Savo pacientei kepenis be eilės persodinę Kauno medikai kaltę neigia

Kauno klinikų medikai, pacientei be eilės persodinę kepenis, galimai pažeidė įstatymus, bet atsakomybės kratosi ir netinkamu koordinavimu  kaltina Nacionalinį transplantacijos biurą.

Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Oct 3, 2012, 9:56 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:20 AM

Trečiadienį Seime vykusiame Sveikatos reikalų komiteto posėdyje nagrinėtas Kaune įvykęs pirmas toks šalies istorijoje incidentas prie išvadų neprivedė, tad kaip bus sprendžiamos organų transplantacijos problemos, ateityje lieka neaišku.

Kratosi atsakomybės

Komiteto posėdyje dalyvavęs Kauno klinikų direktorius operacinei medicinai Rytis Rimdeika kaltino Nacionalinį transplantacijos biurą, kuris skirsto organus ir koordinuoja persodinimo operacijų procesus.

Anot jo, būtent Nacionalinis transplantacijos biuras uždelsė pateikti virusologinių tyrimų duomenis ir nesugebėjo sukoordinuoti procesų. „Matau didžiausią biuro kaltę – jie nesugebėjo sukoordinuoti, tinkamai informuoti, taip sukiršino transplantacijos centrus, kurie tikrai sugeba tinkamai bendradarbiauti“, – per posėdį sakė R. Rimdeika.

Nacionalinis transplantacijos biuras dėl organų persodinimo tvarkos pažeidimų kaltina Kauno medikus. Esą nustatyti du šiurkštūs pažeidimai: pažeista donoro parinkimo tvarka, o eksplantacija (organų paėmimas) Kauno klinikose pradėta nesulaukus donoro ištyrimo.

„Medikų bausti negalima“

Komiteto pirmininkas Antanas Matulas pripažino padarytus pažeidimus, bet reikalauti atsakomybės iš medikų neketinama.

„Priėmėme sprendimą, kad nereikia laužyti rankų ir kapoti galvų, nes vis dėlto tų žymių žmonių, kurie gali atlikti transplantacijas, gelbėti žmones, nedaug, juoba kad visas procesas, kaip matėte, baigėsi atsiprašymu iš Kauno pusės ir rankų paspaudimu Vilniaus ir Kauno profesorių“, – teigė Seimo narys.

A.Matulas tvirtino esąs tikras, kad pirmą kartą nutikęs toks incidentas nepasikartos.

Siūlo tobulinti tvarką

Komisija pateikė siūlymus, kad reikia tobulinti kai kuriuos su transplantacijomis susijusius procesus, pavyzdžiui, kad visi telefoniniai pokalbiai tarp Transplantacijos biuro ir gydymo įstaigų specialistų būtų įrašomi.

Kauno klinikoms rekomenduojama parengti naują aprašą, kuris aiškiau reglamentuotų transplantacijos procesus pačioje įstaigoje.

Dėl persodinti skirtų donoro kepenų Kauno ir Vilniaus medikai susikirto rugsėjo 11 d., kuomet Santariškių klinikose operacijos laukusiai 56-erių elektrėniškei Onutei buvo netikėtai pranešta, kad jai skirtas kepenis Kauno medikai kažkodėl aplenkę eilę persodino kitam, į eilę neseniai įrašytam, ligoniui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.