Neteisėti Palangos atrakcionai paplonins pinigines

Praėjusią vasarą Palangos centre nelegaliai veikiančiais atrakcionais kurorto valdžią ir antstolius šokdinę žemės sklypo savininkai sulaukė atpildo.

Palangiškiui J.A.Valužiui ir jo žmonai priklausančiame sklype vasarą nelegaliai veikusių atrakcionų nesugebėjo sustabdyti nei teismas, nei antstolė.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Palangiškiui J.A.Valužiui ir jo žmonai priklausančiame sklype vasarą nelegaliai veikusių atrakcionų nesugebėjo sustabdyti nei teismas, nei antstolė.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Oct 1, 2012, 9:02 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:17 AM

Į teismo įpareigojimą dėmesio nekreipusiems ir savo sklype neteisėtos atrakcionų veiklos vasarą nenutraukusiems palangiškiams Jonui Algimantui Valužiui ir Rimai Valužienei gresia solidžios baudos.

Išnagrinėjusi antstolės Vidos Daugirdienės prašymą teisėja Eglė Žakevičiūtė už kiekvieną liepos 2 dieną priimtos teismo nutarties nevykdymo dieną sklypo savininkams skyrė po 300 litų baudą.

Susidarė solidi suma

Nutarties nevykdymo laikas J. A. Valužiui pradėtas skaičiuoti nuo liepos 19-osios, kai jam buvo įteiktas antstolio reikalavimas.

Šalia vasaros estrados esančiame palangiškio sklype atrakcionų pramogas teikęs vilnietis Vytautas Murauskas veiklą nutraukė tik rugpjūčio 30 dieną.

Už šį laiką abiem sklypo savininkams prikapsėjo beveik po 13 tūkst. litų bauda. Dar per 1000 litų jiems kainuos atlygis už antstolio darbą.

Įstatymų nepaisantys Valužiai galėjo nukentėti dar labiau.

Už kiekvieną teismo nutarties nevykdymo dieną teismams leidžiama skirti iki tūkstančio litų baudą.

Kaltę verčia verslininkui

Civilinės bylos nagrinėjimo metu R. Valužienė tvirtino apie teismo įpareigojimus nieko nežinojusi, nes su vyru yra pradėjusi skyrybų procesą ir kartu negyvenanti.

Tačiau moteris žinojo, kad ir jai priklausančiame sklype atrakcionai veikia be savivaldybės leidimo.

Teismo paskirtą baudą apskundęs J. A. Valužis aiškino, kad nubaustas neteisingai, nes negalėjęs įvykdyti teismo nutarties: „Buvau įpareigotas nutraukti atrakcionų veiklą, tačiau tą veiklą vykdžiau ne aš, o V. Murauskas, kuriam sklypą buvau perdavęs valdyti panaudos sutartimi.

Kaip galiu nutraukti tai, ko net nebuvau pradėjęs.”

Palangiškis pateikė dar vieną argumentą – Klaipėdos apygardos administracinis teismas esą dar nėra pasisakęs, ar savivaldybė buvo teisi neišduodama leidimo atrakcionų veiklai šiame sklype.

Tačiau Kultūros paveldo departamentas ir Nacionalinė žemės tarnyba jau yra pareiškę, kad valstybės saugomoje paveldo teritorijoje bei rekreacinės paskirties žemės sklype komercinė atrakcionų veikla negalima.

Dangstosi niekine sutartimi

Palangos savivaldybės Juridinio skyriaus vedėjo Petro Kaminsko tvirtinimu, tarp J.A.Valužio ir V.Murausko sudaryta sklypo panaudos sutartis yra niekinė, nes nebuvo įregistruota viešajame registre.

„Tas raštelis neturi jokios juridinės galios. Todėl už tai, kas vyksta žemės sklype, atsako jo savininkas”, – teigė valdininkas.

Palangiškiams gerai žinoma, kad į privačius sklypus kurorte atrakcionai vasarai įsileidžiami už mokestį, kuris siekia keliasdešimt tūkstančių litų.

Baudą jau gavo

* J. A. Valužis nubaustas ir už neteisėtai veikusius atrakcionus netoli esančiame kitame jo sklype.

* Antstolis G. Kairys liepos 10 dieną J. A. Valužį informavo apie atrakcionų veiklą stabdančią teismo nutartį, tačiau palangiškis antstoliui atvirai pasakęs, kad tokios nutarties jis nevykdys.

* Prašymą skirti baudą teismui įteikęs antstolis vėliau šiame sklype nebesilankė.

* Vėliau teisme J. A. Valužis aiškino, kad apsigalvojęs ir kitą dieną atrakcionus esą sustabdęs.

* Nors poilsiautojų vaikai vasarą prie nebaigto rekonstruoti pastato ne kartą pramogavo už pinigus, paneigti J. A. Valužio žodžių teismas negalėjo ir už vieną nutarties nevykdymo dieną skyrė 100 litų baudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.