I. Degutienė: „Klipas su A. Čekuoliu kelia oponentų nepasitenkinimą, nes suprantamai paaiškina VAE naudą“

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė sutinka, kad per televizijas rodomas vaizdo klipas, kuriame žurnalistas Algimantas Čekuolis aiškina Visagino atominės elektrinės (VAE) projekto privalumus - rinkimų kampanijos dalis, tačiau pabrėžia, kad visuomenė turi žinoti šiuos privalumus ir kad oponentai klipą kritikuoja visų pirma dėl to, kad jis padarytas labai kokybiškai.

I. Degutienės teigimu, jei visuomenė nebūtų informuojama apie projektą, būtų pažeista visuomenės teisė žinoti<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
I. Degutienės teigimu, jei visuomenė nebūtų informuojama apie projektą, būtų pažeista visuomenės teisė žinoti<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 3, 2012, 11:52 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:47 AM

„Ir anksčiau ne kartą esu pati sakiusi, kad Vyriausybė turėtų skirti daugiau dėmesio, kad Lietuvos žmonėms suprantamai būtų paaiškintas ir pristatytas atominės elektrinės projektas. Ponas Čekuolis tikrai labai gražiai ir labai suprantamai paaiškina apie šį projektą. Savaime suprantama, kad tai kelia projekto priešininkų didžiulį nepasitenkinimą, nes iš esmės pateikiami faktai paneigia kai kurių asmenų ar organizacijų iki šiol skleistas mintis“, - trečiadienį „Žinių radijui“ sakė Seimo pirmininkė.

I. Degutienės teigimu, jei visuomenė nebūtų informuojama apie projektą, būtų pažeista visuomenės teisė žinoti. Ji sakė sutinkanti, kad klipas yra agitacinis, bet pabrėžė, kad to kai kas galbūt nepastebi tik dėl to, kad jis padarytas labai kokybiškai.

„Iš vienos pusės, gerai, kad ponas Čekuolis aiškiai paaiškina, tačiau jis tai daro taip natūraliai ir taip vaizdingai, kad daug kas turbūt net nepamatė, kad tai yra klipas, o galvoja, kad žurnalistas Čekuolis išreiškia savo nuomonę, savo poziciją. Man atrodo, dėl to ir įvyko toks nesusipratimas“, - svarstė Seimo pirmininkė.

I. Degutienė akcentavo, kad viskas, kas sakoma klipe, - teisybė, ir teigė, kad dėl to klipas nepatinka oponentams.

„Klipas sukurtas tikrai profesionaliai ir puikiai, ir čia turbūt negalėtume nieko prikišti. Viskas tiksliai susakyta, bet kadangi kiti sako kitokią informaciją, tai, man atrodo, čia daugiausia dėl to ir kilo visas šitas skandalas“, - kalbėjo Seimo Pirmininkė.

Kalbėdama apie Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) kreipimąsi į ją, kad Seimas išspręstų, kaip turėtų būti žymima juridinių asmenų vykdoma politinė agitacija, I. Degutienė sakė, kad ji asmeniškai klausimo išspręsti tikrai negali.

„VRK tikrai žino, kad Seimo Pirmininkas vienasmeniškai nesprendžia įstatymo klausimų, tai daro visas Seimas. VRK sako, kad yra nesuderinti įstatymai, bet, man atrodo, kad tą buvo galima padaryti anksčiau. Tuo labiau kad iki rinkimų liko tik vienas popietinis posėdis“, - tvirtino Seimo Pirmininkė.

„Jeigu iš VRK man bus atsiųstas raštiškas kreipimasis, tai, be abejo, aš įpareigosiu konkrečius komitetus šitą situaciją svarstyti, kokios būtų reikalingos įstatymo pataisos, tačiau, man atrodo, tai jau yra per vėlu“, - pridūrė ji.

ELTA primena, kad referendumo dėl Visagino atominės elektrinės (VAE) iniciatoriai prieš savaitę paprašė VRK ištirti žiniasklaidoje pasirodančią agitacinę medžiagą, kuri nebuvo žymima kaip tokia, kurioje raginama balsuoti už naujos atominės elektrinės statybą.

Šią agitacinę medžiagą paleidusi bendrovė UAB „Visagino atominė elektrinė“ teisinosi, kad pagal galiojančius įstatymus, jie, kaip juridinis asmuo, nėra politinės kampanijos dalyvis ir kad tai tik bendrovės viešųjų ryšių akcija, nesusijusi su artėjančiu referendumu.

VRK pripažino, kad bendrovė teisi - dabartiniai įstatymai nenumato, kad juridinis asmuo galėtų būti traktuojamas kaip rinkimų kampanijos dalyvis, todėl VRK ir negali įpareigoti juridinio asmens žymėti savo reklamų kaip politinės agitacijos. VRK nutarė kreiptis į I. Degutienę, kad šį nesutarimą išspręstų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.