Estijoje konclagerio sąlygomis kalintys lietuviai sulaukė Seimo kontrolieriaus užtarimo

Birželį lrytas.lt pranešė apie Estijos Pernu miesto kalėjime baisiomis sąlygomis laikomus lietuvius. Nusižengusių ar įtariamų nusižengimais lietuvių artimieji kalinių padėtį lygino su konclageriu ir sakėsi nesulaukiantys jokios pagalbos iš Lietuvos institucijų. Po publikcijos padėtį ėmėsi tirti Seimo kontrolieriaus įstaiga ir nustatė, kad lietuvių nusiskundimai visiškai pagrįsti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 5, 2012, 12:58 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:16 AM

Seimo kontrolierius, įstaigos vadovas Romas Valentukevičius, reaguodamas į Estijos Pernu miesto areštinėje kalinčių Lietuvos piliečių artimųjų nusiskundimus dėl netinkamų laikymo sąlygų ir trukmės bei tęsdamas ilgametį Seimo kontrolierių ir Estijos Teisingumo kanclerio (ombudsmeno) įstaigų bendradarbiavimą, kreipėsi į šią instituciją, prašydamas patikrinti lietuvių kalinimo minėtoje įstaigoje sąlygas.

„Atlikdamas žmogaus teisių padėties stebėseną Lietuvos uždarose laisvės apribojimo institucijose, bei matydamas, kad Seimo kontrolierių įstaigoje gaunami skundai dėl netinkamų kalinimo sąlygų dažnai pripažįstami pagrįstais, negalėjau nereaguoti į panašaus pobūdžio Lietuvos piliečių nusiskundimus dėl Estijos kalinimo įstaigų“, – teigia Romas Valentukevičius.

Atsižvelgdamas į Seimo kontrolieriaus prašymą Estijos Teisingumo kancleris kartu su priešgaisrinės saugos ir sveikatos priežiūros ekspertais šių metų liepą atliko patikrinimą, kurio metu paaiškėjo, kad iš šešiolikos areštinėje tuo metu buvusių asmenų 4 buvo lietuviai.

Patikrinimo metu nustatyta nemažai žmogaus teisių pažeidimų: įstaigoje nesudarytos sąlygos sulaikytiems asmenims pasivaikščioti gryname ore, nėra trumpalaikio pasimatymo kambarių, todėl sulaikytieji priversti su artimaisiais bendrauti koridoriuje, areštinėje nėra medicinos darbuotojo, todėl nėra užtikrinama sulaikytųjų teisė į sveikatos priežiūrą. Be to, nesant mediko nėra fiksuojami sulaikytojo asmens kūno sužalojimai.

Taip pat nustatyta, kad tokiomis sąlygomis kai kurie asmenys šioje įstaigoje buvo laikomi ilgiau nei 6 mėnesius, nors Teisingumo kancleris ne kartą buvo atkreipęs Estijos teisėsaugos institucijų dėmesį, jog asmenys areštinėse neturėtų būti laikomi ilgiau nei 30 dienų.

Ataskaitoje dėl patikrinimo taipogi pastebėta, kad atvykstantiems į įstaigą sulaikytiems buvo išduoti nauji patalynės komplektai ir stalo indai, kamerose pakeistos lemputės, siekiant užtikrinti tinkamą apšvietimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: koks svarbiausias O. Scholzo vizito tikslas?