Atviros sienos, uždari protai

Prisipažinsiu – buvau tarp tų, kurie nuoširdžiai tikėjo, kad po nepriklausomybės atgavimo gimę Lietuvos piliečiai bus kitokie. Laisvesni, atviresni, tolerantiškesni nei jų tėvai, dėdės ir net vyresni broliai bei seserys. Tačiau asmeninė patirtis ir netgi apklausų rezultatai verčia tuo abejoti.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Bončkutė

2012-09-19 16:32, atnaujinta 2018-03-16 16:49

Panašu, iškilo grėsmė, kad laisvoje šalyje užauginsime ne lygiaverčius pasaulio piliečius, o arogancija, nacionalizmu ir pseudointelektualiomis frazėmis apsiginklavusių jaunuolių armiją, kuriai ir toliau bus klijuojama jų tėvų taip nemėgta „rytų europiečių“ etiketė.

Nes iš tiesų vos jiems atvėrus burnas, kai kurie vyrukai ir merginos atrodo kaip tipiški britų bei skandinavų demonizuojami ir karikatūrizuojami rytų europiečiai, besišvaistantys beisbolo lazdomis, žiūrintys, kaip ką nors nugvelbti ar apsukti, ir spinduliuojantys daugiabučių kiemo bravūra. Jei būčiau kokia pagyvenusi švedė, tokius pamačiusi prie savo namų pulčiau skambinti į policiją.

Tiesa, kad didelė dalis po 1991 m. gimusios kartos atstovų puikiai kalba dažnai net ne viena, o keliomis užsienio kalbomis. Daugelis dar iki vidurinės mokyklos baigimo spėja ne tik pakeliauti po, sovietiniu žargonu kalbant, „tolimąjį“ užsienį, bet ir pasimokyti vienoje ar net keliose užsienio šalyse. Tačiau „įsiminti“ ir „žinoti“ nėra lygu „suvokti“ ir „paaiškinti“. Panašu, kad teorines žinias apie užsienį tapo madinga perleisti per nacionalizmo, konspiracijų teorijų ir iš tėvų perimtų stereotipų filtrą. 

Iš pradžių nedrįsau dalintis savo subjektyviais pastebėjimais. Tačiau praėjusią savaitę pasirodžius Moterų informacijos centro apklausos duomenimis, nusprendžiau, kad vis dėlto, matyt, esama kažkokios tendencijos.

Šios apklausos rezultatai rodo, kad 59 proc. keliose Vilniaus mokyklose apklaustų 5-17 metų berniukų įsitikinę – merginoms labiau nei profesionali karjera ar nuosavo verslo sukūrimas turi rūpėti geros žmonos ir mamos statusas. Taip pat net 66,3 proc. berniukų teigia, kad geresni lyderiai yra vaikinai. Necituosiu visos apklausos rezultatų, tačiau visi jos aspektai sako viena: Lietuvos jaunimas, o ypač būsimieji jos vyrai, perėmė ir tvirtai laikosi įsikabinę stereotipų, paprastai siejamų su jų tėvų ar net senelių karta.

Apklausoje nebuvo klausimų apie kitataučius ar kitos odos spalvos žmones, tačiau galima daryti prielaidą, kad jeigu dvigubi standartai taikomi savoms moterims, vargu ar tie patys jaunuoliai spinduliuoja tolerancija kitoms tautoms ir rasėms.

Grįžtant prie mano subjektyvios patirties. Šią vasarą teko bendrauti su grupele JAV sezoninius darbus dirbusių 19-22 metų jaunuolių iš Lietuvos. Visi – prestižinių aukštųjų mokyklų Lietuvoje studentai. Išmaišę daugiau pasaulio nei vidutinis Lietuvos gyventojas. Deja, jaunuoliai mane nustebino ne savo išprusimu, bet uždarumu, gaidišku kietakaktiškumu ir neįtikėtinai neadekvačiu pasaulio vertinimu.

Nėra abejonės, jie myli Lietuvą. Tačiau kyla rimtų abejonių, ar Lietuvai nuo tokios meilės geriau. Pasiklausius jų kalbų, galima daryti tokias išvadas.

Visas už šios valstybės ribų egzistuojantis pasaulis yra apgyvendintas infantilių, technologiškai ir kultūriškai atsilikusių, sustabarėjusių užsieniečių, kurie nė per nago juodymą neprilygsta šauniems, išradingiems ir išsilavinusiems lietuvių vyrams bei išskirtinio grožio Lietuvos moterims.

Amerikiečiai – naivūs, protiškai atsilikę ir nutukę. Prancūzės – tikros raganos, o jų vyrai - „gaidžiai“. Visos Vakarų valstybės kenčia nuo musulmonų ir „babajų“ (jų terminas) antplūdžio ir tuojau pat nugarmės į istorijos užmarštį, nes bus atverstos į islamą ir palaidotos nevalyvų atėjūnų šiukšlėse.

Tokia ateitis pranašaujama daugiausia Vakarų Europos valstybėms. JAV esą kamuoja kitokios problemos. Amerikos bėda – juodaodžiai. Šie esą yra „beždžionės“, „atsilikėliai“, „kriminalai“ ir „šiukšlės“. Vienintelė galimybė Amerikai išlipti iš baisios nelaimės, kurioje ji atsidūrė dėl juodaodžių populiacijos, tai juos visus išsiųsti atgal į Afriką...  

Priminsiu, kad JAV juodaodžiai sudaro vos 13,1 proc. visos populiacijos. Negana to, tie juodaodžiai, apie kuriuos kalbėjo svečiai iš Lietuvos, yra ne kokie nors imigrantai, užvakar importuoti į Ameriką, bet JAV piliečiai, kurių tėvai, seneliai ir proseneliai gimė ir augo JAV. Su Afrika jie turi tiek pat bendro, kiek jūs ir aš.

Savo ruožtu, lietuviai šioje šalyje viešėjo vos antrą savaitę, tačiau tai nesutrukdė jiems pasidalinti savo auksinėmis mintimis. Iš viso vasarą už Atlanto jie praleido mažiau nei du mėnesius, tačiau jautėsi esantys tikri šios daugiau nei 300 mln. gyventojų turinčios šalies ekspertais. Panašiai, kaip jų tėvai nulekia savaitgaliui apsipirkti į Paryžių ar pasikaitinti Turkijos paplūdimyje, tačiau neturi jokio supratimo, su kuo tas Paryžius ar Turkija „yra valgomi“.

Atviros sienos dar nereiškia atvirų protų. Priešingu atveju, tokie turistai tiek užsienyje, tiek namuose matytų ir teigiamų, ir neigiamų dalykų. Didžiausia bėda, manau, čia yra viena. Amerikai ar Vakarų Europos valstybėms lietuvių nuomonė apie juos tiek pat svarbi, kiek ant kalno miegančiam liūtui rūpi, ką apie jį mano urve mieganti pelė.

Tačiau toks atviras rasizmas ir nacionalizmas, tikėtina, ateityje sustabdys Lietuvos pažangą. Jeigu jaunoji karta mano, kad jiems pasaulyje nebėra iš ko mokytis, tai jie nieko ir neišmoks. Arba išmoks to, į ką mažiausiai reikėtų kreipti dėmesio: rasizmo, netolerancijos, sugebėjimo kategoriškai atmesti kito nuomonę jos net neišklausius.

Jeigu jie ir toliau manys, kad rasizmas yra elgesio norma, Lietuva ir toliau liks beviltiškai senstančių, piktų, pavargusių, ir, taip, baltų žmonių visuomenė. Tik ar tikrai tokios ateities savo šaliai nori tie jaunuoliai?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.