Kulautuvos gyventojai po gaisro keliasi iš pelenų ir mūru stoja už kleboną

Užsiliepsnojusi ir beveik visiškai sudegusi Kulautuvos bažnyčia išjudino ramų miestelio gyvenimą. 19 kilometrų nuo Kauno esantis miestelis ketvirtadienį ūžė - nuo spėliojimų, kalbų, nuogąstavimų ir darbų. Įdienojus kulautuviečiai grupelėmis rinkosi prie liepsnos nuniokotų maldos namų - kas pasidalinti įspūdžiais, kas padėti nuodėgulius tvarkantiems ugniagesiams.

Kulautuvos gyventojai ketvirtadienį tvarkė sudegusios bažnyčios teritoriją.<br>M. Patašius
Kulautuvos gyventojai ketvirtadienį tvarkė sudegusios bažnyčios teritoriją.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Algis Stankaitis

Oct 5, 2012, 8:20 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:29 AM

„Nesuprantu, kur tik mūsų kunigas Šarūnas kunigauja, ten viskas dega. Tikriausiai kas nors padegė, tik šį kartą sudegė visiškai“, - garsiai mintijo padėti tvarkyti bažnyčią atsliūkinęs pagiringas Kulautuvos gyventojas.

Vyras tvarkyti gaisravietės atėjo iškart po darbo. Tai nebe pirmas kartas jam. Savo darbo jėgą kulautuvietis siūlė ir po prieš porą savaičių buvusio nedidelio gaisro. Tuomet įtarta, kad bažnyčią bandyta padegti.

„Nefotografuok, verčiau padėk tvarkytis“, - pro išdegusią sieną riktelėjo ugniagesys žurnalistui.

Pagalbos šūksnis neliko neišgirstas - susirinkę vyrai ir vaikai griebė kastuvus, grėblį, karutį ir ėmėsi darbo.

Žala neatitaisoma

Tuo tarpu susirinkusios moterys jaudinosi, kad atstatyti jaukios medinės bažnyčios nebepavyks. Esą niekas nebeatkurs nei raižinių, nei meno dirbinių. Tačiau bėdos su prarastais bažnyčios turtais bendruomenei nesibaigė - tikintieji neturi, kur melstis.

„Mes tai nuvažiuosime į Kaune vykstančias pamaldas, tačiau ką darys senyvi žmonės, kurie to padaryti negali“, - jaudinosi pusamžė moteris.

Jos žodžius apie greičiausiai neatitaisomą žalą bažnyčiai tarsi patvirtino ir ugniagesių pagarbiai lauke padėta, tačiau smarkiai apsvilusi Šv. Mergelės Marijos statula.

„Buvo renkamos aukos, klebonas norėjo įrengti priešgaisrinės apsaugos sistemą bažnyčioje, tačiau nespėjo, juk viskam reikia skelbti konkursus, o tai užima daugybę laiko“, - tikino moteris.

Klebonui nepriekaištavo

Pasižiūrėti bažnyčios likučių atėjo ir mokytoja su būreliu moksleivių, keletas vyrų, pagyvenusių moteriškių. Dauguma jų, kaip susitarę tvirtino, kad jokių priežasčių, dėl kurių kunigas galėtų sulaukti keršto, jie nežino.

„Klebonėlis tikrai geras, niekam nieko blogo nedarė. Nieko nepadarysi, dabar, matyt, tokie laikai, kai dega bažnyčios. Degė Tytuvėnai, degė Paštuva, sudegė ir Kulautuvos“, - baisėjosi įvykiais ugniagesiams tvarkyti nuodėgulius padėjęs vyras.

Užsiliepsnojo naktį

4 val. 16 min. Bendrasis pagalbos centras gavo pranešimą, kad Kulautuvos miestelyje dega Kulautuvos bažnyčia.

Į įvykio vietą išsiųstos Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos, apie gaisrą informuoti Kauno rajono policijos pareigūnai.

Gausios ugniagesių pajėgos - net 8 automobiliai į Kulautuvą gelbėti liepsnojančios medinės bažnyčios atvyko apie 4 val. 30 min., tačiau 1932 metais statytas pastatas jau degė atvira liepsna.

Pasak ugniagesių, gaisras lokalizuotas 5 val. 24 min., o likviduotas - 5 val. 52 min.

Medinė liaudies architektūros formų koplyčia Kulautuvoje pradėjo veikti XX amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje. Vėliau ji tapo Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčia. Parapijoje kunigauja Šarūnas Petrauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.