Primygtinė Seimo rinkimų agitacija – ir bažnyčiose

„Tai – Konstitucijos pažeidimas ir įrodymas, kad mes nesame normali pasaulietinė valstybė”, – taip kalba politikai, už kuriuos Bažnyčia agituoja nebalsuoti per Seimo rinkimus.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas”)

2012-10-03 09:29, atnaujinta 2018-03-16 09:53

„Balsuok už tuos, kurie gina tavo vertybes!” – lankstinukų su tokiu šūkiu galima rasti įvairiose šalies bažnyčiose.

Keturių puslapį leidinį, pavadintą „Ar tu už šeimą?”, platinančio Lietuvos „Caritas” atstovai tokioje agitacijoje nemato nieko bloga, tačiau šeimos priešais paskelbtų politikų nuomonė – priešinga.

Pateikiami du sąrašai

Prie raginimo balsuoti lankstinuke pridedami du sąrašai Seimo narių, kurie šių metų birželio 19-ąją balsuodami palaikė arba nepalaikė siūlymo keisti Konstituciją įtvirtinant tradicinės šeimos sampratą, aiškiai apibrėžiant, kad šeima valstybė laiko tik vyro ir moters santuoką, kuria pagrįsta ir motinystė bei tėvystė.

„Deja, tam pritrūko tik vieno balso. Tauta privalo žinoti, kas gina tikrąsias jos vertybes, o kas siekia atidaryti duris šeimos sampratos iškraipymams, iš bailumo pataikauja šeimą ir valstybę griaunančioms jėgoms”, – rašoma agitaciniame leidinyje.

Lankstinuke nurodyta, kaip balsavo ne tik paskiri Seimo nariai, bet ir frakcijos.

Nurodyti reikalavimai

Lankstinuke taip pat pateikta įvairių tyrimų rezultatų, kurie esą rodo, kad žmonės geriausiai gyvena, o vaikai deramai auklėjami tik tradicinėse šeimose.

„Iš savo Seimo nario reikalauk aiškiai ir viešai pasisakyti, kokią šeimos sampratą jis palaiko, įsipareigoti remti tvirtą moters ir vyro santuoka paremtą šeimą.

Reikalauk viešai pasižadėti paremti šeimą ginančias 38 Konstitucijos straipsnio pataisas, saugoti ir puoselėti valstybės tradicijas”, – teigiama lankstinuke ir raginama balsuoti už tokius Seimo narius.

Agitacinio leidinio, kuris per pamaldas praėjusią savaitę buvo platinamas bažnyčiose, autoriai ir leidėjai nenurodomi. O kunigai nesileido į kalbas apie lankstinuką ir net tikino nieko nežinantys apie tokią agitaciją.

Ne agituoja, o padeda

Paaiškėjo, jog lankstinuką sukūrė „Caritas” leidykla, o jis platinamas kartu su jos žurnalu „Artuma”.

„Bažnyčios hierarchai nei leido, nei neleido tai daryti, nes tai darome savo, o ne jų iniciatyva.

Žinoma, kad jie matė tai ir tai žino. Giria ir džiaugiasi, kad tokie projektai yra.

Jie sako, jog tokių projektų mažoka ir reikėtų daugiau”, – „Lietuvos rytui” sakė „Artumos” vyriausiasis redaktorius Darius Chmieliauskas.

Jis pabrėžė, kad lankstinukai platinami „Caritas” leidyklos, o ne kokios nors parapijos ar vyskupijos iniciatyva.

„Tai, jog norime padėti krikščionims atidžiau pažvelgti į tai, kaip Seimo nariai elgėsi mums itin svarbiu klausimu per šią kadenciją, manau, yra visiškai normalu.

Tai turėtų padėti aiškiau apsispręsti, kaip elgtis per rinkimus. Šio leidinio platinimas tikrai nėra kokia nors rinkimų ar politinė agitacija, kuri esą vyksta po Bažnyčios stogu”, – sakė D. Chmieliauskas.

Iš pirmų lūpų

Arūnas Valinskas

Liberalų ir centro sąjungos atstovas

„Bažnyčia pagal Konstituciją juk yra atskirta nuo valstybės. Bet turint galvoje tai, kad tokius leidinius platina „Caritas”, ir dar bažnyčiose, plačiąja prasme galima teigti, jog agitacija užsiima Katalikų bažnyčia.

Net neabejoju, kad tai greičiausiai daroma ir su pagrindinių Bažnyčios sąjungininkų konservatorių džiugiu pritarimu, o gal net ir palaiminimu. Tai rodo, kad nesame normali teisinė ir pasaulietinė valstybė.

Tačiau tai vyksta ne pirmą kartą. Yra buvę dar šiurkštesnių atvejų – agituota net ir iš sakyklų ar nuo altoriaus. Tuo, žinoma, turėtų domėtis ir Vyriausioji rinkimų komisija.

Balsavau prieš minėtą Konstitucijos pataisą, bet asmeniškai nelabai jaudinuosi dėl šio lankstinuko – tie, kuriems ši agitacija yra skirta, vis tiek nebūtų už mane balsavę per Seimo rinkimus.

O Bažnyčiai, užuot kišusis į šiuos reikalus, siūlyčiau pirmiausia spręsti pedofilijos po savo stogu problemas.”

Dalia Kuodytė

Liberalų sąjūdžio atstovė

„Esu girdėjusi apie tą leidinį. Jo platinimą vertinu neigiamai. Juk toks politikavimas – nei Bažnyčios, nei „Caritas” reikalas. Tai – konkreti agitacija už konkrečius politikus ir net už konkrečias partijas.

Kita vertus, tai tų žmonių sąžinės ar įsivaizdavimo, kaip vertybiniai ir moraliniai dalykai turėtų būti tvarkomi, reikalas. Jie, matyt, mano, kad žmonių pasaulėžiūros ir moralinio pasirinkimo problemos turėtų būti sprendžiamos būtent taip.

Nematau nei reikalo, nei prasmės į tai veltis, su kuo nors kovoti, nors balsavau prieš Konstitucijos pataisą ir esu įrašyta į juodąjį sąrašą.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.