Artėja stiklapūčių laimės valanda

Kažkada TV laida „Labanakt, vaikučiai” dažnai rodydavo filmuką apie gobšų radžą, kuris iš auksinės antilopės prašė vis daugiau aukso. Tik kai monetos apsėmė jo kaklą, valdovas sušuko „Gana!”, ir visas auksas virto moliu.

Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys

Oct 5, 2012, 8:35 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:29 AM

Panašiai prieš kokius metus elgėsi ir Lietuvos bankai, visais įmanomais būdais griežę indėlininkų viliotinius.

Tačiau dabar muzika nutilo, o bankininkų atstovai prakalbo apie indėlių krizę.

44 milijardai litų tapo bankams akmeniu po kaklu. Pinigų „įdarbinti” nelabai yra kur, juolab kad dažnai stinga ir noro plačiau atverti duris paskolų gavėjams.

Didieji bankai jau siūlo ir mažesnes nei pusės procento metines palūkanas už indėlius. Maža to: jų atstovai jau prakalbo apie tai, kad jos iš viso gali būti neigiamos.

Tiesa, yra maža kliūtis: Civiliniame kodekse nurodyta, kad bankai turi mokėti palūkanas, o ne klientai jiems. Tačiau bankininkai – ne iš kelmo spirti, jie gali sumąstyti, kaip visokius kodeksus apeiti.

Ne veltui šiais metais atsirado iki šiol neregėti mokesčiai už tai, kad banke turi sąskaitą, o kai kas jau kalba ir apie pinigų saugojimo mokesčius. Pavyzdžiui, padedi į banką tūkstantį litų, šis pažada 0,1 procento palūkanas ir paprašo už saugumą susimokėti dar dvidešimtinę.

Niekas neprikibs: neigiamų palūkanų nebus, o bankas irgi nenukentės.

Jeigu dar pridėsime infliaciją, indėlis taps blogiausiu taupymo būdu. Regis, netrukus vėl teks naudotis močiučių patirtimi – kišti pinigus į kojines ar stiklainius.

Tuomet ir bankininkams nebetektų dūsauti dėl indėlių naštos, ir žmonėms nereikėtų mokėti už litų ar eurų saugojimą.

Bet labiausiai turėtų džiaugtis stiklapūčiai: ko jau ko, o stiklainių prireiks daug. Ne juokas sukimšti į juos 44 milijardus litų!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.