Iš Druskininkų – lietuvių ir lenkų santarvės balsai

Žinomi visuomenės veikėjai pasiryžo malšinti lietuvių ir lenkų santykiuose tvyrančią įtampą. Druskininkuose penktadienį prasidėjo Lenkijos politiko ir publicisto Jerzy Giedroyco vardu pavadintas forumas, tarp kurio svarbiausių tikslų – suartinti dvi tautas.

Tarp forumo Druskininkuose dalyvių - ir prezidentas V. Adamkus<br>D. Umbrasas
Tarp forumo Druskininkuose dalyvių - ir prezidentas V. Adamkus<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Vosyliūtė

Oct 5, 2012, 4:29 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:05 AM

Diskusijas apie kaimyninių šalių santykius dalyvaus ir prezidentas Valdas Adamkus. Prieš kelis mėnesius, forumo įsteigimo proga, jis yra sakęs, kad tai - tarsi nauja dienos pradžia po trumpos tamsos. Žadama, kad forumo suvažiavimas nebus tik bendraminčių pabendravimas, o jame bus priimti susitarimai, susiję su konkrečiais projektais ir žingsniais gerinant lietuvių ir lenkų santykius.

Šiuos ryšius pastaruoju metu temdo įtampa. Nepaisant viešų politikų pasisakymų ir atskirų raginimų tvarkyti pašlijusius kaimynių santykius šalys buvo atsidūrusios tokioje padėtyje, kad atrodė, jog viena tiesiog ignoruoja kitą.

Vis dar aštri lenkiškų pavardžių ir gatvių pavadinimų rašymo problema, nuolatiniai nesusipratimai tarp lietuvių ir lenkų Šalčininkų krašte, neaiškumai švietimo sistemoje kelia neigiamų emocijų bangas.

Forumas buvo įkurtas analizuoti tarpvalstybinių Lietuvos ir Lenkijos santykių būklę, rengti abiejų šalių žiniasklaidos monitoringą ir steigti premijas rašytojas bei žurnalistams. Jo įkūrėjai – žinomi Lietuvos ir Lenkijos mokslininkai, žurnalistai ir visuomenės veikėjai.

Lietuviškos dalies valdybos pirmininko pareigų ėmėsi istorikas Alvydas Nikžentaitis. Istorikas pastebi, kad dėl pablogėjusių tautų santykių nėra kalta tik viena iš pusių. Jis taip pat laikosi pozicijos, kad santykiuose su kaimynais, ypač tais, kurie turi įtakos tavo tapatybei, reikia remtis pozityvia nuostata.

Penktadienio vakarą „Vilnius SPA” konferencijų centre vykstančiame J. Giedroyco forume suvažiavime V. Adamkus ir Europos Parlamento užsienio reikalų komisijos vicepirmininkas, profesorius Ryszardas Legutko dalyvaus diskusijoje „Lietuva ir Lenkija. Kaip reikėtų vertinti dabartinius dvišalius santykius?”.

Šeštadienį ryte suvažiavime bus pristatyti pirmieji Lietuvos ir Lenkijos spaudos monitoringo rezultatai, o po pietų prie diskusijų stalo bus kalbama apie lietuvių ir lenkų santykių perspektyvas.

Į lietuvių ir lenkų atstovų suvažiavimą atvykusius svečius taip pat pasveikins Lenkijos ambasadorius Vilniuje Januszas Skolimowskis, Lietuvos ambasadorė Varšuvoje Loreta Zakarevičienė, J. Giedroyco forumo Lietuvoje ir Lenkijoje atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.