Prieš R. Castellucci spektaklį protestuojantis jaunimas: „Teatre Kristui – ne vieta“

„Aš turiu šešias seseris, ir jei kažkas mėtytų į jas daiktus ar kitaip niekintų, reaguočiau taip pat“, - susijaudinusi kalbėjo viena iš ketvirtadienį prie Nacionalinio dramos teatro protestuoti susirinkusių ateitininkų.

Trečiadienį ateitininkai protestavo prieš savaitgalį rodomą R. Castellucci spektaklį.<br>J. Stacevičius
Trečiadienį ateitininkai protestavo prieš savaitgalį rodomą R. Castellucci spektaklį.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė, Andrius Sytas

Oct 4, 2012, 6:30 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:42 AM

Anot Sandros Kančytės, atstovavusios protestuojantiems, šį savaitgalį „Sirenų“ festivalyje pristatomame spektaklyje „Apie Dievo sūnaus veido koncepciją“ išmatų imitacijomis bus viešai išniekintas Jėzaus veidą vaizduojantis renesanso menininko Antonello da Messinos paveikslas. Tokią meno išraiškos formą S. Kančytė lygino artimųjų veidų ar vėliavos paniekinimui.

Plakatais su užrašu „Yra dalykų, kurių dergti nevalia niekam“ nešini jaunuoliai teigė, kad nors spektaklio patys nematė, bet iš publikacijų spaudoje ir filmuotų ištraukų internete padarė išvadą, kad R. Castellucci pasirinktos išraiškos priemonės žeidžia tikinčiuosius.

„Yra žmonių, kuriems Kristus svarbesnis už jų pačių gyvybę, ir mes - vieni iš jų“, - kalbėjo S. Kančytė.

Pasak Sandros, protestu ateitininkai nori paraginti visuomenę neiti į spektaklį. Jaunuoliai ketina savo pilietinę poziciją išsakyti ir prieš šeštadienį bei sekmadienį numatytus spektaklius.

Menas turi kelti nepatogius klausimus

Nacionalinio dramos teatro generalinis direktorius Martynas Budraitis pasitiko protestuotojus raginimais nebijoti į religiją žvelgti nedogmatiškai. Prie protestuotojų jis atėjo nešinas šūsnimi atspausdintų Bažnyčios atstovų laiškų ir pareiškimų, palaikančių R. Castellucci saviraišką ir teigiančių, kad italų režisieriaus darbas yra labai dvasingas.

„Meno tikslas yra kelti nepatogius klausimus, nereikia bijoti tai daryti viešai“, - sakė M. Budraitis.

Teatro vadovas kritikavo jaunuolius, protestuojančius prieš spektaklį, kurio net nematė, bei ragino į meno kūrinį žvelgti kaip į visumą, neišskiriant atskirų detalių.

„R. Castellucci niekada nesiekė tyčiotis iš šventų dalykų, spektaklyje nėra jokių išmatų“, - nesivadovauti nuogirdomis ragino teatro vadovas.

Kultūros ministerijos atstovų nesulaukė

Prie Kultūros ministerijos, kitoje J. Basanavičiaus gatvės pusėje, stovėjo aštuoni žmonės.

Linksmai nusiteikę jaunuoliai laikė tris didelius plakatus, kuriuos nuolat kilnojo stengdamiesi patraukti praeivių ar troleibusų keleivių dėmesį.

Plakatuose buvo vaizduojamas Jėzus Kristus, žindanti motina ir Lietuvos trispalvė. Po nuotraukomis buvo parašyta: „Yra dalykų, kurių nevalia dergti niekam, nei už privačias, nei už valstybės lėšas.“

Iš Kultūros ministerijos su jais susitikti neišėjo niekas. Liberalų sąjūdžio deleguotas kultūros ministras Arūnas Gelūnas trečiadienį išvyko į Azerbaidžaną, bet dar anksčiau pareiškė, kad bet kokie raginimai cenzūruoti italų režisieriaus spektaklį demokratinėje šalyje yra nepriimtini.

Rinkimų karštine gyvenantys politikai taip pat neliko abejingi R. Castellucci spektakliui. Primename, kad Seimui trečiadienį nepavyko patvirtinti rezoliucijos, kurioje visuomenė kviesta boikotuoti spektaklį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?