Uždrausčiau spektaklį draudžiančiuosius (nors jo gynėjai - ne ką geresni)

Kažkada sakiau: leisčiau visus gėjų paradus, bet uždrausčiau visus gėjų paradų gynėjus, nes ta susireikšminusi publika mane erzina. Su Romeo Castelluci spektakliu yra ne visai taip, bet panašiai. Paklausykite, kaip čia yra.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Užkalnis

Oct 3, 2012, 6:07 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:27 AM

Pirmiausia, spektaklio aš nemačiau, nes į teatrus vaikštau retai (man labiau patinka kinas, be to, teatre neduoda nei spragėsių, nei kolos), bet čia kalbu ne apie spektaklį. Čia kalbu apie tai, kaip žmonės turi žinoti savo vietą.

Šiandien rytą apie tai mane kalbino Lietuvos Radijas, ir kone pradėjau staugti eteryje, dar kavos negėręs. Štai ką sakiau, spjaudydamasis iš įsiūčio (nes nelaiko nervai): Seimo nariai, kurie galvoja, kad Seimo darbas yra reguliuoti meno sferą, turėtų žinoti, kad čia ne jų suknistas reikalas.

Tie, kas galvoja kitaip, turėtų persišviesti galvas jau dabar, nelaukdami artėjančių rinkimų. Čia Lietuva, ir čia kol kas galioja įstatymai ir Konstitucija, o ne ko nori viena ar kita mergaitė (ar moterytė), dirbanti Gedimino prospekte. Kiekvienas Seimo narys gali turėti savo požiūrį, bet kultūra, tuščios galvos, jums nėra pavaldi.

Čia ne jūsų reikalas, jūs iškvaišėliai. Nei gėjų maršai, nei spektakliai, nei tapyba nėra jūsų reikalas.

Kartoju ir aiškinu: Seimo darbas yra priiminėti įstatymus. Laisvoje šalyje yra žodžio laisvė, kurią gali riboti tik galiojantys įstatymai, ir jeigu įstatymai yra pažeidžiami, tai turi tirti teisėsauga ir kaltę nustatyti teismas.

Tai vienintelis apribojimas žodžio laisvei. Visokie kliedesiai, esą „žodžio ir raiškos laisvė neturi įžeisti“ yra davatkų brukamas melas. Kas pasakė, kad neturi įžeisti? Kas uždraudė? Gal jūs paklaikote? Žodžio laisvė tik tada yra laisvė, kai jos neriboja daugumos skoniai ir preferencijos. Tu, girdi, gali kalbėti kaip tinkamas, bet tik tai, kas mums patinka ir priimtina.

O patikimas - ne rodiklis. „Ar neįžeis tikinčiųjų jausmų?“ O kad ir įžeis. Kas pasakė, kad tai nepriimtina? Neikit ir nežiūrėkit spektaklio, jei jus žeidžia. Spektaklio kūrėjai bendrauja su tais, kas savanoriškai nori jį žiūrėti. Jūsų ten niekas nevaro, taip kad tai ne jūsų bėdos. Nebent jums labai rūpi žinoti, ką aš žiūriu, skaitau ir klausau savo laiku kitų laisvanoriškai susirinkusių žmonių apsuptyje.

Žodžio laisvė privalomai ir neišvengiamai apima teisę įžeisti, šokiruoti ir žeminti. Štai jums atradimas. Žodžio laisvė taip pat numato ir atsakomybę, jei įžeistas žmogus sumano gintis pagal įstatymą. Jei kas nors gatvėje mane pavadina storu debilu, aš galiu pasirinkti, ar man imtis priemonių, ar ne. Tačiau jei aš savo noru nueisiu į kokių nors „Naujosios Kairės“ raudonskūrių arba patvorinių puspročių irštvą, neturėsiu pykti, jei mane ten įžeis. Todėl aš ten ir neinu.

Jei jūs manote, kad jus žeis spektaklis religine tematika, kokio velnio ten eisite? Neikite.

Dabar apie kitą medalio pusę. Lygiai taip pat, kaip tąso nuo valdžios žmonių, pasišovusių pareguliuoti meną, man bjauru klausyti festivalininkų ir visos tos susireikšminusios bohemos, besikratančios apsimestiniame šoke - girdi, koks siaubas, kas galėjo pagalvoti, kad čia mūsų kraštas bus toks atsilikęs. Nė velnio. Jūs viską žinojote. O jei neįsivaizdavote, kad taip bus, tai jūs - visiški prietrankos, ir jus reikia uždrausti už jūsų kraštutinį kvailumą.

Spektaklio kūrėjai sąmoningai, apskaičiuotai ir ciniškai tampo liūtą už ūsų, žinodami, kokia bus reakcija. Lygiai taip pat elgiasi ir margaspalvių paradų organizatoriai: jie žino, kokia bus reakcija, jie numato, kokie riksmai skambės ir iš kur. Tai nevartykite akių ir neapsimeskite, kad jus labai šokiravo.

Girdėjote mano žodį. Dabar, kai viską išaiškinau, galite pamiršti spektaklio temą ir eiti užsiimti kuo nors, kas nesusiję su draudimais ir infantiliu įsižeidinėjimu. Visiems ačiū.

protokolai.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.