Provokuojantis spektaklis suskaldė ir Seimą

Įvairioms Seimo frakcijoms

V. Aleknaitė-Abramikienė vadino tokius teatro meno reiškinius „šventvagyste“, „pasityčiojimu“ ir „kultūrine pedofilija“.<br>R. Danisevičius
V. Aleknaitė-Abramikienė vadino tokius teatro meno reiškinius „šventvagyste“, „pasityčiojimu“ ir „kultūrine pedofilija“.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2012-10-02 17:27, atnaujinta 2018-03-16 10:11

Antradienį Seimo Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis pristatė parlamentarams rezoliucijos projektą, kurioje siūloma Vyriausybei pareikalauti nutraukti spektaklio, įžeidžiančio krikščionis, rodymą.

Dokumento projekte pabrėžiama, jog Kultūros ministerija ir Nacionalinis dramos teatras iki šiol nesiėmė jokių veiksmų, kad būtų atsisakyta rodyti šį spektaklį.

Tuo tarpu alternatyvioje rezoliucijoje, kurią pateikė Seimo narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Lietuvos visuomenė kviečiama boikotuoti krikščionis įžeidžiantį spektaklį, kuris skaldo visuomenę, kursto religinę nesantaiką ir galimai pažeidžia Lietuvos Konstituciją.

Joje siūloma pabrėžti, jog kultūros ministras, Nacionalinio dramos teatro vadovas ir festivalio „Sirenos“ rengėjai, kurie iki šiol nesiėmė jokių veiksmų, kad būtų atsisakyta rodyti šį spektaklį, prisiima visą teisinę bei moralinę atsakomybę.

Rezoliuciją Seimui siūloma priimti atsižvelgiant į tai, kad „Nacionalinis dramos teatras šį savaitgalį rengia neregėto masto pasityčiojimą iš krikščionybės simbolių - Tarptautiniame Vilniaus teatro festivalyje „Sirenos“ bus rodomas režisieriaus Romeo Kastelučio (Romeo Castelluccio) spektaklis „Apie Dievo Sūnaus veido koncepciją“, kuriame viešai tyčiojamasi iš Renesanso dailininko Antonelo da Mesinos (Antonello da Messina) nutapyto „Išganytojo portreto“ ir niekinami krikščionims brangūs tikėjimo simboliai, taip pat į Vilniaus arkivyskupijos vadovų raginimą visus katalikus prieštarauti prieš mums brangių Švenčiausiojo Viešpats veido atvaizdo ir kitų religinių ženklų sąmoningą niekinimą“.

Seimo narė V. Aleknaitė-Abramikienė tvirtino, kad nesiūlo uždrausti šio spektaklio, tačiau, jos nuomone, Seimas, kaip tautos atstovybė, turi teisę pareikšti savo moralinę pilietinę poziciją. Ji apgailestavo, kad toks spektaklis skaldys Lietuvos visuomenę, ragins nepasitikėti Europa, „kas yra labai blogai, nes mes esame Europos dalis“.

„Aš negaliu sutikti su kultūrine pedofilija. (...) Šalin rankas nuo Jėzaus paveikslo“, - audringai iš Seimo tribūnos dėstė parlamentarė. Ji nesutiko su argumentais dėl laisvamaniškumo ir menininko saviraiškos. „Jeigu pietaujančiam kultūros ministrui prišlapintų į lėkštę, pasižiūrėkime, ar jam tai patiks?“, - svarstė ji.

Parlamentarė taip pat atmetė priekaištus dėl ketinimų įteisinti cenzūrą.

Konservatorius Rimantas Jonas Dagys mano, kad Seimas turi išreikšti savo moralinį esamos situacijos vertinimą. „Tai nėra cenzūros klausimas ar panašiai, tai yra mūsų bazinė vertybė“, - tvirtino Seimo narys. Jis nemano, kad katalikai, mokantys mokesčius, yra patenkinti tokiu mokesčių panaudojimu.

Tuo tarpu Seimo narys socialdemokratas Julius Sabatauskas mano, kad Seimas imasi vaidmens, kuris pagal Konstituciją jam nepriklauso. „Ar Vyriausybė gali drausti spektaklį? - stebėjosi jis.

Seimo narė socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė piktinosi, kad siekiama grąžinti meno cenzūravimą.

„Lietuvos valstybė - demokratinė šalis, joje menas nėra cenzūruojamas. Menininkai turi teisę šokiruoti žiūrovą“, - tvirtino Seimo narė. Priėmus siūlomą rezoliuciją, jos teigimu, būtų sukeltas tarptautinis skandalas.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Laimontas Dinius diskusijoje dėl spektaklio įžvelgė tam tikrus priešrinkiminius dalykus. „Aktoriai neblogi ir režisūra nebloga“, - pastebėjo jis.

„Tvarkietis“ Egidijus Klumbys siūlė Baudžiamajame kodekse numatyti rimtą baudžiamąją atsakomybę už religinių jausmų ir religinių maldos namų paniekinimą. „Tada bus solidi mūsų parlamento reakcija“, - sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.