Smalsumas kiša koją Kedžiams – jiems gresia nauji įtarimai

Kauno policija aiškinasi, ar dviejų žmonių nužudymu įtariamo Drąsiaus Kedžio tėvai siekė sužinoti valstybės paslaptį, išsiaiškinti, kur šiuo metu gyvena Kriminalinės policijos biuro pareigūnų saugoma jų anūkė. Pradėjus ikiteisminį tyrimą įtarimai už viešus raginimus sužinoti, kur su motina gyvena mažametė, bei paviešinti įslaptintos buveinės vietą gali būti pareikšti ne tik Kedžiams, bet ir keliems Garliavos aktyvistams.

Teisėsaugininkai susidomėjo Laimutės ir Vytauto Kedžių laišku, kuriame jie bandė anūkę iškvosti, kur ji gyvena.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Teisėsaugininkai susidomėjo Laimutės ir Vytauto Kedžių laišku, kuriame jie bandė anūkę iškvosti, kur ji gyvena.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Oct 1, 2012, 10:16 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:50 AM

Visą Lietuvą kadaise supurčiusioje, o pastaruoju metu įgristi baigiančioje Garliavos dramoje – dar vienas posūkis. Policijos pareigūnai aiškinasi, ar dviejų žmonių nužudymu įtariamo Drąsiaus Kedžio tėvai iš mažametės anūkės nesiekė išgauti informacijos apie įslaptintą jos buvimo vietą.

Ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 124-ąjį straipsnį (Neteisėtas disponavimas informacija, kuri yra valstybės paslaptis) pradėtas pareigūnams gavus duomenų, kad Vytautas ir Laimutė Kedžiai rašydami elektroninius laiškus savo anūkei bando iškvosti, kur ji šiuo metu gyvena. Lrytas.lt šaltinių teigimu, teisėsaugininkus sudominęs laiškas per Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojus buvo perduotas po liepos pabaigoje Laimutės Stankūnaitės svetainėje pasirodžiusio trumpo vaizdo klipo. Jame užfiksuota, kaip mama su dukra laksto po pievas, žaidžia, supasi ant sūpynių.

Teigiama, kad laiške anūkei Kedžiai uždavė klausimus, kurie gali būti traktuojami kaip bandymas išgauti valstybės paslaptį sudarančią informaciją – mergaitės ir jos motinos buvimo vietą.

Paslapties paviešinimas pakenktų vaikui

Ikiteisminį tyrimą atliekantys policijos pareigūnai teigė, kad įtarimai šiuo metu dar niekam nepareikšti, tačiau užsiminė, jog tai gali būti padaryta artimiausiu metu. Lrytas.lt žiniomis, nemalonumai dėl bandymo sužinoti, kur šiuo metu gyvena valstybės saugoma L. Stankūnaitė su dukra, gali grėsti ne tik Kedžiams, bet ir dar keliems D. Kedžio garbintojams. Teisėsaugininkai analizuoja socialiniuose tinkluose nuskambėjusius raginimus sekti mamą su dukra, o sužinojus bet kokią informaciją – ją nedelsiant viešinti.

L. Stankūnaitę ir jos mažametę dukrelę saugo vienas labiausiai įslaptintų Kriminalinės policijos biuro padalinių - Liudytojų ir nukentėjusiųjų apsaugos valdyba. Mama su dukra gyvena visą parą saugomoje slaptoje vietoje. Įstatymų nustatyta tvarka įslaptinta ne tik buveinė, bet ir pareigūnų asmens duomenys, taip pat ir visa kita, su apsauga susijusi informacija.

„Įsivaizduokite, kas nutiktų, jeigu informacija apie šių asmenų gyvenamąją vietą būtų paviešinta. Tada skubiai tektų mamą su dukra perkelti į kitą vietą, vaikas negalėtų lankyti mokyklos, o ką jau kalbėti apie nepatogumus bei stresą, kuriuos mažametė patirtų dėl staiga pasikeitusių sąlygų“, - lrytas.lt žurnalistui sakė vienas tyrimą atliekančių teisėsaugininkų.

Vaiko akivaizdoje – juodžiausių scenarijų aptarimas

V. ir L. Kedžiai jau kuris laikas nesėkmingai bando išsikovoti teisę matytis su anūke, velionio sūnaus ir L. Stankūnaitės dukra. Jie nesimatė po to, kai šių metų gegužės 17-ąją pasitelkus gausias policijos pajėgas buvo įvykdytas teismo sprendimas ir L. Stankūnaitei grąžintas jos vaikas.

Kedžiai su pareiškimu kreipėsi į teismą, prašydami apibrėžti jų ir anūkės bendravimo tvarką. Savo skunde Garliavos gyventojai reikalauja savo velionio sūnaus ir L. Stankūnaitės dukrą matyti kartą per savaitę po keturias valandas.

Pirmasis teismo posėdis Raseinių rajono apylinkės teisme turėtų įvykti spalio viduryje.

Lrytas.lt žiniomis, Kedžiams koją gali pakišti praėjusių metų gruodį vykę įvykiai, kai mergaitei girdint buvo aptarinėjami patys juodžiausi tolimesnių įvykių scenarijai. Po Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimo grąžinti dukrą mamai žurnalistus savo namuose priėmusi L. Kedienė kartu su seserimi Audrone Skučiene šalia esant mergaitei kalbėjo, esą ji nenori grįžti pas mamą, kad ją rengiamasi parduoti ar išvežti į užsienį. Po šių pokalbių į Kedžių namus buvo iškviesta greitoji pagalba, medikai apžiūrėjo mergaitę, konstatavo, kad ji vemia, tačiau paprašius artimiesiems į ligoninę nevežė.

Prašoma įvertinti senelių elgesį

Žiniasklaidai paviešinus interviu su A. Skučiene bei L. Kediene, juo susidomėjo policijos pareigūnai. Buvo pradėtas tyrimas dėl galimo poveikio mažametei mergaitei, o surinkti duomenys kaip papildoma charakterizuojanti medžiaga prijungta prie vadinamosios pedofilijos bylos.

L. Stankūnaitė Raseinių rajono apylinkės teismui jau įteikė prašymą šią medžiagą prijungti prie bylos, kurią teismas turėtų atversti spalio viduryje.

Pasimatyti su dukterėčia prašė ir buvusi jos globėja N. Venckienė, tačiau šio prašymo teismas nenagrinėjo. Pagal galiojančius įstatymus ji nėra artima giminaitė, todėl ar iš viso kada nors pamatys mergaitę, priklausys tik nuo jos mamos L. Stankūnaitės valios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.