. Nesulaukę jos dar kelis kartus atvykstant, Panevėžio apygardos prokurorai buvo raštu informavę A. Skučienę, kad į jos namus patys atvyks rugpjūčio 9 dieną. Jai ketinta pareikšti įtarimus ir, jei bus galimybių, apklausti. Tačiau tuomet moteris, pas ją atvykus policijos pareigūnams ir prokurorei, taip pat pasijuto blogai ir išsikvietė greitąją. Tądien A. Skučienė atsisakė pasirašyti nutarimą dėl jai pareikštų įtarimų, kuris jai buvo perskaitytas.

Atliekant minėtą ikiteisminį tyrimą dėl trukdymo antstolio veiklai liepos 20 dieną įtarimai pareikšti N. Venckienės tėvams, Laimutei ir Vytautui Kedžiams. Tačiau su gynėju, savo žentu Aidu Venckumi atvykę į Panevėžio apygardos prokuratūrą jie atsisakė ikiteisminio tyrimo metu duoti parodymus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.