V. Uspaskicho verslo imperijai priklausantys dvarai ir šiurpina, ir liūdina

Vietoj turistų žvilgsnių - girtaujančių ir valkataujančių asmenų kasdienybė, vietoj didingų salių ir įspūdingų arkų - trupančios ir skylančios sienos. Taip paskutines savo dienas skaičiuoja Sirutiškių ir Kalnaberžės dvarai, priklausantys Viktoro Uspaskicho valdomoms įmonėms „Vikonda" ir „Lukta".

Koncerno "Vikonda" finansininkės nuosavybe tapęs Sirutiškio dvaras nyksta tiesiog akyse ir atrodo apgailėtinai.<br>N. Povilaitis
Koncerno "Vikonda" finansininkės nuosavybe tapęs Sirutiškio dvaras nyksta tiesiog akyse ir atrodo apgailėtinai.<br>N. Povilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Sep 10, 2012, 11:10 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:32 PM

Savininkų apleisti istoriniai pastatai, esantys netoli Kėdainių, nyksta tiesiog akyse - kiauros ir suskeldėjusios sienos, išgriuvę stogai, chuliganų ir audrų suvarpyti langai.

Tokius vaizdus išvydo žurnalistai, kuriems liūdną pažintinę ekskursiją surengė Kultūros paveldo departamentas (KPD).

Siaubo filmo apie vilkolakius ar vampyrus vertos vietos - toks įspūdis susidaro Kėdainių rajone aplankius Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho verslo imperijai priklausančius dvarus. Savininkai, regis, nieko nedaro, kad kultūros vertybėmis pripažinti ir valstybės saugojami objektai išliktų, apleistus ir neprižiūrimus dvarus pamėgo valkatos ir girtuokliai, jie kasmet vis labiau griūna.

Ypač prasta Kalnaberžės dvaro būklė, kur su šeima gyveno garsus Rusijos politikas ir reformatorius Piotras Stolypinas. Šį dvarą 2001 metais įsigijo „Vikondos“ koncernui priklausanti įmonė „Lukta“.

Dvaro stogas keliose vietose išpuvęs, pastato sienos iki pamatų sueižėjusios. Pasak paveldosaugininkų, tereikia stipresnio vėjo gūsio ar audros, ir dvaras sugrius.

Dvaro savininkai teritoriją buvo atvėrę spygliuotos vielos tvora, tačiau tai neapsaugojo nuo vandalų. Jie išplėšė viską, kas tik įmanoma, P. Stolypino dvaras virto girtuoklių ir valkatų priebėga.

Apleisto dvaro, kurį iš savininkų už nepriežiūrą ketina perimti valstybė, likimą šiuo metu sprendžia teismas. Bylos nagrinėjimas sustabdytas, nes paskirta sudėtinga teismo ekspertizė, siekiama įvertinti kiekvieno pastato būklę. KPD taip pat siekia iš dvarą valdančios politiko įmonės „Lukta“ prisiteisti kompensaciją už padarytą žalą paveldo objektui, ji įvertinta 460 tūkst. litų.

V. Uspaskicho verslo imperijos – koncerno „Vikonda“ finansininkė Audronė Jasaitytė valdo dar vieną dvarą Kėdainių rajone. Šiai moteriai priklausančio Sirutiškio dvaro būklė šiek tiek geresnė, bet ir ji verčia rimtai susirūpinti.

„Anksčiau dvaro langai bei durys buvo užkalti, tad į vidų patekti niekas negalėjo. Dabar matote, kas darosi. Nieko nebus, teks skirti dar vieną baudą“, - sakė KPD Kauno teritorinio padalinio vyriausioji valstybinė inspektorė Asta Naureckaitė.

Pasak specialistės, baisiausiai, kad artėjant žiemai neprižiūrimo ir apleisto dvaro nepradėtų ardyti vietos gyventojai, kad jie nelaužytų medinių vidaus konstrukcijų norėdami jas naudoti kaip malkas.

Šio dvaro viduje ne taip baisu, kaip buvusiose P. Stolypino valdose, tačiau pakanka šiurpą keliančių elementų. Į akis krenta išdaužytos bei išmėtytos medinės kolonos, nenusakomai nusiaubti kambariai, visur besimėtantys pigaus alaus „bambaliai“ ir linguojančios grindys. Prakiurus stogui į vidų teka vanduo, kuris, kaip ir vandalai, vis labiau ir labiau ardo istorinį dvarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.