1000 parašų rinkusiai A. Baukutei ištino kojos

Į Seimą savarankiškai patekti užsimojusi parlamentarė Asta Baukutė ėmė klupinėti mėgindama perkopti pirmąjį barjerą – sukėlė įtarimų ją remiančių piliečių parašai.

A. Baukutė sakė branginanti kiekvieno rėmėjo gautą parašą.<br>R. Danisevičius
A. Baukutė sakė branginanti kiekvieno rėmėjo gautą parašą.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius ("Lietuvos rytas")

2012-09-11 10:47, atnaujinta 2018-03-16 20:27

Klaipėdoje savo kandidatūrą į Seimą iškėlusi A. Baukutė Baltijos rinkimų apygardos komisijai pateikė 1374 ją remiančius parašus.

Tačiau politikės pateiktus parašus studijavę apygardos komisijos nariai nusprendė, kad net 360 jų įtartini.

„Dauguma jų buvo surašyti viena ranka”, – „Lietuvos rytui” paaiškino komisijos vadovė Jolanta Limontienė.

Vis dėlto komisija pripažino, kad 1014 parašų yra tinkami.

Ar juos pripažins ir Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), turėtų paaiškėti šiandien.

Savarankiškai į Seimą kandidatuojantys asmenys turi surinkti 1 tūkstantį juos remiančių parašų.

Žinojo, kad bus purtomi

A. Baukutė, kuri buvo pasitelkusi tris savanorius, prisipažino, kad parašus surinkti nebuvo paprasta: „Žmonės įbauginti įvairių telefoninių sukčių, banko griūties, todėl pasirašydavo labai nenoriai.”

Tačiau antrosios kadencijos siekianti parlamentarė tikino, kad kone kiekvieną parašą ji pati tikrino ir juos labai brangina: „Vakare nuo vaikščiojimo kojos ištindavo. Bet pati tokį kelią pasirinkau.

Puikiai suvokėme, kad būsime tikrinami ir purtomi, todėl šį darbą dirbome sąžiningai. Labai nustebau, kad tiek daug parašų buvo išbrokuota.”

Vis dėlto A. Baukutė teigė, kad VRK pasitiki ir sutiks su bet kokiu jos sprendimu.

Žinių laukė ir sutuoktinis

Ar pavyks įveikti pirmąjį rinkimų barjerą, iki vakar vakaro nebuvo tikras ir A. Baukutės sutuoktinis Kęstutis Rupulevičius.

Kretingos rinkimų apygardoje į Seimą savo kandidatūrą iškėlęs buvęs aplinkos ministro patarėjas komisijai pateikė 1197 parašus.

Pats K. Rupulevičius tikslaus surinktų parašų skaičiaus neįvardijo, bet paminėjo, kad pavyko jų surinkti gerokai daugiau nei tūkstantį: „Sekėsi gana sunkiai. Teko pačiam vaikščioti, kalbėti su žmonėmis, diskutuoti.”

Surinko daugiau nei reikia

Kitiems savarankiškai į Seimą grįžti bandantiems parlamentarams rinkti parašus irgi nebuvo lengva.

Justiniškių rinkimų apygardoje Vilniuje savo kandidatūrą iškėlęs buvęs liberalas Gediminas Navaitis komisijai pateikė per 1300 jį remiančių parašų.

Per 100 jų buvo pripažinti netinkamais.

Pirmąjį rinkimų slenkstį pavyko perkopti ir savarankiškai Šiauliuose kandidatuojančiam Andriui Šedžiui. Saulės rinkimų apygardos komisijai buvęs socialdemokratas pateikė lapus su 1800 parašų.

„Šimtą išbrokavome, nes pasirašė ne mūsų apygardos rinkėjai”, – „Lietuvos rytui” sakė komisijos vicepirmininkė Zita Švambarienė.

Toje pačioje apygardoje mandato siekiantis buvęs „tvarkietis” Evaldas Lementauskas surinko 1200 parašų.

Jie rinkimų prievaizdams kėlė mažiau įtarimų – buvo išbrokuoti tik šeši.

Danės rinkimų apygardoje Klaipėdoje savarankiškai kandidatuojantis konservatorius Naglis Puteikis taip pat nutarė sužinoti, kiek turi rėmėjų. Šios apygardos rinkimų komisijos duomenimis, politikas surinko 1657 parašus. Komisija 172 išbrokavo.

Iš kovos traukiasi dėl įvairių priežasčių

* Iš vos pradėjusio judėti rinkimų traukinio jau ėmė trauktis kai kurie jo keleiviai.

* Apie tai, kad nekandidatuos į Seimą, vakar paskelbė televizijos laidos vedėjas A. Klivečka. Partijos „Tvarka ir teisingumas” sąraše jis buvo įrašytas 13-asis. Kalbama, jog trauktis jis nutarė esą protestuodamas prieš tai, kad R. Paksas nebuvo registruotas kandidatu.

* Raseinių vienmandatėje rinkimų apygardoje nutarė nekandidatuoti ir šio rajono meras R. Ačas. Jis nepanoro konkuruoti su Seimo nario mandato šioje apygardoje savarankiškai siekiančia žmona V. Ačiene. Tačiau meras liko „tvarkiečių” kandidatų sąraše.

* Apie tai, kad traukiasi iš kandidatų vienmandatėje Senamiesčio rinkimų apygardoje, pranešė ir aktorius A. Nakas. Jis aiškino nenorįs konkuruoti su toje apygardoje kandidatuojančiu tautininku G. Songaila. Bet A. Nakas liko partijos „Drąsos kelias” kandidatų į Seimą sąraše.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.