A. Kubilius pateisina ministerijų valdininkų kvalifikacijos kėlimą

Seimo Audito komitetui paviešinus, kiek ministerijų valdininkai išleido lėšų kelti kvalifikacijai, premjeras Andrius Kubilius sako, kad tokie mokymai reikalingi, ypač kitais metais Lietuvai besirengiant pirmininkauti Europos Sąjungai.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 27, 2012, 10:27 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:18 PM

Ketvirtadienio rytą kalbėdamas „Žinių radijuje“ A. Kubilius teigė, kad valstybės tarnyboje dirbančių asmenų kvalifikacija reikalauja nuolatinių investicijų į tai, kad jie būtų pasirengę dirbti „sparčiai besikeičiančių globalių sąlygų aplinkybėmis“.

„Ir ypač artėjant Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungai mes tam skiriame daug dėmesio, kad ir įvairių poskyrių vadovai, ir valstybės tarnautojai, ypač tie, kurie dalyvaus įvairiuose (...) tikrai sudėtinguose darbuose pirmininkaujant ES, derinant visas ES pozicijas (...) kad jie tikrai būtų tinkamai pasiruošę tokiems dideliems iššūkiams“, - sakė A. Kubilius.

Vyriausybės vadovas pasiūlė Audito komitetui vertinti ne tai, kiek lėšų išleista, o koks pasiektas rezultatas.

Komentuodamas, kodėl skiriami dideli pinigai galimybių studijų rengimui, premjeras pabrėžė, kad jas turi rengti kompetentingi ekspertai, kurių kartais ieškoma ir tarptautinėse rinkose.

„Kiekvieną atvejį, manau, reikia nagrinėti atskirai, o ne pasakyti, kad „štai studijoms išleidžiama tiek ir tiek pinigų, ir, girdi, tų studijų visiškai nereikia“. Turiu pasakyti, kad svarbiausi strateginiai energetikos projektai, pertvarkų įvairiose srityse - ar socialiniuose reikaluose, ar švietime - negali būti realizuoti be geros poveikio analizės, ir tokią analizę darai samdydamas gerus ekspertus, kurie gali atlikti visavertę ekonominių, socialinių pasekmių analizę“, - aiškino A. Kubilius.

Valstybės tarnautojų kvalifikacijai kelti šiemet numatyta skirti 11,5 mln. litų - 3,3 mln. litų daugiau nei įvairiems mokymams išleista praėjusiais metais.

Valstybės biudžeto lėšomis išlaikomų institucijų išlaidos ekspertų paslaugoms šių metų pirmą pusmetį, palyginti su tuo pačiu 2011 m. laikotarpiu, išaugo 689 proc. Tai, vykdydamas biudžeto lėšų panaudojimo 2012 m. pirmą pusmetį parlamentinę kontrolę, trečiadienį atskleidė Seimo Audito komitetas.

Pernai ekspertų paslaugos iš viso valstybei kainavo 10 mln. litų, o šįmet už įvairias ekspertizes, prognozes ir studijas planuojama atseikėti per 15 mln. litų.

Valdininkų kvalifikacijai kelti ministerijos išleido apie 43,8 mln. litų. Iš jų tiems asmenims, kurie šiose institucijose jau nebedirba, - 4,9 mln. litų. Tai sudaro apie 11,1 proc.

Didžiausia vieno asmens mokymui skirta suma - 198 tūkst. litų (KAM), mažiausia - 4,81 lito (taip pat KAM).

Seimo Auditas komitetas nusprendė kreiptis į Ministrą Pirmininką, kad parlamentinei kontrolei reikalingus duomenis išsireikalautų Vyriausybės lygmeniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę