Buldozerių kelionė į Neringą – įstrigusi

Nors Vyriausybė dar sausio pradžioje nusprendė nuo žemės paviršiaus nušluoti šešis Kuršių nerijoje neteisėtai iškilusius pastatus, jie iki šiol stovi kaip stovėję. Atrodo, kad kol kas bus griaunama tiktai nedidelė medinė veranda.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas")

Sep 25, 2012, 8:42 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:46 PM

Klaipėdos apylinkės teismas prieš keletą dienų įpareigojo Kuršių nerijos nacionalinio parko direkciją nugriauti nelegalią verandą, pastatytą prie pirties šalia Gintaro įlankos Juodkrantėje.

Daugiau kaip prieš dešimtmetį 3 metrų ilgio, 2,5 metro pločio ir tokio paties aukščio medinė veranda iškilo be jokio leidimo.

Prieš porą metų nustačius, kad statinys nelegalus, statytojas buvo įpareigotas ją nugriauti. Tačiau veranda liko stovėti. Dabar ją teks nugriauti parko direkcijai.

„Pirties šeimininkas anksčiau aiškino, kad jis jokių priestatų nestatė, esą taip jau buvo prieš jam pastatą išsinuomojant.

Bet teisme jis pripažino, kad ne tik dalyvavo statybose, bet ir parūpino medžiagų.

Mums buvo svarbu išsiaiškinti ne tik tai, ar toks statinys gali stovėti, bet ir tai, ar griaudami nesunaikinsime trečiojo asmens turto. Dabar viskas aišku.

Neringoje kiekvienas statinio kvadratinis metras – aukso vertės, todėl žmonės kovodami už jį stengiasi pasinaudoti visais įmanomais būdais”, – „Lietuvos rytui” sakė Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorius Tomas Tukačiauskas.

Tame pačiame teisme pradėta nagrinėta dar viena su nelegaliais statiniais Neringoje susijusi byla. Teismas ėmėsi spręsti parko direkcijos ginčą su vietiniu medžiotojų klubu „Girinis”.

Reikalaujama nugriauti dar vieną nelegalų statinį – sovietmečiu ant Parnidžio kopos šalia Saulės laikrodžio iškilusį apžvalgos bokštelį.

Jis patenka į Grobšto gamtos rezervato teritoriją, kurioje intensyvi ūkinė veikla ir medžioklė draudžiama.

Ginčai – ir dėl „Seklyčios”

Iš viso praėjusią savaitę teismuose buvo nagrinėjamos keturios neteisėtų statinių Neringoje bylos.

Vyriausiojo administracinio teismo posėdyje Vilniuje buvo narpliojamos Nidoje, Lotmiškio gatvėje, esančios kavinės „Seklyčia” problemos.

Ši kavinė stovi bene gražiausioje ir vertingiausioje Lietuvos vietoje – Nidos etnokultūrinio draustinio zonoje, iš kur atsiveria vaizdas į Parnidžio kopą ir Kuršių marias.

Kavinės savininkai neteisėtai padidino statinį, restoraną ir kavinę sujungė įstiklintu koridoriumi, pakeitė pastatų išvaizdą, padidino tūrį, pristatė stiklinę verandą.

„Dėl šio statinio bylinėjamasi jau keletą metų. Įdomiausia, kad vykstant teismų procesams jis buvo perduotas naujiems šeimininkams.

Jie žinojo, kad objektas – probleminis, tačiau vis tiek ryžosi mokėti didžiulius pinigus. Vadinasi, supranta jo vertę, – sakė T. Tukačiauskas. – Tačiau tai tik kasdienio lygio problemos.

Daugiausia nerimo mums kelia statiniai, kurie Vyriausybės sprendimu turi būti nugriauti. Sprendimas priimtas metų pradžioje, tačiau kol kas niekas nepajudėjo iš vietos.”

Turi tapti pavyzdžiu kitiems

Kalbama apie pastatus, kuriuos statant leidimai išduoti pažeidžiant teisės aktus – tai restoranas Juodkrantėje prie Kuršių marių ir du šalia jo esantys gyvenamieji namai bei trys keistokos architektūros statiniai Preiloje šalia autobusų stotelės.

