Vartai į Europą riečia nosį ir verčia abejoti, ar mes - europiečiai

Apdergtos Lietuvos ir Lenkijos pasienio šalikelės keliautojams kelia dvejonių, ar Lietuva tikrai yra vartai į Europą. Daugiausia teršia vilkikų vairuotojai, o kas turi tvarkyti – nežinia.

Lietuvos ir Lenkijos pasienyje Kalvarijoje krūmynai šalia kelio pavirto kelis šimtus metrų besitęsiančiu sąvartynu.<br>L. Juodzevičienė
Lietuvos ir Lenkijos pasienyje Kalvarijoje krūmynai šalia kelio pavirto kelis šimtus metrų besitęsiančiu sąvartynu.<br>L. Juodzevičienė
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė („Lietuvos rytas“)

Sep 8, 2012, 10:52 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:33 PM

Kalvarijos savivaldybės vadovai, pasieniečiai bei kelininkai sutartinai tvirtina, kad sąvartynais ir lauko tualetu paverstos pakelės, aprūdijusios tvoros ir apšvietimo stulpai menkina Lietuvos įvaizdį.

Kas turėtų pasirūpinti pakelės šabakštynuose sumestais šimtais plastikinių butelių, kurių dažname teliūskuoja tolimųjų reisų vairuotojų šlapimas, maisto pakuotėmis bei atliekomis?

Į šį klausimą tiksliai negalėjo atsakyti nė viena institucija.

Prie pasienyje esančių bankų paviljonų sustoję sunkvežimių vairuotojai ne tik susimoka mokesčius ar keičiasi valiutą, bet ir apsistoja ilgesniam laikui.

Į pakelės krūmus iš vilkikų kabinų skrieja vienkartiniai indai, bulvių lupenos, tušti cigarečių pakeliai, buteliai su šlapimu ir net polietileno maišeliai su išmatomis.

Pakaitinus saulei keli šimtai metrų pakrūmių tvoskia lauko tualetu.

Vairuotojai turi galimybę apsistoti greta esančiame terminale. Jame yra nemokamų biotualetų ir daugybė šiukšlių konteinerių.

Vairuotojai terminale gali nemokamai ilsėtis dvi valandas, pavalgyti bare, susimokėti mokesčius, už penkis litus nusiprausti duše.

Tačiau iš pakelės krūmų turinio tampa aišku, kad terminalo paslaugomis nenori naudotis daugybė vairuotojų.

Per parą Kalvarijos postą kerta maždaug du tūkstančiai krovininių automobilių.

Pavasarį – baisiau

Valdas Aleknavičius

Kalvarijos savivaldybės meras

„Kelias A5 priklauso ne mums, o Susisiekimo ministerijai. Marijampolės regiono keliai turi tvarkytis iki pasienio posto. Pastarajame iki lenkų posto – Pasienio kelių direkcija.

Atvykstantiesiems Kalvarija yra vartai į Lietuvą, tačiau tokį liūdną vaizdą pamatę pasienyje jie gali pasukti ir atgal. Baisiausia būna pavasarį, kai po žiemos išlenda visas išmestas „turtas”.”

Kaltina savivaldybę

Algimantas Bičkus

„Marijampolės regiono kelių“ direktoriaus pavaduotojas

„Mes esame atsakingi už asfaltuotą šio kelio dalį bei metrą už kelkraščio. Šienaujame pakeles, renkame šiukšles mums priklausančiuose plotuose.

Siurbliu kartais surenkame ir toliau sumestas šiukšles, bet mums tai kas mėnesį kainuoja po kelis tūkstančius litų.

Šalikelių šiukšlynais turėtų aktyviau užsiimti Kalvarijos savivaldybė. Per daug šeimininkų pasienyje, todėl įvaizdis ir yra prastas.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.