Politika dusina teisę

Neseniai Vilniaus apygardos administracinis teismas patenkino į ES juoduosius sąrašus įtraukto baltarusio Vladimiro Peftijevo skundą dėl įšaldytų sąskaitų. Jo interesams atstovauja Lietuvos advokatų kontora LAWIN.

Daugiau nuotraukų (1)

Valdas Bartasevičius („Lietuvos rytas")

Sep 10, 2012, 8:34 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:05 PM

Skelbiama, kad Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos bičiuliu vadinamas milijardierius V. Peftijevas pažadėjęs milijoną dolerių tam, kuris sugebėtų pašalinti jį ir jo bendroves iš ES juodųjų sąrašų.

„Tai tik dar vienas mitas. Nieko negirdėjome apie jokį milijoną dolerių, niekas mums tokių pinigų nežadėjo”, – „Lietuvos rytui” teigė baltarusiui atstovaujantis LAWIN advokatas Andrius Smaliukas.

– Kokiose bylose ir kada ėmėte atstovauti V. Peftijevui?

– V. Peftijevui ir jo kontroliuojamoms bendrovėms, laikydamiesi visų europinių reikalavimų, atstovaujame nuo praėjusių metų vasaros.

Skundus dėl ES sankcijų nagrinėja tik Europos teisingumo teismas Liuksemburge, bet į jį tiesiogiai kreiptis klientas negali. Jis turi susirasti ES licenciją turintį advokatą, kuris tai padarytų.

V. Peftijevas įsitikinęs, kad ir jam, ir jo bendrovėms nepagrįstai taikomos sankcijos.

Jis teigia niekada neužsiėmęs politine veikla, niekada nebuvęs A. Lukašenkos rėmėjas. Tai jis ir siekia įrodyti teisme.

– Bet negi tarptautinė žiniasklaida visiškai nepagrįstai vadina V. Peftijevą net A. Lukašenkos pinigine?

– Taip jis vadinamas anoniminiuose interneto tinklalapiuose, o žiniasklaida kartoja pramanus. Mūsų klientas mano, kad tai – šmeižtas.

Prisipažinsiu, buvau nustebintas, kad ES taip lengva priklijuoti visokių etikečių ir apšmeižti žmogų. Vieni priklijuoja, o kiti mechaniškai tai kartoja nieko netikrindami. Taip melas neva tampa tiesa.

– Negi Baltarusijoje įmanoma tapti milijardieriumi neturint A. Lukašenkos paramos?

– Tai klaidinga logika. Iš piršto laužtas ir teiginys, kad V. Peftijevas – milijardierius, turtingiausias Baltarusijoje žmogus.

Tvirtinama, kad jis įrašytas į „Forbes” sudaromą turtingiausių žmonių sąrašą. Bet tai netiesa. Gavome oficialų „Forbes” patvirtinimą, kad tokia informacija – melaginga, mūsų kliento nėra jų sąrašuose.

Jei manytume, kad gindami V. Peftijevą atstovaujame Baltarusijos režimui, tikrai atsisakytume tokios bylos. Nors teisiškai tai daryti nedraudžiama.

– Ar baltarusių disidentai nežino, ką daro piktindamiesi V.Peftijevui palankiu Vilniaus apygardos teismo sprendimu?

– Dauguma žiniasklaidos priemonių pranešė, jog Lietuvos teismas V. Peftijevui panaikino ES sankcijas. Tai visiška nesąmonė, bet tuo ir buvo grindžiama baltarusių disidentų reakcija.

Teismas sprendė, kodėl Lietuvos užsienio reikalų ministerija nesuteikia mūsų kontorai teisės gauti iš V.Peftijevo pinigų jam atstovauti Liuksemburge.

ES sankcijoms gali būti taikoma išimtis, kai reikia apmokėti advokatų ir medicinos paslaugas. Užsienio reikalų ministerija atsisakė tai leisti be jokių motyvų.

Teismas pripažino, kad tai neteisėta.

– Vis dėlto negi neįtarėte, kad gindami į ES juoduosius sąrašus įtrauktą asmenį sulauksite kritikos, jog tarnaujate A. Lukašenkai?

– Jau pripratome dirbti tokiomis sąlygomis.

V.Peftijevo bylos mes ėmėmės ne dėl didelio honoraro.

Mums ji įdomi teisine prasme, nes ES sankcijos – visiškai nauja sritis, o ginčų dėl jų tik daugės. Norime sukaupti šios srities patirties tarptautiniu lygiu.

– Bet kodėl baltarusis nusprendė samdytis būtent lietuvių teisininkus?

– Manau, V. Peftijevas mus pasirinko todėl, kad teikiame išskirtinės kokybės paslaugas.

Tarptautiniai teisės žinynai LAWIN pripažino regione tvirtai pirmaujančia advokatų kontora.

ES sankcijos – visiškai nauja teisės sfera. Padariniai V. Peftijevui labai skaudūs – jam neleidžiama atvykti į ES šalis, čia jo bendrovės negali vykdyti veiklos, įšaldyti pinigai.

Jis su šeima gyveno Maltoje, be to, turi rimtų sveikatos problemų ir gydėsi Vokietijoje.

– Skelbiama, kad JAV įtaria V. Peftijevą pardavinėjant ginklus Iranui ir Šiaurės Korėjai. Ar nebijote, kad Vašingtonas ir jums gali parūpinti tiek problemų, kad mažai nepasirodys?

– Tokios informacijos nei iš JAV, nei iš kitų šaltinių nesame gavę. Iš tikrųjų susidaro įspūdis, kad ir mus gali pradėti persekioti, nors tik atliekame savo pareigą. Advokatai nepagrįstai tapatinami su klientais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.