Buvo nutarta nugriauti ir druskų sandėlį Juodkrantėje. Tačiau pasirinktas ne toks skaudus variantas: surenkamųjų konstrukcijų pastatas bus išmontuotas ir perkeltas į kitą vietą – ten, kur kadaise buvo senasis kurorto sąvartynas.

Neringos vadovai mano, kad nereikėtų elgtis taip drastiškai ir šluoti statinius nuo žemės paviršiaus.

„Mūsų nuomone, tai, kas pastatyta pagal leidimus, neturėtų būti griaunama.

Jeigu yra klaidų, jas galima ištaisyti ateityje atliekant rekonstrukcijos darbus”, – aiškino Neringos mero pavaduotojas Vigantas Giedraitis.

Premjero Andriaus Kubiliaus potvarkiu sudaryta darbo grupė, vadovaujama Aplinkos ministerijos kanclerio Roberto Klovo, rengia siūlymus, kaip valstybė turėtų atsiskaityti su savininkais, kurių pastatus numatoma griauti Kuršių nerijoje. Išvados turi būti pateiktos iki rugsėjo 28 dienos.

Sprendžiama, ar valstybė turėtų pati griauti pastatus, ar įpareigoti tai daryti savininkus.

Taip pat diskutuojama, kokiais atvejais ir kokios priklauso kompensacijos.

Anot R. Klovo, sprendimai dėl Kuršių nerijos turėtų tapti pavyzdžiu sprendžiant panašias problemas visoje šalyje.

Savininkas jaučiasi teisus

Iš UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje neteisėtai pastatytų keturiasdešimties pastatų numatoma griauti tik kelis.

Kitus statinius siūloma tobulinti, pritaikant prie Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano.

Tarp planuojamų griauti pastatų nėra nė vieno Preilos botelio, nors Aukščiausiasis teismas 2010-ųjų balandį įpareigojo bendrovę „Sabonio klubas ir partneriai” per pusę metų nugriauti 14 neteisėtai iškilusių botelių.

Vyriausybės sprendimu Juodkrantėje, L. Rėzos gatvėje, turi būti nugriauti trys pastatai – restoranas ir apartamentai.

Tačiau jų šeimininkai vis dar viliasi, kad situacija pasikeis.

Restorano savininkas Darijus Vilčinskas teisybės ieško teismuose.

Anksčiau jam priklausiusius šalia esančius apartamentus jis pardavė. Vyras iš valstybės reikalauja 10,5 milijono litų žalos atlyginimo.

Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas netenkino nei ieškovų, nei atsakovų.

Dabar bylą nagrinės Vyriausiasis administracinis teismas. Posėdžio data dar nenumatyta.

„Mes turėjome visus įmanomus leidimus. Statinius 2005 metais priėmė valstybinė komisija.

Jeigu valstybė siekia nugriauti teisėtai pastatytus namus, jos valia. Tačiau tokiu atveju turi padengti ne tiktai griovimo darbų išlaidas, bet ir investicijas”, – sakė D.Vilčinskas, nesuprantantis, kodėl jis turi kentėti, jei kažkada kažkoks valdininkas pridarė klaidų.

„Situacija sudėtinga, bet mes esame teisūs ir žalą prisiteisime”, – tikisi D. Vilčinskas.

Dar 2009 metais Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, kad objektai Juodkrantėje, šalia Kuršių marių, pastatyti prieštaraujant Kuršių nerijos nacionalinio parko planavimo schemai, taip pat nusižengta Saugomų teritorijų įstatymui.

Todėl detalusis planas pripažintas negaliojančiu, kaip ir statybos bei kiti leidimai.

Kalti tie, kurie leido

Į dar keblesnę situaciją pateko namą iš D.Vilčinsko nusipirkęs Juozas Skučas, kurio šeimoje auga trys mažamečiai vaikai. Brangiam pirkiniui jis iš banko paėmė didžiulę paskolą.

Įstatymų mėsmalėje įstrigusius namų savininkus gina ne tik Neringos vadovai. Į jų pusę stojo ir vietos bendruomenė.

Buldozeriai turėtų atburgzti ir į Preilą. Čia šalia autobusų stotelės, buvusioje automobilių stovėjimo aikštelėje, beveik dešimtmetį stovi trys privatūs namai, priklausantys kauniečiams verslininkams.

Neringiškiai jiems jaučia mažiau simpatijų ir kartais pavadina baobabais. Valstybės saugomų teritorijų tarnybos specialistų manymu, jie neturi nieko bendra su visa Preilos aplinka ir architektūra.

Tačiau namus statęs ir vėliau juos pardavęs verslininkas dėl to nesijaudina ir mano, kad tai – tik skonio reikalas. Projektavo architektai, buvo gauti visi leidimai.

Namus įsigiję naujieji šeimininkai įsitikinę, jog normali valstybė negali griauti pastatų, kuriems prieš 10 metų išdavė visus būtinus leidimus.

„Mano įsitikinimu, reikėtų imtis aktyvesnių veiksmų įgyvendinant teismų ir Vyriausybės sprendimus, – aiškino T.Tukačiauskas. – Neteisėtai pastatyti namai turi būti nugriauti, teisingumas turi būti įvykdytas. O tuomet žmonėms reikia kompensuoti nuostolius.

Suprantu dabartinius tų pastatų šeimininkus – jie nekalti, kad pateko į tokią nepavydėtiną situaciją. Kaltė tenka tiems, kurie išdavė leidimus.”

Teismų maratonai – vis dar be pabaigos

* Dėl trijų pastatų Juodkrantėje teismas jau yra priėmęs sprendimą. Jie turėjo būti nugriauti iki 2011 metų gruodžio 6-osios. Kadangi teismo sprendimas nebuvo įvykdytas, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija kreipėsi į teismą dėl vykdomojo rašto išdavimo ir pateikė jį vykdyti antstoliui.

* Šiuo metu vykdymo veiksmai sustabdyti antstolio patvarkymu, nes Apeliaciniame teisme nagrinėjama byla dėl teismo sprendimo, kuriuo nuspręsta griauti pastatus, vykdymo tvarkos išaiškinimo.

* Dėl trijų pastatų Preiloje teismas yra panaikinęs administracinius aktus, pagal kuriuos vyko statyba, tačiau sprendimas dėl pastatų griovimo nebuvo priimtas.

* Atsižvelgdama į tai Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, įsigaliojus Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano sprendimams, 2012 metų liepos 9-ąją su ieškiniu kreipėsi į teismą prašydama įpareigoti statytojus nugriauti neteisėtai pastatytus statinius. Tik įsiteisėjus teismo sprendimui jie galės būti griaunami.

Nugriauti tik be leidimų iškilę statiniai

* Kol kas Neringoje nuo žemės paviršiaus nušluoti tik Arvydui Lapinskui (nuotr.)priklausę pastatai.

* 2008 metų liepą greičiau negu per mėnesį Nidoje, Skruzdynės gatvėje, šalia Th.Manno muziejaus, vietoj sudegusios rūkyklos iškilo silikatinių blokelių pastatas, o šalia jo – čerpių stogu dengtas namas su medine veranda. Netrukus čia pastatytas dar vienas nedidelis statinys.

* Be jokių leidimų juos pastatęs A.Lapinskas slapstėsi nuo pareigūnų, jam nebuvo įmanoma įteikti jokių dokumentų apie nelegalias statybas. Savininką surasti patikėta policijai.

* Bet ir gavęs dokumentus apie neteisėtus statinius bei reikalavimą juos nugriauti A.Lapinskas bandė savo turtą parduoti už 3 mln. litų. Vėliau kaina sumažėjo beveik 10 kartų, bet pirkėjų neatsirado.

* Šįmet vasario pabaigoje visi statiniai buvo nugriauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.